Hava sıcaklığının havadaki nem miktarını önemli ölçüde etkilemesi kuraklığın ana sebebidir. Yağışlarda ciddi bir düşüş gözlemlenirse o zaman nem dengesi ciddi anlamda etkilenmiş demektir. Yağışın azlığına bağlı olarak sıcaklık artışlarından kaynaklı kuraklık oluşacaktır.

Etkileri bölgesel çapta olan hava kütleleri, basınç yapıları, coğrafi özellikler, yükselti, enlem dereceleri kuraklık oluşumu için ciddi etkenlerdir. Kuraklığın oluşmasında rol alan bir diğer etken de insanlardır. Doğal yaşam alanlarının tahrip edilerek ekolojiye zarar verilmesi durumunda da kuraklık meydana çıkacaktır. Özellikle orman alanlarının kesilmesi havadaki nem miktarındaki dengeyi bozacaktır.
 
KURAKLIK NEDEN OLUR?
 
Kuraklık yaşanan bölgedeki yüksek sıcaklıkların nem dengesini etkilemesi veya bozması, Yağış azlığı, sıcaklık artışı ve nem dengesindeki değişim, bölgeden bölgeye değişiklik gösteren hava basıncı, yükseklik, enlem ve coğrafi yapı, doğal yaşamın tahrip edilmesi kuraklığa sebep olan antropojenik etkiler, yer altı sularının kirletilmesi ve kaynakların kurutulması, atık suların geri dönüşümünün gerçekleştirilmemesi, sanayi atıklarının çevreye atılması, yağmur toplayan bitki örtüsünün tahribi, motorlu taşıt egzozları, sanayi bacalarından atmosfere salınan zehirli gazlar, İnsanların doğaya verdikleri zarar ile küresel hızlanma sürecinin hızlanması etkendir.