Dünyada ve Türkiye’de en fazla kullanılan mesajlaşma araçlarından birisi olan WhatsApp’ın adı son günlerde sürekli güvenlik problemleri ile birlikte anılıyor. Özellikle bazı hesaplara gelen bilgilendirme mesajları ile beraber Whatsapp’ta güvenlik tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yeni teknolojik gelişmelerde güvenlik sürecindeki Bilgi Teknolojileri Öğretmeni ve Teknoloji uzmanı Emre Karadağ İşte Çanakkale Gazetesi için değerlendirdi.
 
Dünyada ve ülkemizde en fazla kullanılan mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp kullanıcılarına yönelik önemli bir uyarıda bulundu. Yayınlanan bilgilendirme mesajında, kullanıcıların hesaplarını güvende tutmaları için telefonlarına gelen doğrulama kodlarını başkalarıyla paylaşmamaları istendi. Mesajda ayrıca, "Bu durum başka bir kişi hesabınızı ele geçirmeye çalıştığında ortaya çıkar. Bu kod olmadan, telefon numaranızı doğrulamaya çalışan kişi doğrulama işlemini tamamlayamaz ve telefon numaranızı WhatsApp'ta kullanamaz" denildi. Bu konu hakkında gazetemize değerlendirme yapan Bilgi teknolojileri öğretmeni ve Teknoloji uzmanı Emre Karadağ, “Teknolojik araçlar geliştikçe, güvenlik tartışmaları da sürüyor. Güvenlik açıkları hemen hemen her yerde olabilir. Ama bilmemiz gereken şeyde bunlar maalesef bilerek kullanmalıyız yani, ne gibi veri geçişkenliği olacak bunların farkında olmalıyız’’ dedi.
 
“BU BİR ALGI DEĞİL, GERÇEKLİK PAYI VAR”
‘’Teknolojik araçlar geliştikçe, güvenlik tartışmaları da en çok konuşulan meselelerden birisi haline geldi ama uygulamaları kullanan herkes hemen hemen bunun güvenli olmadığını biliyor. Bu bir algı değil, düşünsenize birçok reklam firması bunun için programlara yüksek düzeyde bütçe ayırıyorlar. Bu bütçeler sadece sizce reklama erişmek ile alakalı mı? Elbette hayır birçok başka sebebi var, kullanıcılar ne alıyorlardan, ne kadar alıyorlara, saat kaçta ne alıyorlardan ne renk seçiyorlar, ne ebat seçiyorlar gibi birçok değişken ile beraber bütün verilerin raporlanması yapılıyor. Bu bir algı işi değil gerçeklik payı çok yüksek olan bir durum, bu tartışmalar ve iddialar hafife alınmamalı bence, insanların neredeyse en mahrem bilgilerini taşıyan programlar arasında yer alan bu programlar bize birçok şeyi öğretti, öğretiyor. Güvenlik açıkları hemen hemen her yerde olabilir. Ama bilmemiz gereken şeyde bunlar maalesef bilerek kullanmalıyız yani, ne gibi veri geçişkenliği olacak bunların farkında olmalıyız’’ dedi.
WhatsApp tarafından yayınlanan bilgilendirme mesajında, kullanıcıların hesaplarını güvende tutmaları için telefonlarına gelen doğrulama kodlarını başka kimselerle paylaşmaması istendi ve şu ifadelere yer verildi: "Talep etmediğiniz halde telefonunuza doğrulama kodu geldiyse WhatsApp, hesabınızı korumak amacıyla, başka biri sizin telefon numaranızla WhatsApp'a kaydolmaya çalıştığında size anlık bildirim gönderir. Hesabınızı güvende tutabilmek için, doğrulama kodunuzu başkalarıyla paylaşmaktan kaçının."
HESABI ELE GEÇİRMEK İSTEYEN KİŞİ SMS DOĞRULAMA KODUNA İHTİYAÇ DUYUYOR
 
Hesabınızı ele geçirmeye çalışan bir kişi, bunu yapabilmek için sizin telefon numaranıza gönderilecek SMS doğrulaması koduna sahip olmak zorundadır. Bu kod olmadan, telefon numaranızı doğrulamaya çalışan kişi doğrulama işlemini tamamlayamaz ve telefon numaranızı WhatsApp'ta kullanamaz. Bu durumda WhatsApp hesabınızın kontrolü sizde kalır."
İbrahim Akın Kazancı