Ramazan Bayramı sonrası normalleşme sürecine geçilebilecek mi, insanlar dışarı çıkabilecek mi? Yaz sezonu yaklaşırken tatile gidebilecek miyiz? soruları belirsizliğini korurken, İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Dr. Özgür Çalım, “Turizmin tekrar açılması ile beraber vaka sayılarında düşüş devam ederse yaz sezonunda elbette yeni normale geçiş için bir takvim belirlenecektir” dedi.

Çalım, “Tam kapanmadan önce 50 binlerde olan vaka sayıları, şu anda 20 bin seviyesine geriledi. Bu vaka sayıları bitiminde 10 binlere gelmesi mümkündür. Bu da kurallara uygun hareket ile 5 bin sayılarına gidilebilir. Mesele tam kapanmadan sonra yine tam olarak açılıp saçılmayalım. Şayet eğer böyle bir şey olursa onun sonrasında olacak şeyde 4. dalga ile karşılaşma olur ki onu kimse istemez onun için aşıysa aşı tedbirse tedbir iyi bir yaz geçirmek istiyorsak mecburuz’’ dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tam kapanma süreci ile ilgili, ‘’Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı, bayram gibi yaşamak istiyoruz’’ demişti. Bayramdan sonra tam kapanma sona erince nasıl bir Türkiye ve Çanakkale ile karşı karşıya kalacağız ve önemlerin tam kapanmadan sonra gevşeme ihtimali gerçekleşecek mi? Sorularına Doktor Özgür Çalımdan yanıt aradık. Çalım, “Yaz aylarında turizmin tekrar açılması ile beraber artık vaka sayılarında düşüş devam ederse yaz sezonunda elbette yeni normale geçiş için bir takvim belirlenecektir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca devam eden tam kapanma sürecinde, ‘’Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı, bayram gibi yaşamak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı. Peki tam kapanma ile beraber artık Türkiye’de ve Çanakkale’de nasıl bir vaka tablosu ile karşılaşacağız. Tam kapanmanın ardından vaka sayılarında 5 bini görmek mümkün olacak mı? Bu soruların cevabını Doktor Özgür Çalım ile değerlendirdik.

“VAKA SAYILARINI DÜŞÜRMEMİZ LAZIM”
Doktor Çalım, ‘’Eğer vaka sayısı tam kapanma kurallarına dikkat ile devam edilirse bu süreç sonunda vaka sayılarında elbette kademeli bir düşüş olacaktır. Yaz aylarında tedbirlerin bir miktar gevşemesini istiyorsak şayet bu vaka sayılarını zaten düşürmemiz lazım. Kültür Bakanı Ersoy geçenlerde vaka sayıları 19 Mayısta 5 bin seviyelerine gelecektir dedi. Şayet Cumhurbaşkanı Erdoğan'da buna benzer bir şey söylemişti. Bu da gösteriyor ki hükümetin politikaları istediği rakamlar bu seviyeler 5 bin vaka sayısına gelmek, bizde bu sayıya ulaşmayı tam kapanmanın ardından devam eden kurallara uyarak gösterebiliriz. Yaz aylarında turizmin tekrar açılması ile beraber artık vaka sayılarında düşüş devam ederse yaz sezonunda elbette yeni normale geçiş için bir takvim belirlenecektir. Bu vaka sayındaki azalma bize olmadığı kadar fırsat verecek tam kapanmadan önce 50 binlerde olan vaka sayıları, şuanda 20 bin seviyesine geriledi. Bu vaka sayıları bitiminde 10 binlere gelmesi mümkündür. Bu da kurallara uygun hareket ile 5 bin sayılarına gidilebilir. Mesele tam kapanmadan sonra yine tam olarak açılıp saçılmayalım. Şayet eğer böyle bir şey olursa onun sonrasında olacak şeyde 4. dalga ile karşılaşma olur ki onu kimse istemez onun için aşıysa aşı tedbirse tedbir iyi bir yaz geçirmek istiyorsak mecburuz’’ dedi.

Bakan Koca, Edirne'de düzenlenen Bölgesel Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ'ın durumunu her yönüyle ele aldıkları bir toplantı yaptıklarını söylemiş ve kısıtlamalar ile vaka sayılarında önemli bir düşüş başladığını anımsatarak Koca şöyle devam etmişti: "Sıkılaştırılmış kısıtlamalar ile vaka sayısındaki düşüş hızının da daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz."  Aşılama konusunda da  değerlendirme yapan Koca, "Hem miktar, hem de çeşitlilik açısından aşı temini konusundaki çalışmalarımızı daha önce kamuoyu ile paylaştım. Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının daha kullanımına onay verildiğini duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'muzun Acil Kullanım Onayı verdiği üç aşı oldu. Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek" dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı