İnşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,97 arttı. Maliyetlerin artışının konut fiyatlarına yansımasını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Emlak Danışmanı Hasan Alper Akkoca işçilik fiyatlarının da arttığını söyledi.
 
TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,97 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,89, işçilik endeksi yüzde 0,36 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,96, işçilik endeksi yüzde 20,36 arttı. Bu gelişmelerin konut fiyatlarına yansımalarını Hasan Alper Akkoca ile değerlendirdik. Ekim 2018'den bu yana en yüksek artış kaydedilen emlak maliyetleri gelecekte nasıl şekilleneceği de merakla bekleniyor.
 
Emlak maliyetlerinin artması ile ilgili değerlendirme yapan Hasan Alper Akkoca, ‘’Maliyetlerin artmasını böyle bir ekonomik ortamda normal karşılıyorum. Dolar artışı malzeme fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Ayrıca enflasyon olan bir ülkeyiz üzerine bu eklendiği zaman inşaat maliyetlerinde artış kaçınılmaz oluyor. İşçilik fiyatları da enflasyonla bağlantılı. Usta yevmiye fiyatları şuan 250 TL. Geçen sene 170-180 TL idi. Çok basit açıdan bakalım geçen sene ekmek fiyatı 1.5 TL idi şimdi 2 TL. Ülkede fiyatı artmayan bir şey kalmadığı için inşaat işçilik fiyatlarında ve malzeme fiyatlarındaki artış normal. İnşaat maliyetlerinin artması yeni konutların fiyatlarının artmasına sebep oluyor. İkinci el konutların fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Yeni konut almak isteyen vatandaş yola çıktığında fiyatların yüksek olduğunu görünce elindeki konutun değerini daha yüksek belirleme yoluna gidiyor. Eski fiyatlardan sattığı zaman yenisini almakta zorlanacağı için bu dönemde satmaktan vazgeçen müşterilerle karşılaşıyoruz’’ dedi.

Bu fiyatların gelecek beklentileri üzerine değerlendirme yapan Akkoca, ‘’Pandemi koşulları ve ekonomik yönetimle ilgili olumlu gelişmeler olmadan fiyatların artışının duracağını düşünmüyorum. Turizm sezonunu iyi geçirirsek ve yeterli miktarda döviz girişi olursa doların yükselmesini durduracağı kanaatindeyim. Dolara bağlantılı olarak malzeme fiyatlarındaki artışın durulması ile de konut fiyatlarının artış eğiliminin durulma noktasına geleceğini düşünüyorum. Tabii fiyat artışı maliyet artışı açısından etkiyecektir. Yaz aylarında kredi oranladı ile ilgili bir gelişme olursa ve krediler uygunlaşırsa, konut alımına talebin artacağını ve bu durumunda fiyatları ekileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı