Belarus Cumhuriyeti Ulusal Günü nedeniyle Ormanda Bir Şarkı isimli sergi Mahal Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergide Belarus halkının savaşta yaşanılan mücadeleleri resmedildi.

Çanakkale Fahri Konsolosu Rıdvan Demirhan’ın ev sahipliği yaptığı sergiye Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved ve eşi Anna Shved, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve vatandaşlar katıldı.

Sergide konuşan Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved , “Belarus Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Günü vesilesiyle bugün sergimizin açılışında bizimle birlikte olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Bir taraftan mutlu ve gururluyuz. Çünkü Belarus 1944 yılında Nazi işgalinden kurtuldu. Diğer taraftan kederliyiz. Çünkü, üç yıl süren uzun işgalin tamamı, tam 80 yıl önce bugünlerde başlamıştı.22 Haziran 1941 tarihi bütün Belaruslular için hem bir anma hem de bir keder günüdür. O pazar sabahı toprağımıza ölüm ve kölelik getirmeye çalışan silahlı bir düşman girdi. Ülkemiz Çanakkale’nin bugünkü havası kadar sıcaktı. O gün bizim için, barış ve savaş, aydınlık ve karanlık, yaşam ve ölüm arasında ince bir çizgi başladı. Belarus Savaş Müzesi ve Milli Kütüphane arşivleri sayesinde bu amansız savaştan bir parçayı bugün sergi çerçevesinde göstermeye çalıştık. Bu gerçeklerin hepinizi şok edeceğine eminim. Belarus halkı o günleri asla unutmadı ve tarihin tekerrür etmesine de asla izin vermeyecektir. Bu sergiyi, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının kurulduğu, dünya tarihinin önemli bir şehri olan Çanakkale’de açmamız semboliktir. Belarus halkı üç çeyrek asır önce 1915 yılında Çanakkale’deki dedelerinize benzer bir şekilde bağımsızlıkları için savaştılar ve kazandılar. Zaten başka türlü olamazdı. Sonuç olarak, muhteşem Mahal galerisine, yönetmeni Deniz Erbaş'a ve Çanakkale Fahri temsilcimiz Rıdvan Demirhan'a misafirperverlikleri ve paha biçilmez yardımları için teşekkür ediyorum. Arkadaşlar siz olmasaydınız bu etkinlik olmazdı. Şimdi siz değerli misafirlerimizi sergiyi görmeye ve kendinizi Belarus içecekleri ve yerel ikramlarımız ile şımartmaya davet ediyor, bizi bu önemli günümüzde yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Ogün İnal