Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Müzik emekçilerimiz için Müzik Susmasın sloganıyla başlattığımız projede destek süresi mayıs ayı da dahil edilerek 5 aya çıkarıldı. Bugüne kadar olan toplam destek miktarı ise yaklaşık 156 milyon liraya ulaşacak” dedi.
 
Organizatör ve Müzisyen Murat Çağlayan desteklerle ilgili ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Çağlayan, “Bir ay daha ödeneceği açıklanan 1000 TL destek günü kurtarmak adına kısmen olumlu, fakat yarınlar için yetersizdir. Yaz sezonunun yaklaşmasına rağmen  düğün, nişan, sünnet veya bu tür organizasyonların yapılıp yapılamayacağı ve ya yapılırsa hangi şartlarda olacağı daha net değil  belirsizlik devam etmektedir, bu da dolayısıyla sektörde tedirginlik yaratıyor. Bu tür organizasyonların olabilmesi için öngörülebilirlik gerekiyor ki herkes işini gücünü yapacağı derneği, sünneti, düğününü planlayabilsin. Geçimini sadece müzisyenlikten sağlayanlar için lokal tedbirler yerine kalıcı çözümlerin bulunması zaruridir. Kayıp bir yaz sezonu daha bu sektörden ekmek yiyen tüm paydaşları daha zor durumda bırakacaktır” dedi.
Küresel salgın sürecinin olumsuz etkilerini azaltabilmek üzere “Müzik Susmasın” sloganıyla başlatılan projede süre bir ay daha uzatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının müzik meslek birlikleri, dernekler ve ilgili sendikayla başlattığı kampanyadan faydalananlar mayıs ayında da destek alacaklar.

DESTEKLER 156 MİLYONA ULAŞACAK

Bakanlığın “Müzik Susmasın” projesi kapsamında aldığı bu yeni kararla, projeden faydalananlara verilen destek 5 aya çıkmış olacak. Destekler, mayıs ayı itibarıyla toplamda yaklaşık 156 milyon liraya ulaşacak. Haftalık veya günlük yevmiye ücretiyle çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar başta olmak üzere, işini kaybeden veya işleri durma noktasına gelen ses ve enstrüman sanatçıları ile sektör çalışanlarının projeye katkıları karşılığında destek verilen projede, aynı zamanda üretilen eserlerin geleceğe aktarılması için dijital bir arşiv oluşturuluyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla desteğin uzadığını duyurdu. Ersoy gönderisinde şu ifadelere yer verdi; "Müzik emekçilerimiz için Müzik Susmasın sloganıyla başlattığımız projede destek süresi mayıs ayı da dahil edilerek 5 aya çıkarıldı. Bugüne kadar olan toplam destek miktarı ise yaklaşık 156 milyon liraya ulaşacak.”

Organizatör ve Müzisyen Murat Çağlayan desteklerle ilgili ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Çağlayan, “Bir  ay daha ödeneceği açıklanan 1000 TL destek  günü kurtarmak adına kısmen  olumlu, fakat yarınlar için yetersizdir. Yaz sezonunun yaklaşmasına rağmen  düğün, nişan, sünnet veya bu tür organizasyonların yapılıp yapılamayacağı ve ya yapılırsa hangi şartlarda olacağı daha net değil  belirsizlik devam etmektedir, bu da dolayısıyla sektörde tedirginlik yaratıyor. Bu tür organizasyonların olabilmesi için öngörülebilirlik  gerekiyor ki herkes işini gücünü yapacağı derneği, sünneti, düğününü planlayabilsin. Geçimini sadece müzisyenlikten sağlayanlar için Lokal tedbirler yerine kalıcı çözümlerin bulunması zaruridir. Kayıp bir yaz sezonu daha bu sektörden ekmek yiyen tüm paydaşları daha zor durumda bırakacaktır. Dolayısıyla 1 ay daha ödemesi uzatılan 1000 TL’lik destek toplamda 5000 TL’ye çıkıyor, bu da aya bölerseniz yaklaşık 14 aydır çalışmayan müzisyenler aylık desteği 357 TL civarı olmuş oluyor. Vaka sayılarının düşüşte olmasıyla bayram sonu daha da geç olmadan bu yaz sezonunda sektörle ilgili kararların alınıp, organizasyonların hangi şartlarda yapılıp yapılmayacağının netleşmesi zaruridir. Geçen sene Eylül ayından beri ne düğün ne nişan ne sünnet  ne de konserler  var ama vaka sayıları malum. O yüzden bu sektörün daha da fazla günah keçisi yapılmadan gerekli önlemlerin alınarak planlama yapılması gereklidir. Son bir yıldır yalnızca müzisyenler değil eğlence ve hizmet sektörü tamamen işsizdir. Geçimini bu sektörden sağlayan insanların Pandemi döneminde hayatı tamamen etkilendi demek çok hafif bir olur, etkilendi demek çok hafif bir tabir olur” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Mine Tarım