Milyonlarca emeklinin 5 Temmuz itibarıyla maaş zammı netleşecek, maaş zammının miktarını bekleyen emeklilerin, Kurban Bayramı nedeniyle maaşlarını ve ikramiyelerini de erken alması bekleniyor. Peki, emekliler ne kadar zamlı maaş bekliyor ve emekliler maaşlarından memnun mu? Emeklilere sorduk.

Temmuz ayı emeklilerin merakla beklediği üç gelişme var. Bunlardan ilki maaş zammı. Milyonlarca emeklinin maaşına ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Yasaya göre; memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeyle 2 yılda bir tespit edilirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamları aşarsa, bu fark da maaşlara yansıtılıyor. SSK ve Bağkur emeklisine yapılacak zam ise direkt enflasyona endeksli. Bir başka deyişle ocak ve temmuz dönemlerinden geriye dönük 6 ayda oluşan enflasyon rakamı neyse o oranda zam yapılıyor. Toplu sözleşme SSK ve Bağkur emeklisi için uygulanmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; enflasyon ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08, nisan ayında yüzde 1.68 artan enflasyon mayısta ise 0.89 yükseldi.

Emeklilerin Durumu ile ilgi emekliler ne diyor. Zam beklentileri neler ve maaşlarından ikramiyelerinden memnunlar mı?
Durdana Demir; ’’Sürekli söylediğimiz bir şey var kaşıkla veriyor . Kepçe ile alıyorlar. Söyledikleri rakam aylık efendin yüzde 1-2 hatta, 0.7 filan diyorlar. Allah aşkına hangi ürüne yüzde bir zam geliyor. Zam gelirse yüzde 10,20 en az öyle zamlanıyor. Zam rekoru kırıyoruz. Ama maaşlara gelince, anki farklı ülkede yaşıyoruz gibi emekli bayramda 6 gün erken maaş alsa ne olacak borçlar ihtiyaçlarından 1 haftada zaten bitiyor. Bayramda ikramiye verdiler, sağ olsunlar bir seçim arifesinde verdikleri ikramiyeye 4 yıl enflasyonu yansıtmadılar geçende yansıtmaya başladılar. Peki o kadar ay neden alamadık geriye dönük bile vermediler. Vermezler çünkü işlerine geldiği gibi hareket etmeyi seviyorlar. Emeklinin durumu umurlarında değil

Serkan Kaplan; ‘’Emeklinin maaşları çok komi rakamlar olduğu için yansısa da yansımasa da pek bi şey ifade etmiyor. Ülke genelinde bütün emekliler maddi anlamda zor durumda, çalışan b asgari ücretten az olan emekli maaşları var. Onun için emeklilere zam verirken enflasyondan çok seyyanen zam verilmesi lazım, hayatlarını kolaylaştıracak düzeyde zamlar yapılmalı adalete uygun zamlar ama görünen o ki, kimsenin umurunda değil bu emekli ölmüş sağlayanı yok. Maaşları erken veriyorlar bayramda biraz düşünüyoruz sizi demek için ama bizi düşünen filan yok
 
İkramiyelerini Erken Alabilme İhtimali Yüksek
Kurban Bayramı 20-23 Temmuz'da. Her bayram öncesi emeklilere maaşlar erken yatırılıyor. Temmuzda da bu uygulamanın olacağı yönünde beklenti hakim. Çünkü bazı emeklilerin maaş ödemesi bayrama denk geliyor. SSK ve Bağkur emeklileri maaşlarını her ayın 17'sinden itibaren emeklilik kartındaki tahsis numarasının son rakamına göre çekiyor. Ödemeler ayın 28'ine kadar sürüyor. Dolayısıyla ödemesi bu tarihlere denk gelen emeklilere maaşları erken yatırılabilecek. Ödemeler yine 1.100 lira olacak. Hatırlanacağı üzere Ramazan Bayramı'nda 1.000 liralık ikramiye 1.100 liraya çıkarılmıştı. Böylece SSK ve Bağkur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak. Memur emeklisi maaşını 1-5 Temmuz'da çektiği için zam farkının ay içinde ödenmesi bekleniyor. Ancak bayram dolayısıyla bu farkın da öne çekilme ihtimali var.

Hasan Sami Er