Marmara Denizi kıyılarında görülen yoğun Müsilaj nedeni ile başlatılan temizlik çalışmaları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale’ye gönderilen deniz süpürgesi geldi. Yerinde incelemelerde bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  “İhtiyaç halinde deniz süpürgesini yeniden çağırabileceğiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle Marmara Denizine kıyısı bulunan belediyelerin de katılımıyla 22 maddeden oluşan Marmara Denizini Koruma Eylem Planı devreye girerken, Müsilaj’ın deniz yüzeyinden temizlenmesi noktasında deniz süpürgeleri devreye girdi.

Çanakkale sahil ve kıyılarını Müsilaj’dan temizlemek için ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gönderilen deniz süpürgesi Çanakkale’ye geldi, aynı gün Çanakkale Belediyesi’nin talebi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen deniz süpürgesi de kente ulaştı. Her iki deniz süpürgesi de eski Kilitbahir İskelesi’ne yanaştı.

“UMARIZ BİR DAHA KİTLESEL OLARAK GÖRÜNEN MÜSİLAJ OLUŞMAZ AMA OLUŞURSA DA BU GEMİ İLE ONLARI KOLAYCA TEMİZLEYEBİLECEĞİZ”
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait deniz süpürgesi ile ilgili bilgiler almak ve deneme temizliği yapmak üzere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan haftanın ilk iş gününde sabah saatlerinde Kilitbahir iskelesine gelerek, “Mavi Körfez 3 “isimli Deniz Süpürgesi gemi kaptanı ve personeli ile tanıştı. Gemi kaptanından deniz süpürgesinin çalışması ve yaptığı görevler ile ilgili bilgi alan Gökhan ardından gemi ile limandan çıkarak Çanakkale boğazının bazı bölümlerinde deniz yüzeyi temizleme denemesi yaptı. Deniz temizleme deneme çalışmasına isteyen Gökhan ar5dından yaptığı açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve “Mavi Körfez 3” süpürge gemisi mürettebatına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İzmir’den bize yardım etmeye geldiler. Tabii İzmir’de müsilaj sorunu yok ve umarım olmaz. Ama böyle bir araç bizim için çok önemli. Bu gemi normalde çöp topluyor, ancak biz buna bir aparat yaptık ve şimdi buradaki Müsilajı da temizleyebiliyor. Şu anda yoğun bir Müsilaj yok ancak, dağınık olanları topluyoruz. Umarız bir daha kitlesel olarak görünen Müsilaj oluşmaz, ama oluşursa da bu gemi ile onları kolayca temizleyebileceğiz. Çanakkale’den Güzelyalı’ya kadar olan alanda ne yapabiliriz diye bakacağız. İleri süreçte de Çanakkale Belediyesi’nin de böyle bir araca ihtiyacı olacaktır. Bunu da ya bakanlık ya da Marmara Belediyeler Birliği kanalı ile edinmeye çalışacağız. Müsilaj dağınık vaziyetteyken bile aracın çok başarılı olduğunu gördük. Şu anda yüzeyde görünmüyor ancak, denizin altı Müsilaj dolu. Umarız onlar yarın yine bütünleşip yüzeye çıkmazlar. Ama biz tabi tedbirlerimizi alıyoruz. Deniz süpürgesi bir süre daha burada kalacak. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesinin de bu deniz süpürgesine ihtiyacı var. Bu nedenle bir süre sonda Deniz Süpürgesini İzmir’e göndereceğiz ancak ihtiyaç olması durumunda deniz süpürgesini geri çağırabileceğiz deniz süpürgesi İzmir’den Çanakkale’ye 24 saatte gelebiliyor kötü hava koşullarında dahi. Umarım ihtiyacımız olmaz ama olursa deniz süpürgesini tekrar çağırabileceğiz” dedi.

Başkan Gökhan çok uzun bir sahil şeridine sahip Çanakkale’de, Çanakkale Belediyesi olarak  “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı “çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çanakkale Belediyesine bir deniz süpürgesi temini için girişimde bulunacaklarını da ifade etti. 

Ogün İnal