Türkiye piyasalarında uzun süredir, yükselişte olan altın ve dolarda, altının son bir hafta içerisinde düşüş ivmesine girmesi, ve aynı zamanda TL'nin dünyada ki para birimlerine karşı kaybetmesi üzerine yakın zamanda piyasalarda merkez bankası faiz kararı ve diğer adımlarla neler yaşanacağı merak konusu oluyor?

Yaklaşık 1 haftadır devam eden Altın fiyatlarındaki düşüş sürüyor. Altın fiyatlarındaki son durum 17 Haziran Perşembe günü yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Haberi yazarken güncel piyasalarda gram altının fiyatı 501,64, çeyrek altının fiyatı 819,24 liradan alıcı buluyordu. Peki ama altının önümüzdeki haftalarda seyri nasıl olacak?
 
Amerikan Merkez Bankası FED'in 2023'e kadarki faiz öngörülerini yükseltmesi ve en az iki defa faiz artışı olabileceğini duyurması ile perşembe günü Dolar son iki ay içerisinde Euro, Sterlin ve Yen gibi altı önemli para birimi karşısında en yüksek değerini gördü.

Bu şekilde Dolar, Asya piyasalarında altılı kur sepeti içerisinde gecede yüzde 1'lik artışla 91.484 puana ulaşarak zirveyi gördü. Sadece Yeni Zelanda Doları, yüzde 0.6'lık artış ile dolara karşı değerlendi. Bunun nedeni de Yeni Zelanda ekonomisinin ilk çeyrekte beklenilenden çok daha hızlı bir büyüme göstermesiydi. Türkiye’de bir süredir Merkez Bankasından beklenen faiz kararı ile ilgili belirsizliği nedeniyle, döviz anlık yükselişler ve düşüşler görüyordu. Bir haftadır altın piyasasında ki düşüşte piyasadaki belirsizliği arttırdı. Peki ama piyasa ne zaman düzelecek. Ne zaman belirgin bir ivmeye geçilecek.  Bütün merak edilenleri bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay’a sorduk.

Ömer Karabay, ‘’Piyasalarda bir süredir belirsizlik var. Bunun sebebi dünya piyasalarında belirsizlik değil, dünyada alınan kararların bizim ülkemizdeki karşılıklı yansıması, ekonomide en önemli en temel unsur belirli düzeyde öngörülebilirliktir. Bu ülkede en eksik olan durumda şuan bu maalesef öngörülürlük çok düşük seviyelerde, gelecek beklentileri açısından insanlar adım atarken bir şeyleri kırk defa düşünmek zorunda kalıyor. Bu herkes için çok kötü bir durum yatırım yaparken ne zaman ne kazanç elde edeceklerini herkes tahmin etmek istiyor. Türk lirasında yaşanan TL'nin değer kayıp etmesi ise temelde bizim paramıza yönelmek ile ilgili, dövizden bize gelen yatırımın kısıtlı olması, özellikle piyasalarımızdaki dövizin sınırlı olması, turizm aylarında beklenen döviz miktarının gelmemesi piyasalarda döviz yükselişine engel bir durum, bunların bir süre devam etmesi normal bakın her zaman söyleniyor Türk piyasasında ekonomisinde olmaz diye bir şey yok, bitcoin ile böyle değerlendirmeler yapılıyordu. Ne oldu? Arttı, düştü. Bir miktar arttıktan sonra bir yerde düştü. Çünkü belirgin zannedilen belirsizlik olduğunu herkes anladı, bu olay ekonomide anlaşılacak da’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı