1 Temmuz itibari ile normalleşen toplu taşıma seferlerinde Pandemi sonrası işleyişi anlatan Çanakkale Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Hasan Ateş, “Kepez hattı kalabalık, o yüzden Cuma günleri ek hat koyuyoruz, Güzelyalı için ise yaz dönemi uygulaması nedeniyle 20 dakikada bir sefer başlatıyoruz” dedi.

1 Temmuz itibari ile birlikte kademeli normalleşmenin devam süreci yaşanıyor. Toplu taşımadaki kısıtlamalar da 1 Temmuz'da bitti. Çanakkale Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Hasan Ateş, süreç hakkında değerlendirme yaparak, ‘’Otobüslere insanlar hala HES koduyla binebiliyor. Daha önce yüzde 50 yüzde 30 kapasiteyle çalışıyorduk şu anda yüzde 100 kapasite ile çalışıyoruz ama yine insanlar belirli hastalıktan dolayı çok aşırı bir yolcu almıyoruz’’ şeklinde konuştu.
 Kısıtlamalar kaldırılması hakkında değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirlerarası seyahat kısıtlaması ile şehir içi toplu taşıma araçlarındaki kısıtlamaların kaldırıldığını duyurmasının ardından kısıtlamalar 1 Temmuz itibarıyla kaldırıldı. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla otobüsler yasal olarak tam doluluk kapasitesiyle yolcu alabiliyor. Ayrıca toplu taşımadaki yoğunluk nedeniyle yolcular ile şoför arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanıyor.  Ateş, yaşanan bu gerginlikler hakkında, ‘’Otobüslerde bu gibi gerginlikler maalesef oluyor. Otobüsün bir yolcu kapasitesi var onu aşmıyoruz. 1 Temmuz'dan sonraki son durumda tam doluluk olabilir ama şoförlerin çoğu hastalıktan yeni çıkıldığı için zaten almıyor, ama yasal olarak alabiliyoruz’’ diye konuştu.
CUMA GÜNÜ YAŞANAN YOĞUNLUK İÇİN DÜZENLEME
Özellikle Cuma günleri kentin en çok talep gösterilen pazarına gitmek için vatandaşlar toplu taşımayı yoğun olarak kullanıyor. Kentte her Cuma günü yaşanan yoğunluk için yeni düzenlemeler yapıldığını ifade eden Ateş, ‘’Cuma günleri için bir düzenlemeye gidildi. Cuma günleri ekstra araba çıkartıyoruz. Özellikle Kepez hattı kalabalık oluyor. Sabah 10’dan sonra bir de akşam saat 3 çıkışı 8’e kadar ek seferler düzenliyoruz’’ şeklinde konuştu.
‘’Ama şu anda verilere baktığımızda çok çok artış yok’’ diyen Ateş, ‘’1 Temmuz ile 8 Temmuz arasında 1000 kişi 1500 kişi civarında bir fark var. Sabah işe giderken yoğunluk oluyor. O zaman da ek araç çıkartıyoruz. 12 metrelik arabaların 90 kişi kapasitesi var. Kesinlikle ve kesinlikle Cuma günü olmasına rağmen 90 kişi kimse almıyor. Taşımacılık olarak Türkiye’de en iyi taşımacılık Çanakkale’de var diye düşünüyorum’’ ifadelerinde bulundu.
Kentteki taşıma ile ilgili bilgi vermeye devam eden Ateş, ‘’Üniversitenin içinde ücretsiz servislerimiz devam ediyor çalışanlar adına. Güzelyalı’da bakıyoruz sayılara yaz sezonu hemen saatlerini değiştiriyoruz. Pazartesiden itibaren 20-25 dakikaya kadar düşürüyoruz. 20 dakikada Güzelyalı’da 12 metrelik araçlar çalışıyor. Eğer bu verilerde bir yoğunluk varsa kesinlikle takviye ekliyoruz. Devamlı önümüzde veriler var. verilere baktığımızda maalesef o veriler de beklenenin altında. Sabah yoğunluk varsa hemen ek sefer çıkartıyoruz’’ diye konuştu. 
‘’BU ÜCRETSİZ TAŞIMACILIK BİZİ ÇOK ETKİLİYOR’’
Halk otobüslerinde ücretsiz taşımacılık uzun bir süredir tartışma konusu. 65 yaş üstü vatandaşlar sayısı ile ücretsiz binen çalışanlarının sayısının fazla olması pandemide zaten ekonomik zorluklar yaşan halk otobüsçülerini daha da zora sokuyor. Toplu taşımada bu kadar çok ücretsiz biniş olmaması gerektiğini savunan Çanakkale Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Hasan Ateş, ‘’Bütün şehirlerde genel kurullar var bu genel kurullardan sonra herhalde 1 ay içinde tekrar Ankara’da bir toplantı olacak. Geçen gün Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş’la görüştüm telefonda ilk torba yasada bazı şeyler çıkacağını söyledi. Eğer çıkmazsa tekrar toplantı yapıp bütün il başkanları olarak karar alacağız. Çünkü bu ücretsiz taşımacılık bizi çok etkiliyor. Mazota zam geliyor. Yedek paraya zam geliyor. Araçlar 1 milyon 500 bin lira olmuş. Asgari ücrete zam geliyor, sigortalara zam geliyor. Gerçekten şu an yürütülebilir bir durumda değiliz’’ dedi. Ücretsiz binişlere ve ekonomik zorluklara karşın Toplu taşımaya zammın gündemde olmadığını belirten Ateş, ‘’Yeni aldık zaten öğrenciye çok cüzi tutmuştuk. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Olmazsa 10-20 kuruş zam almayı düşünebiliriz öğrenciye. Çünkü çok cüzi kaldı. Öğrenciler olmadığında bu filo Çanakkale’ye fazla’’ sözlerini de ekledi.
“YENİ BİR HAT ROTASYONU YAPIYORUZ”
Hatlarda yeni planlamalar içinde olduklarını söyleyen Ateş, zam yapmamak adına başka çözümler aradıklarını ifade etti. Ateş sözlerinin devamında, ‘’Esnaf olarak zor durumdayız. Belediye bazı çalışmalar yapmak üzere. Yeni bir hat rotasyonu yapıyoruz. Onların da sonuçları bayramdan sonra bir açıklama da yaparız. Tasarruf amaçlı, yoğun olan hatlarda daha sık, yoğun olmayan hatlarda daha az. Gereksiz kilometreler yapmadan böyle olursa çok zam almadan bu işi çevirebilir miyiz diye ona bakıyoruz. Belediye ile birlikte çok güzel bir çalışma çıkarttık inşallah uygularız diye düşünüyorum” dedi.
Ogün İnal