Kovid-19 salgını nedeniyle sekteye uğrayan şehirlerarası ulaşımda gelen zamlar cep yakıyor. Son yapılan yüzde 106,45 zam ile şehirlerarası otobüs fiyatları rekora koşarken, fiyatlar firmalara göre de değişkenlik gösteriyor.  

Tam kapanma öncesi memleketlerine gitmek için otogar yolunu tutan vatandaşlar astronomik fiyatlarla karşılaştı. Fiyatların değişiminin nedenlerini İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren İstanbul Seyahat Satış Danışmanı Nuran Demiral yüksek maliyetlerin fiyatlara yansıdığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 14 Mayıs’ta yayımlan tebliğ ile kara yolları yolcu taşımacılığında getirilen tavan ücret uygulaması nedeniyle otobüs yolcu bilet fiyatlarına yüzde 100-150 arasında zam geldi. Yolcu kapasitesinin düşürülmesi, ek maliyetler, mazot fiyatları ve köprü geçiş ücretlerindeki yüksek fiyatlar bilet satış fiyatlarına yansıdı.

Kapanma sürecinde aileleri ve yakınlarının yanına gitmek için evlerinden ayrılan ve memleketlerine giden vatandaşlar, kapanmanın son bulması ve yeni kademeli normale geçiş sürecinin netlik kazanmasıyla yaşadıkları yerlere geri dönüş telaşına girdiler. Memleketinden yaşadıkları yere gitmek için terminallere giden bazı vatandaşlar, fiyatlardaki bazı değişim ile karşılayanlar oldu.

Fiyat değişimleri ile alakalı gazetemize özel değerlendirme yapan İstanbul Seyahat satış temsilcisi Nuran Demiral, “Çanakkale- İstanbul arası fiyatlar şu anda 140 lira. Fiyatların yakın zamanda değişmesi ve firmalar arasındaki farklı fiyatlar söz konusu. Fiyatlar geçtiğimiz güne kadar 190 TL'yi bulmuştu, dün onlar da düşürdüler bu fiyatların düşmesinde arz talep dengesi olabilir belki onu bilemiyorum ama bazı firmaların araçları kiralık olduğu için maliyetten kaynaklı elbette, fiyatlar farklılık gösteriyor. Bizim firmamızda yok. Yazlık bölgeler Antalya Muğla gibi şehirlerdeki seferlerdeki fiyatlar daha da arttı. O da maliyetlerle ilgili sürekli fiyatlar artıyor. Seferlerde doluluk oranı yüzde 50 olduğu içinde 47 kişilik araçta 24 kişi binebiliyor. Yakın zamanda fiyatlar ne olur piyasada kestirmek zor ama bizim firmamızda çok değişeceğini sanmıyorum. Ama unutmamak lazım fiyatların artmasında en temel sebep maliyetler olduğunu düşünüyorum‘’ dedi.

BENZİNE BÜYÜK BİR ZAM DAHA GELDİ
Benzin, motorin ve LPG ile bazı akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 54, yüzde 78 ve yüzde 189 oranında artırıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre ÖTV miktarı 95 oktan benzinde litre başına 0.8652 TL’den 1.3313 TL’ye, 98 oktan benzinde 1.0283 TL’den 1.5836 TL’ye çıkarıldı. ÖTV miktarı litre başına motorinde 0.7253 TL’den 1.2931 TL’ye çıkarılırken bütan, propan ve motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan LPG’de 0.2810 TL’den 0.8107 TL’ye yükseltildi. Karar dünden itibaren geçerli olacak. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamada vergi düzenlemesi sonrasında bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatının 55 kuruş, motorinin 67 kuruş, LPG'nin ise 35 kuruş zamlandığını duyurdu.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı