İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener tam kapanmayla ilgili yeni bir değerlendirme yaptı. Şener, “İstanbul azalacak ama diğer yerlerde artma durumu kesin. Sebebi ise İstanbul’dan güneye göç” dedi.

Kapanma ile ilgili değerlendirme yapan Alper Şener, ‘’Kapanma döneminde ilk haftada günlük vaka sayılarında düşme olmayabilir. İkinci haftada da umarım olur. Çünkü İstanbul güneye göç etti. İstanbul azalacak ama diğer yerlerde artma durumu kesin, Hindistan varyantı- şimdilik beş ama ilk İngiltere varyantı da böyle geldi. Daha da artacaktır. Aşıdan kaçan ve daha bulaşıcı olduğuna dair şüpheler var. Genelde bu tahminler tutuyor. Biontech aşısının, uygulama aralığının açılması, tedarik sorunu nedeniyle olağan durum. Aşıyı üreten Almanya'da da aşı sıkıntısı var. 12 haftaya kadar arayı açan ülkeler oldu. Gargara ve sprayler çok tartışılmıştı. Randomize kontrollü bir çalışması yoktu, şimdi var. ABD'de yapıldığı için sonuçları önemli, RC çalışma, prospektif, vaka kontrol çalışması-ABD, LA Antiviral almayan-Covid 19 pozitif, yatan hastalarda, orofarengeal PCR negatifleşme takibi, Çalışma grubu 684 kişi; 390 çalışma dışı (kullanamama, 7gün semptom, entübasyon)…121 kişi CHX gargara(66 çalışma-55 kontrol) 173 kişi CHX gargara+spray (93 çalışma-80 kontrol Uygulama 15 ml (%0,12 CHX) günde 2 defa gargara, spray 3 puff – günde 2 defa uygulama sonrası 4. gün PCRCHX -gargara hastaların %62,1’in de PCR negatifleşmesi, kontrol grubunda %5,5 CHX -gargara + spray uygulananlarda %86,3’ünde PCR negatifleşmesi, kontrol grubunda %6,3 Sonuç; klorheksidin gargara,  spray boğazdan virüsü temizlemede etkili bulunmuş, bence önemli gelişmededir ’’ dedi.

Aşıların ikinci dozu ile ilki arasındaki sürenin uzatılmasına ilişkin de Şener, ‘’ Biontech için 1. Doz ile 2. Doz arasının açılması aşı etkinliğini olumsuz etkilemeyecektir, İlk dozdan sonra - 14 gün- aşı etkinliği neredeyse yüzde 70 bu aslında Sinovac’ın iki katı örneğin saha çalışmaları İsrail Daha öncede Almanya ( ki üreticisi), İngiltere gibi ülkelerde nerdeyse 12 haftayı bulan aşıların uygulanma arası açıldığı oldu. Peki gelelim kritik soruya faz çalışmalarında neden o zaman bu doz aralığında yapılmadı- çünkü yaygın hastalıkta bağışıklığın hızla tamamlanması planı vardı. Salgının hızla kontrol altına alınması için tedarik sorunu oluncaya kadar paniğe gerek yok. Aşınızı olun temin edildiğinde” dedi.

Hasan Sami Er