İçişleri Bakanlığının genelgesi ile ürünleri elinde kalan ve tam ve sürekli kapanma süreci içerisinde ürünlerinin tamamının bozulacağı dolayısı ile Halk Pazarı kurulması talepleri olumlu karşılanan üreticiler ve Pazar esnafı Türkiye genelinde Cumartesi günü Pazar alanlarında tezgah açtı. Sadece yaş sebze ve meyve ile fide satışlarının yapıldığı Halk Pazarlarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çanakkale’de 2, Kepez beldesinde 3 Pazar alanında kurulan halk pazarlarında vatandaşlar fiyatların pahalı olmasından yakındı. Sürekli ve tam kapanma öncesindeki fiyatlar ile karşılaştırıldığında cumartesi günü kurulan halk pazarındaki sebze ve meyve fiyatlarının 50 kuruş ile 1 TL arasında arttığı son ucu ortaya çıktı.

CUMARTESİ GÜNÜ KAPANMA SÜRECİNİN İLK HALK PAZARI KURULDU
İçişleri Bakanlığının tam ve sürekli kapanma kararını 81 ile göndermiş ve ardından da 29 Nisan itibari ile 17 Mayıs’a kadar sürecek olan tam ve sürekli kapanma başlamıştı. Kapanma sürecinde aksaklıklarda “ Kervan Yolda Düzülür” mantığı ile yayımlanan genelgeler ile giderilmeye çalışıldı. Bu aksaklıklardan biride yaklaşık 17 gün sürecek olan tam ve sürekli kapanmada elindeki yaş sebze ve meyveleri bozulacak olan çifti ve Kabzımalların yaşadığı sorun oldu. Ellerindeki ürünleri bu süreçte bozulacağını ifade eden bu esnaf kesimi halk pazarlarının açılmasını talep etti. Bu dönemde Tv’lerde ve sosyal medya’ da çok sayıda üreticinin yaş şebze ve meyvelerin yol kenarları yada boş arazilere döküldüğü görüntülerinde yayınlanması üzerine yine bir İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri tüm Türkiye’de hal pazarlarını saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olacağı ve vatandaşlarında bu süreçte ihtiyaçlarının karşılamak için ikamet ettikleri yere en yakın halk pazarına giderek alışveriş yapma imkanı tanındı. Çanakkale’ de Cuma Pazarı alanında ve eseler Pazar alanında Cumartesi günü Pazar açıldı. Esenler’ de bulunan pazar alanının sakin olduğu gözlenirken Cuma pazarı alanında çok ciddi bir yoğunluk yaşandı. Cuma pazarında yaşanan yoğunluk nedeni ile zaman zaman pazarın giriş kapılarında vatandaşlar bekletilerek içerdeki vatandaşların alışverişlerini tamamlayıp çıkmalar beklendi ve Pazar alanına bekleyen vatandaşların bu şekilde giriş yapmalarına izin verildi. Cuma pazarı içinde sadece yaş sebze ve meyve ile fide satışına izin verildi. Cuma pazarında tezgah açan esnaflar bir yandan uzun süreden bu yana pazarda tezgah açamamaları nedeni ile mutluluk yaşarken bir yandan yoğun alışveriş talebine yetişmeye çalıştı. Pazar alanlarında genelgede olduğu gibi tezgahların aralarının 3 metre mesafe ile kurulduğu ve kurallara da uyulduğu gözlendi.

15 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜDE HALK PAZARI KURULACAK
Cuma pazarı alanında kurulan halk pazarında açılış saati olan saat 10.00 itibari ile yoğunluğun başladığı gözlendi. Cuma pazarında denetimler yapmak üzere alana gelen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Valisi İlhami Aktaş incelemelerde bulundu. Pazar esnafları kurallara uymaları konusunda uyarıldı.  Çanakkale merkezde Cuma Pazarı alanında ve Esenler Mahallesi Pazar alanında Halk Pazarı kurulurken, Kepez Beldesinde ise Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Kıvanç Kaşıkçı Kapalı Pazar yeri, Boğazkent Mahallesi  Pazar yeri ve Hamidiye mahallesi 960 TOKİ Pazar alanında halk pazarları kuruldu. 15 Mayıs Cumartesi günüde Çanakkale merkez’ de ve kepez beldesinde aynı Pazar alanlarında saat 10.00 ila saat 17.00 arasında sadece yaş sebze ve meyve ila fide satışı gerçekleştirilecek.

CUMA PAZAR ALANINDA KURULAN HALK PAZARINA  “PAHALI” ELEŞTİRİSİ YAPILDI
Tam ve sürekli kapanma sürecinde pazar ihtiyacı olan vatandaşlar İçişleri Bakanlığının Halk Pazarı Genelgesinin yayınlanmasının ve Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha kurulunun gerekli kararları almasının ardından Cumartesi günü açılan Halk Pazarlarına Çanakkaleliler adeta akın etti. Halk Pazarlarının açılış saati olan saat 10.00 itibari ile Pazar alanlarına adeta alışveriş yapmak için akın eden vatandaşlar özellikle Cuma pazarı alanında yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Pazarlara ihtiyaçlarını almak için gelen vatandaşlar uzun süre Halk Pazarı olduğundan dolayı yaş sebze ve meyve ihtiyaçlarının oluştuğunu ve pazarların açılmasını olumlu karşıladıklarını ifade ederlerken Pazar fiyatlarını işe aşırı pahalı olduğunu iddia ettiler. Sürekli ve tan kapanma öncesinde açılan halk pazarlarında satılan sebze ve meyve fiyatlarının aslında çokta pahalı olmadıkları anlaşıldı. Cumartesi günü, Cuma Pazarı alanında  açılan halk pazarında açılan tezgahlardaki sebze meyve fiyatları ile  Nisan ayın da tam ve sürekli kapanma öncesinde kurulan son pazardaki tezgah fiyatları karşılaştırıldığında ürünler arsında fiyat farkının 1 TL’ yi geçmediği görüldü. Fiyatı bir önceki Halk Pazarına göre fiyatı 50 kuruş artan ürünler Kıvırcık Marul, Roka, Dere Otu, Maydonoz, Pırasa, Taze Soğan, Salkım Domates oldu. Fiyatı bir önceki halk pazarına göre 1 TL artan ürünler Ispanak, domates, Patlıcan, Havuç, Kabak oldu. Halk pazarının en yüksek fiyat farkı bulunan ürünü ise mantarda yaşandı. Nisan ayının son halk pazarında kilosu 7-8-9 TL’den satılan Kültür mantarı Cumartesi günü açılan Halk Pazarında 15 TL’den satışa çıkarıldı. Fiyatı aynı kalan ürün ise Salatalık, Patates ve Soğan oldu. Salatalık kilosu 7 TL’ den patatesin 3 kilosu 10 TL’den, Soğan’ın 2 kilosu ise 5 TL’den satışa sunuldu. Fiyatı düşen ürün ise Çeri Domates ve taze fasulye oldu. Nisan ayının son Halk Pazarında fiyatı 12 TL olan Çeri Domatesin kilo fiyatı Cumartesi günü 10 TL’de idi. Nisan ayının son halk Pazarında kilosu 18 liradan satılan taze fasulye ise kilosu 12 TL’ den satışa sunuldu. Nisan ayı son pazarı ile Cumartesi günü kurulan Hal Pazarında meyve fiyatlarının işse değişmediği görüldü.

Ogün İnal