Pandemi sürecinde en fazla ödeme yöntemlerinde alışkanlıklarımız değişmiş ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı ile ödeme olmuştu. Kredi kartı ile de temassız ödemelerde en fazla kullanılan ödeme yöntemiydi. Temassız ödeme yöntemleri ise pandemi sürecinde en çok ilgi gören yöntemdi. Temassız ödeme limitleri ise bundan sonra arttırıldı.

Bankalar arası Kart Merkezi, temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin bugün itibarıyla 250 liradan 350 liraya çıkarılacağını bildirdi. Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) yapılan yazılı açıklamaya göre, ödemelerin çok daha hızlı ve kolay yapılmasına olanak sağlayan temassız ödemelere gösterilen ilgi giderek artıyor. Güvenli olmasının yanı sıra kullanıcılara hijyenik bir ödeme deneyimi sunan temassız ödemeler, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkan sunan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti yarın itibarıyla 350 liraya çıkartılıyor. Temassız ödemeler 350 liraya kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise temassız ve şifreli olarak yapılacak. Temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 18 Mart 2020'de 120 liradan 250 liraya yükseltilmişti.

Temassız ödeme şeklini ve son gelişmeleri bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Ömer Karabay; ‘’ Pandemi sürecinde en fazla mesafeye dikkat ettik, bunun için her şeyde aramıza mesafe koyduk başka şeylerde, ama ödeme ile aramıza mesafe koyamadık koyamayız neden mi? Hayatımız devam etmesi için ödeme yapmaya mecburuz alışverişe bu süreçte böyle oldu zaten dikkat ederseniz önce 120 liraya şimdi 250’den 350 liraya yakında 500 TL'ye de gelmesi bekleniyor. Biz kendi aramızda çok konuştuk temelde güvenlik için böyle yapılıyor ama bunun için bankalar değişik teknolojileri kullanmak istiyorlar bu mobil bankacılıkta kullanılan yeni teknolojilerin diğer alanlarda da gelişecek bu pandemi bize güvenli alışveriş ödeme yöntemlerinde çok fazla gelişecek alan olduğunu gösterdi. Bu süreçte en fazla ekonomik finans merkezlerinde eksiklikler olduğunun farkına vardık. Bunun farkına varmak lazım” dedi.

Temassız Ödeme Nasıl Yapılır?
Temassız ödeme özelliği bulunan kredi kartlarında, ses dalgasına benzeyen dört çizgili bir sembol bulunur ve bu sembol Wi-Fi sembolüne benzer. Temassız özelliğini kullanarak ödeme yapılabilmesi için kartın en az 4 cm pos cihazına yaklaştırılması gerekir. Ödeme işleminden sonra da pos cihazından ses çıkar ve slip basılır. Temassız ödeme teknolojisi, kredi kartı çipine bağlı bir anten ile pos cihazında yer alan okuyucunun radyo frekansı üzerinden iletişime geçerek alışverişin tamamlanmasını sağlar.

Mobil Temassız Ödeme Nasıl Yapılır?
Birçok banka kredi kartı ödemeleri için kullanıcılarına mobil telefonları üzerinden temassız özellikli POS cihazları aracılığıyla ödeme yapma imkanı sunar. Mobil ile kredi kartından temassız ödeme yapabilmek için; Kullanılan mobil telefonun Android işletim sistemine ve NFC özelliğine sahip olması gerekir. Kullanılan bankanın mobil uygulaması telefona indirilmelidir. Hesap ya da T.C. kimlik numarası ve şifreyle uygulamaya giriş yapılmalıdır. Mobil uygulama üzerinden "Ödemeler" kısmından "Mobil Ödeme" seçeneği aktif hale getirilmelidir.  Bu sayede kullanıcılar mobil telefonları ile temassız özellikli POS cihazlardan ödeme yapabilir.
 
Temassız Ödemenin Avantajları
2016 yılında, kredi kartı ile yapılan alışverişlerin yalnızca %1’inde temassız ödeme kullanılırken, 2019 yılında bu sayı %10’a ulaştı. Bu oranın üç yıl içinde on katına çıkmasının birçok sebeplerini, temassız ödeme ile alışveriş yapmanın avantajları şöyle sıralanabilir;  Kredi kartı ile temassız ödeme yapmanın ilk avantajı çok kısa süre içinde ödemenin tamamlanmasıdır. Ödeme noktalarında uzun süre beklemek yerine saniyeler içinde ödeme yapabilme imkânı, temassız ödemeyi cazip hale getiriyor. Temassız ödeme yapmanın bir diğer avantajı ise hijyen. Eller, dokunulan alanlar için bulaşıcı hastalıklara sebep olan virüs ve bakterilerin yayılmasına en uygun yerler. Kullanılan nakit paraya çok kısa süre içinde onlarca hatta yüzlerce insanın temas edebilir. Temassız ödeme esnasında herhangi yabancı bir yüzeye dokunmaz ve kartınızı bir başkasına vermek durumunda kalmazsınız. Temassız ödeme, güvenli bir ödeme yöntemi olarak öne çıkar. Kredi kartı ile yapılan işlemlerde kartın kopyalanması veya bilgilerinin ele geçirilmesi ihtimali varken, temassız ödeme yapıldığında kartınızı kimseye vermezsiniz, böylece kartın kopyalanması ve bilgilerin ele geçirilmesi mümkün değildir.Temassız ödeme ile kartınızı unutma ya da kaybetme ihtimaliniz de azalır.

İbrahim Akın Kazancı
 


Kaynak: DHA