Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, kapanma döneminde hafta sonu temel ihtiyaç listesi dışında malzemelerin satışının yasaklanması konusunda da açıklamada bulundu.
 
Özcan, “İlk etapta biz kısıtlama dönemlerinde normal bizim işyerlerimizin kapalı olduğu hafta sonları başlamıştı bu. Hafta sonu tuhafiye, züccaciye, elektronik ürün satışı kapalı fakat gross marketlerde, zincir mağazalarda bu ürünlerin satışı devam ediyordu. Aynı zamanda bu mağazalar, özellikle hafta sonları kampanya düzenliyordu vatandaşı oraya geçmek adına. Biz bunun yanlış ve adil olmadığını defalarca savunduk”dedi.
 
“Konu ile ilgili defalarca bakanlığa, il pandemi kuruluna müracaat ettik” diyen Özcan, “Bizim dükkanlarımız kapalı ise, bizim yerel marketlerimizde sadece gıda ürünlerine izin veriliyorsa bu marketlerde de sadece gıda ürünleri satılsın diye talep ettik. Ancak yasal anlamda bunu gerçekleştirememiştik. En son haliyle İçişleri Bakanlığı, esnafın bu haklı talebini doğru buldu ve 7 Mayıs’tan itibaren kısıtlanma süresi boyunca bu mağazalarda satılmayacak” ifadelerini kullandı.
 
“TİCARET BAKANLIĞI BİR KANUN TASLAĞI HAZIRLADI”
 
Ünal Özcan, “Parekende yasasının içinde bu gross marketlerin açılma-kapanma şekilleri, nüfus sayısına göre ne şekilde açılacak, mesai saatleri nasıl olacak gibi biz ülke genelinde bu sıkıntımızı anlatırken, teşkilatların talebi doğrultusunda Ticaret Bakanlığı bir kanun taslağı hazırladı. Bu kanun taslağına göre, nüfus sayısına göre belli bir mesafede bu mağazaların açılmasını yasaklayacağı, hangi ürünlerin bu mağazalarda satılacağı yönünde bir kanun hazırlandı. Bu meclise geldi, görüşülüyordu. Bize verilen bilgilerde Nisan ayının başında yasallaşarak, yürürlüğe gireceği ifade edildi ama Mayıs ayının ikinci haftasındayız, bu yasalaşmadı. Bu yüzden kesin olarak, ortaya bir şey çıkmadı. Ama ümit var, çalışmaların son aşamasına gelindiği ifade ediliyor. Esas o zaman kalıcı olarak şekil belli olacak. Bu diğer yasaklama, kısıtlama olduğu sürece olacak” dedi.
 
“ESAS UYGULAMA GROSS MARKETLER İÇİN”
 
Kısıtlama boyunca satılması yasak olan ürün konusunda konuşan Ünal Özcan, “Zincir market sınıfına girenlerde geçerli. Bizim yerel marketlerimizde bu ürünler satılmıyor. Bunlar zincir mağazalarda satılıyor. Bizim marketlerde gıda ve temizlik dışında ürün satılmıyor zaten. Ama diğer mağazalarda mobilya eşyasından tutun elektronik eşyasına kadar her şey satılıyordu. Esas uygulama gross marketler için geldi, bizim marketlerde bu ürünler satılmıyor zaten” dedi.
 
Ogün İnal