Gram altın fiyatları, ONS fiyatının etkisiyle 510 lira ile 2021 yılının zirvesine yükseldi. Artan altın fiyatları akıllara artış ne kadar daha sürecek? sorusunu getirdi. Altındaki artış artan döviz etkisiyle kısa vadede olmasa bile uzun vadede artışın devam edeceğini gösteriyor. Öte yandan uzmanlar Bitcoin’in yatırımcılarda hayal kırıklığı yarattığını, altının ise güvenli liman olduğunu vurguladılar.

Altın fiyatları, gram tarafında 510 lira ile 2021 yılının zirvesini tazelerken, ONS tarafında ise küresel düzeyde artan enflasyon endişeleri sonucunda, enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkıyor. Büyük ekonomilerde Covid-19 aşılama sürerken, özellikle Hindistan'da artan vaka sayıları ve mutasyon altın için destekleyici unsur olarak öne çıkıyor. Altın fiyatları ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği eski Başkanı Timur Ay yaptığı değerlendirmede, piyasaların netleşemediğini ve Pandemi etkenli sürecin devam ettiğini vurgulayarak, ‘’En son 2076 ONS bazındaki değerlere ulaşacağını tekrar düşünüyorum. Ama ne zaman olacağını söylemek kolay değil 3 ay 3 yıl 5 yıl ama muhakkak o rakamları görecektir’’ dedi.

Ay,‘’Belki altının ONS’unun 2000’i bile görme ihtimali var. 600 liraları bulma ihtimalide yüksek ama ondan sonra nerelere gideceği belirgin değil, daha öncede malum konuşmalarda da Amerikan ve Çin arasındaki ilişkilerin dünya siyasetindeki değişiklerin etkinliği olduğunu biliyoruz. Tabii bazı insanlar kısa vadede para kazanmak istiyor. Ama kısa vadede para kazanmanın riski bir o kadar da fazla olduğunu biliyoruz. İşte kripto paralarda bir gecede binlerce dolar kazananlar, bir gecede on binlerde dolar kaybetti. O açıdan baktığımız zaman daha önceki geçmişine baktığımız zaman altın bu zaman yatırımcısını hiçbir zaman kısa vadede memnun etmemiş gibi görünse de uzun vadede her zaman sevindirmiştir. Böyle bakmak lazım altının yükselme ihtimali var bu görünüyor. Geçen seneki rakamları yakalar ama ne zaman yakalar bunu tahmin etmek zor ama en son 2076 ons bazındaki değerlere ulaşacağını tekrar düşünüyorum. Ama ne zaman olacağını söylemek kolay değil 3 ay 3 yıl 5 yıl ama muhakkak o rakamları görecektir. Bakalım göreceğiz yanlış bilgi vermekte istemem ama güvenli liman tanımına uygun sonuçları olacağın düşünüyorum’’ dedi.

Haftaya 1.844 dolar civarında başlayan ons altın, Fed tutanaklarının açıklanmasıyla birlikte çarşamba günü 1.889 dolara kadar tırmanmıştı. Sonrasında hafif bir düşüşle dalgalı bir seyir izleyen ons altın, haftayı yüzde 1,8 yükselişle 1.876 dolardan kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın geçen hafta 500 TL’nin üzerine çıktıktan sonra yeni haftada da bu seviyenin üzerinde tutundu. Küresel altın fiyatları ve Dolar/TL'deki yükselişle çarşamba günü 510 TL’ye kadar yükselen gram altın, haftayı 506 TL civarında kapatmaya hazırlanıyor.

“ALTIN GÜVENLİ YATIRIM ARACI”
Altın piyasaları ile ilgili finansal nedenleri ve fiyatların nerelere gideceğini söyleyen Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay ise, ‘’Altın ekonomilerde belirleyici ve güvenli yatımcı aracı olarak görülmeye devam ettiği sürece ve toplumun büyük bir kesiminde nakit parada yatırım aracı olması gerektiğini düşünmesinden dolayı bu yatırım modeli devam edecektir. Altın piyasalarda her zaman güvenli liman olarak anılmakta, çünkü uzun vadede alınan fiyattan düşüğü görülmemiştir. Bu son dönemde altın fiyatlarını belirleyen ONS değerlerinin artması, döviz TL fiyatlarının ’da devamlı bir şekilde artması bunu göstermiştir. Yakın zamanda kısa zamanda para kazanmak isteyen Bitcoin yatırımcılarının hayal kırıklığına uğraması yüzünden artık daha güvenli yatırım araçlarına yönelim artmaya devam edecektir. Bu yatırım elbette enflasyondan oldukça az etkilenmesi için Türkiye’nin sosyolojik durumu ele alındığında en fazla kullanılan ve kullanılması gereken aracında altın olduğu görülmekte, bu kolay kolay değişmesi de mümkün görünmüyor’’ dedi.

Özel haber: İbrahim Akın Kazancı