İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Hindistan varyantı ve aşılama ile ilgili değerlendirme yaptı. Vefat ve ağır hasta sayısının hala yüksek olduğunu vurgulayan Şener, “Hindistan varyantı  Türkiye’de yayılma potansiyeline sahip. Aşı tedariki sıkıntısı halen devam ediyor.  İki aşı olanlara üçüncü doz aşı gerekebilir. Aşı olan her halükarda bağışıklık kazanıyor " dedi.

Alper Şener,  ‘’Vefat ve ağır hasta sayısı halen yüksek. Vaka sayısının günlük düşmesine çok aldanmamak lazım. Haftaya da vaka sayıları dalgalanacaktır. Bayram haftası vefat ve ağır hasta sayısı düşmeye başlar umarım. Test sayısını azalması nedeniyle pozitif vaka sayısının azalması görüşüne çok katılmıyorum,  yüzdelik  pozitiflik oranı da düşüyor, bu iyiye işaret, Aşı tedariki sıkıntısı halen devam ediyor. Kasıma kadar bunu çözüp- kasımda varyantlar için gelecek olan kokteyl aşılar için bağlantıları yapmak lazım. Hangi aşıyı olursanız olun bu yıl üçüncü doz gerekecek farklı gruptan da olabilir. Şimdilik verilere göre Güney Afrika varyantı hariç; aşılar çalışıyor, ama bu hep böyle devam etmeyebilir. Hindistan varyantı Türkiye’de yayılma potansiyeline sahip, tıpkı İngiliz’de olduğu gibi bir süreç umarım işlemez’’ dedi.

Sputnik aşısı ile ilgili değerlendirme yapan Şener, ‘’Sputnik V aşısı artık Türkiye dahil 64 ülkede kullanım izni aldı. 2 milyar insan yapıyor. Çok ciddi nüfusu olan Hindistan’a da ilk parti teslim edildi. Brezilya’dan Anvisa’ya da karşıda zehir zemberek açıklama yapmışlar. Özet geçeyim Anvisa, Brezilya da ki Sputnik V aşısının regülatör kuruluşu kısa süre önce bu aşıda replikle olan canlı Adenovirüs tespit ettik dedi. Ama yanıt gecikmedi? Nasıl tespit ettiniz? Dediler, çünkü bu mümkün değilmiş replikasyondan sorumlu protein aşıda siliniyor, gösterin dediler. Yanıt gelmedi tabii. Ama sonrası daha sert, etik olmayan basın açıklamaları ile bilimsel verileri çarpıtmak ve aşıya erişimi politik manevralar ile engellemeye çalışmakta suçlamışlar’’ şeklinde ifade etti.

“Aşı ile Brezilya’da işler yoluna girmeye başladı”
Alper Şener Aşı ile ilgili olarak, ‘’Ocak 2021’da Brezilya’da aşılama başladı. Sağlık personeli ve 80 yaş üstü ilk gruptaydı. Aşılama başladıktan sonra ileri yaş grubunda mortalitede azalma başladı. %20’lerden %7’lere düşmüş. Aşı kapsayıcılığı ise bu yaş grubunda % 95’e ulaşmış. çok iyi rakam, Coronavac (bizdeki gibi) % 77.3, Astra Zeneca %15,9 uygulanmış. Sonuç- Aşılama çok önemli P1 varyantın yaygın olduğu bölge ve zaman diliminde aşılama yapılmasına rağmen mortalite azalması çok güzel haber’’ dedi.

Hasan Sami Er