ÇOMÜ Bitki Genetiği ve Biyoteknolojisi Öncelikli Tematik Alanı’nda Doktorant olarak çalışan Çağlar Kaya, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2211- A Yurt İçi Doktora Burs Programlarının 2021 yılı 1. dönemi kapsamında Tübitak Bursiyeri olmaya hak kazandı.

ÇOMÜ Bitki Genetiği ve Biyoteknolojisi Öncelikli Tematik Alanı’nda Doktorant olarak çalışan Çağlar Kaya, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2211- A Yurt İçi Doktora Burs Programlarının 2021 yılı 1. dönemi kapsamında TÜBİTAK Bursiyeri olmaya hak kazandı.  Başarılı Doktorant Çağlar Kaya kazandığı burs hakkında gazetemize özel değerlendirmeler yaptı. TÜBİTAK'ın programı kapsamında adayların üniversiteye yerleştirildiği puan türündeki ÖSYM sıralaması, lisans mezuniyet notu, yüksek lisans mezuniyet notu ve ALES puanı değerlendirildi. Prestijli programda fen bilimleri alanında başarı gösterip TÜBİTAK bursiyeri olmaya hak kazanan Akademisyen Çağlar başta üniversitesi ve bölümü olmak üzere bir çok kesimden takdir topladı.Burs aldığı Projesi kapsamında Doktorant Çağlar Kaya İşte Çanakkale Gazetesi’ne özel değerlendirmeler yaptı.

Çağlar Kaya, ‘’Kazandığım doktora burs sürecinde lisans ve yüksek lisans eğitiminin ne derece önemli olduğunu vurgulamak için, geleceğin bilim insanlarına ve bu burs programlarından yararlanabilecek adaylara, yani geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen YKS sınavına giren genç arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyerek onlara naçizane birkaç nasihatta bulunmak istiyorum. İsminin orijini “evrensel şehir” olan üniversite ortamına adım atmak üzeresiniz. Artık sorumluluklarınız başınızdan geçen eğitim süreçleri içerisindekilerinden daha da fazla. Bu bilinçle hareket etmeli, ipleri daha yolun başında iken elinize alıp sıkı tutmalısınız. Lisans döneminin ilk iki senesi çok çok önemli. Bu yıllarda not ortalamanızı mümkün olduğunca yukarıda tutmalı, yüksek kredili derslerinize önem vermelisiniz. Not ortalamasının önemini vurguluyorum, çünkü üzerinize yapışacak olan bu not ortalamasını akademik kariyer düşünüyorsanız ilgili kadrolara başvurmada, staj yapmak üzere başvurduğunuz kurumlarda ve dahi doktora süreçlerinizde benim de yakın zamanda kazandığım TÜBİTAK gibi Türkiye’nin önde gelen kurumlarından başarı bursu alabilmek için kullanacaksınız. Saydığım bu kurumlar yüksek lisanstan ziyade lisans not ortalamasını baz alıyorlar. Sözün özü mümkün mertebe genel not ortalamanızı yüksek tutmanız gerekmektedir. Bunun dışında mutlaka yabancı dilinizi güçlü tutmanız gerekiyor. Bugün birçok makale, yayınlar ve diğer eserler İngilizce. Bunları algılayabilmek ve uluslararası platformda makale yayınlamak için İngilizce öğrenmek şart. Bunların dışında, TÜBİTAK kurumunun bu burs programında başarı ölçütü olarak belirlediği SCI yayını olmak şartını sağlayabilmek için en geç yüksek lisans seviyesinde ilk isimli olarak uluslararası dergilerde makale yayınlamaları gerekmektedir. Bursu kazanmak için diğer bir başarı ölçütü daha önce TÜBİTAK projelerinde rol almak. Bu anlamda gerek danışman hocaları ile gerekse de iyi bir network edinerek çalışma alanlarında önde gelen hocalar ile iletişim halinde olarak, TÜBİTAK ARDEB projelerinde rol almaları bursa başvuran adaylar arasından onları oldukça ön sıralara atacaktır. Şahsım adına konuşacak olursam, lisans döneminde hedeflerini belirleyen ve tek bir yere yani akademiye kanalize olan bir öğrenciydim. Yakın zaman önce kazandığım YÖK bursu ve TÜBİTAK bursu doktora sürecinden önceki çalışmalarımın ürünüdür. Bu nedenle genç arkadaşlarım henüz yolun başındayken olayların farkına varmalı ve kendi farklarını kendileri yaratmalıdırlar. Zira emek olmadan yemek olmaz’’ şeklinde konuştu.
 
Proje hakkında detayları değerlendirdiğimiz bölümde ise;
Programın amacı, Türkiye’de lisans sonrası bütünleşik doktora veya yüksek lisans sonrası doktora öğrenimi yapan başarılı öğrencileri destekleyerek ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlamak olduğu yazılı, Bu çağrı duyurusu, 2211-A Genel Yurt İçi Doktora Burs Programı’na başvuran ve/veya bu programdan destek alan ve almaya hak kazanan adaylarla ilgili işlem ve yükümlülükleri kapsıyor. Bursun destek süresi ise, Yüksek lisans sonrası doktora öğrenimi için burslar, bursiyerin desteklenmeye başladığı başvuru dönemi esas alınarak 48 ay sonunda; bütünleşik doktora öğrenimi için ise 60 ay sonunda sona erdiriliyor. Bursu Hak Etmek İçin Başarı Ölçütleri arasında ise,  Web of Science veya SCOPUS’ta indekslenen dergilerde yayımlanmış makale Başarı Ölçütü: TÜBİTAK akademik dergilerinde yayımlanmış makale,ULAKBİM TR Dizin kapsamında yer alan dergilerde yayımlanmış makale,Hakemli bilimsel toplantılarda sunulmuş ve özet veya tam metni basılmış sözlü bildiri veya poster sunum, Başvuru tarihinin son günü itibari ile en az 1 yıl BİDEB bursiyeri ve/veya ARDEB proje bursiyeri olarak bir projede yer almış olmak şartları yer alıyor.
 
TÜBİTAK Nedir?
Bilim meraklıları Tübitak nedir sorusunu merak ediyor. TÜBİTAK, Türkiye'nin bilimsel politikalarını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet ceren TÜBİTAK, profesör doktor unvanına sahip akademisyenler tarafından yönetilmektedir. Kurulduğu günden bu yana bilimsel çalışmalar için finansman sağlama görevini de üstlenen TÜBİTAK, devlet kurumlarının da araştırmalarına öncülük etmektedir. Bunun yanı sıra YÖK ile yapılan karşılıklı mutabakat ile de fizik, kimya, biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, matematik, sosyoloji, ekonomi, psikoloji, felsefe ve tarih bölümlerinden sınavda ilk 5000'e giren öğrencilere 250 TL Karşılıksız burs vermektedir.
 
TÜBİTAK Ne İş Yapar?
TÜBİTAK'ın faaliyet alanı sadece bilimsel olarak sınırlandırılmamıştır. TÜBİTAK, bilimsel çalışmalarda öncülük edecek, özel alanlarda da yine bilimsel araştırmalar yapacak olan ekiplerin belirlenmesinde de önemli rol oynar. TÜBİTAK, gençlerin ve akademisyenlerin arasında fikirsel olarak desteklenecek projelere de finansman desteği sağlanmasına aracılık etmektedir. TÜBİTAK aynı zamanda Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk, Meraklı Minik isimli üç yayını da her ay düzenli olarak çıkarmaktadır. Bilim Genç dergisi de internet ortamından erişilebilen yayınları arasında gelmektedir. Tübitak Popüler Bilim Kitapları adı altında TÜBİTAK tarafından 1000'den fazla kitap yayınlanmıştır.
 
TÜBİTAK'ın Açılımı ve Görevleri Nelerdir?
TÜBİTAK, kurulduğu dönemde Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu olarak isimlendirilmiştir. Ancak daha sonra Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu olarak değiştirilerek kanununda ve mevzuatlarında değişiklik yapılmış ve bugünkü konumunu almıştır.
 
TÜBİTAK'ın temel görevleri; önemli bilimsel gelişmeleri ve verileri takip ederek bunları Türkiye'nin kalkınması ve menfaati için kullanarak yeni bilimsel çalışmalar yapmak, özellikle yükseköğretimde öğrenim gören veya bilimsel çalışmalar yapan kişileri özendirmek, teşvik etmek, gerektiğinde finansal ve teknik destek sağlamak, bilimsel ve teknik verilere insanların kolayca ulaşmasını sağlamak, bunların çevirilerini yapmak ve doğruluklarını teyit ederek halka aktarmak, bilimsel çalışmaları düzenlemek ve koordine etmek, bilimsel anlamda devlet politikalarının oluşturulmasına yardımcı olmak, gerektiğinde bu bilimsel çalışmalara öncülük etmek şeklindedir.
 
İbrahim Akın Kazancı