Pandemi süresince sıkıntı yaşayan Turizm sektöründe, geçtiğimiz Bakanlar Kurulu kararı ile hafta sonu pazar günü kısıtlamasının kalkmasının turizme etkilerini ve turizm sektörünün eski haline ne zaman dönebileceğini Turizmci ve Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer ile değerlendirdik.

Pandemi süresince sıkıntı yaşayan Turizm sektöründe, geçtiğimiz bakanlar günü kararı ile hafta sonu pazar günü kısıtlamasının kalkmasının ardından Turizme nasıl katkılar sağlayacağını ve pandemi sürecinde etkilenen Turizmin ne zaman normale dönebileceğini Turizmci Armağan Aydeğer ile değerlendirdik. Kısıtlamaların kalkması ile ilgili  Aydeğer; ‘’Yurt içi turizm hareketinin de 1 Temmuz itibariyle hızlanarak artmasını beklemekteyiz.’’ diyerek turizm beklentilerini gazetemize değerlendirdi.
 Armağan Aydeğer, ‘’1 Temmuz itibari ile yasakların kalkıyor olması özellikle iç turizm açısından çok önemli bir gelişme, bildiğiniz üzere 2020 gününden bugüne tüm turizm işletmeleri çok zorlu bir sınav geçirdiler ve vermeye devam etmektedirler. Aradan geçen 1.5 yıllık süre içeresinde işletmelerin artık süreçle ilgili dirençleri oldukça zayıflamıştır. Bu nedenle özellikle ülkemizde son derce artan aşılama sayısı bu kısıtlamaların bir an önce ortadan kaldırılması hususunda hepimize bir umut verdi. Bilindiği üzere turizm sektöründe yeme içme sektöründe hafta sonu cumartesi ve pazar günleri işlerin en yoğun olarak gerçekleştiği zaman dilimidir. Yine aynı şekilde turistik bölgelerde özellikle akşam saat 8 den sonra 12’ ye kadarda önemli bir misafir trafiği bunmaktadır. Bu çerçevede de 1 Temmuz itibariyle de kısıtlamaların gece 12’ye kadar çekilmiş olması, cumartesi pazar günü herhangi bir şekilde kısıtlamanın olmaması tüm turizm işletimleri yeme içme sektörü açısından büyük önem sarf etmektedir. İşletmeler 1.5 yıldır süren kısıtlamalar ve virüsle ilgili yaşanan olumsuz süreç içerisinde çok yoğun şekilde boşluklarını artırmışlardır. Aynı zamanda sektör çalışanlarımızda bu süreçte gerçekten önemli bir şekilde yara almıştır.’’ şeklinde konuştu.
 
“YURT İÇİ TURİZM HAREKETİNİN DE HIZLANARAK ARTMASINI BEKLEMEKTEYİZ”
Kısıtlamaların büyük ölçüde kalkması ile beraber yurt içi ve yurt dışından kente gelecek turist sayısına olumlu karşılıkları olacağını ifade eden Aydeğer sözlerine şöyle devam etti; ‘’1 Temmuz itibari ile kısıtlama tedbirlerinin büyük oranda ortadan kalkması ile özellikle iç ve dış turizmde önemli bir hareketin gerçekleşeceğine olan beklentimiz tamdır. Yurt içi turizm hareketinin de 1 Temmuz itibariyle hızlanarak artmasını beklemekteyiz. Yakın zaman içerisinde Rusya'nın Türkiye'ye olan uçak seferlerini başlaması ile beraber güney bölgelerinde hareketlenmesi tüm Türkiye'deki özellikle kıyı turizmi ile ilgilenen destinasyonu da olumlu etkileyecektir. Ülkemizin hedef pazarları arasında başta yer alan özellikle balkan ülkeleri Romanya, Bulgaristan, Sırbistan gibi ülkelerden gelen misafir sayılarında da birlikte artışların olacağını bekliyoruz. Bu durumla ilgili en kritik konu bahsetmiş olduğumuz ülkeler başta olmak üzere bize misafir gönderecek ülkelerin geri dönüşlerde karantinaya tabi olmaması en önemli konudur. Bu durumla ilgili henüz netlik olmamakla beraber ülkeler artık daha pozitif bir bakış açısında sahip olduğu mesajlarını vermektedirler. Ülkemize turist gönderen önemli destinasyonlarımızdaki alınacak olan kısıtlama tedbirlerinde hafiflemesi yurt dışı pazarında hafiflemesi, Bu kapsamda özellikle İngiltere Almanya'nın alacağı kararlar diğer AB ülkelerinin de kararlarını da doğrudan etkilemektedir. Hedef pazarımızda olan Bulgaristan Romanya ülkelerinde geri dönüşlerde hızlı antijen testleri yapılmakta, bu tür bize gelen turistlerin karantinasız şekilde ülkelerine geri dönmelerine imkan sağlamaktadır. Turizm sektörü olarak beklentimiz 2021 yılının son çeyreğinden itibaren süreçlerin normal bir şekilde işliyor olmasıdır.’’ dedi.
 
“2022 BAHAR AYI İLE BİRLİKTE ESKİ SEYRİNE GELECEPĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ”
 Aydeğer, ‘’Hali hazırda Asya Uzakdoğu pazarlarında herhangi bir rezervasyon hareketliği bulunmamaktadır. Özellikle Asya ve uzak doğu ülkeleri ülkemizde yurt dışından gelen pazarlar içinde önemli bir yer kaplamaktadır. Yine bunun yanı sıra Avustralya-Yeni Zelanda Kıta Avrupası Ülkerlerden ülkemize gelen Kültür turistleriler ilgili rezervasyon süreçleri henüz başlamamıştır. Var olan iptaller ve ertelemeler devam etmektedir. Kültür turu ile ilgili hareketliliğin sonbahar ile başlamasını umut etmekteyiz. Gerçekçi bir tahmin yapmak gerekirse kültür turu hareketinin 2022 bahar ayı ile birlikte eski seyrine geleciğini ümit ediyoruz’’ diye konuştu.
“MÜSİLAJIN ÇÖZÜME KAVUŞMASINDA TÜM ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ”
Son günlerde en çok tartışılan Müsilaj konusuna da değinen Armağan Aydeğer; ‘’Son olarak başta Marmara'yı tehdit eden diğer tüm kıyı noktalarımız içinde önemli risk oluşturan müsilaj en önemli başlıklarımızdan bir tanesi bu konu ile ilgili başta bakanlığımız olmak üzere tüm işletmelerin ve vatandaşlarımız hassasiyetini önemsiyoruz. Konunun en kısa sürede çözüme kavuşması için yapılacak tüm çalışmaları da desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz’’ dedi.
İbrahim Akın Kazancı