Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumunu yaptığı 2021 yılı ikinci enflasyon raporunda, yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye revize edildiğini açıkladı. Merkez Bankası’nın bu beklenti değişikliğinin ardından piyasanın ne şekilde etkileri olacağını Bankacı ve Finans uzmanı Ömer Karabay ile değerlendirdik. Karabay, ‘’Üretim maliyetleri artmaya devam ederse tahminler daha çok değişir’’ dedi.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 'Enflasyon Raporu 2021-II' çevrim içi bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, sunumunu yaptığı 2021 yılı ikinci enflasyon raporunda, yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye revize edildiğini açıkladı. temel varsayımları ve kısa vadeli öngörüleri çerçevesinde, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini belirtti.

Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, ‘’Enflasyon değişim beklentileri üzerinden şu değerlendirmeleri yaptı: ‘’ Ekonomik ölçütler ele alındığında enflasyon beklentisinin artmasında herhangi bir değişiklik görmüyorum, enflasyon ve döviz orantılı olarak artmakta ve faiz ile bu enflasyon artımına sebep olurken döviz azalmasına etkisi net şekilde gözlenememekte sadece dövizin bir miktar önüne set olmaya çalıştığını görüyoruz. Döviz ya da faizin değişmemesinde temel sebep ekonomik koşullardaki belirsizlik, özellikle piyasalarda kısa ve orta vadede bile belirli olmayan belirsizlik yatırım ve bir çok alanda risk ortamı oluşturuyor. Özellikle üretim maliyetlerin artması ama tüketim fiyatlarına Üfe ve Tüfe oranındaki farkın da gösterdiği gibi yansımaması gibi sebeplerden dolayı zaten enflasyonun artacağı yılın bu ayında bile öngörülüyor. Merkez bankası daha çok tahminini değiştirecektir. Gıda enflasyonu yüzde 40’larda yer alırken, enerji fiyatlarında ki yükseliş bunu gösteriyor. Maaliyetler artmaya devam ederken tüketim değişmiyorsa eğer o zaman orda düşünmek lazım, üretici ne kadar bunu yansıtmadan durabilir bu tabiatın gerçeklerine ekonominin gerçeklerine aykırı.’”
 
Merkez Bankası Başkanı Ne Demişti?
 (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, beklentileri değişmesi üzerine ; ' Bu çerçevede, enflasyonun 2021 sonunda yüzde 12.2 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7.5'e, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini aktaran Kavcıoğlu, şunları kaydetti: "Böylece 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 2.8 puanlık güncellemeyle yüzde 9.4'ten yüzde 12.2'ye yükselttik. Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 1.8 puan artırırken, gıda fiyatlarında öngörülen yüksek seyir enflasyon tahminini 0.4 puan yukarı itti. Diğer yandan yönetilen, yönlendirilen fiyatlar büyük ölçüde haberleşme hizmetleri, özel iletişim vergisi artışı ve ocak ayında yapılan tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının yansımalarıyla tahmini 0.1 puan yukarı çekti. Ayrıca, toplam talep koşullarının öngörülenden güçlü seyri nedeniyle çıktı açığı patikasında yapılan yukarı yönlü güncelleme yıl sonu tahminine 0.4 puan artırıcı yönde katkıda bulundu."
Ayrıca 128 Milyar Dolar ile ilgili olarakta Kavcıoğlu; ‘’Merkez Bankası'ndaki 128 milyar doların akıbetiyle ilgili yürütülen tartışmalarla ilgili olarak da "Rezervlerle ilgili konu çok konuşuldu. Şunu belirtmek isterim ki finansal istikrara katkı sağlamak ve para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirmek adına rezervlerin güçlendirilmesinin önemli olduğunu biliyoruz ve bu anlamda da rezervleri hem çeşitlendirecek hem de güçlendirecek çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
 
 Gıda Enflasyonu Neden Artıyor?
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesi üzerine, yeni hasat sezonuna girilirken gıda krizinin büyüceğini söyledi. Gökçel, “Gıda enflasyonu rekora koşuyor. Merkez Bankası 2021 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 11,5'ten yüzde 13'e revize etti. Gübre fiyatları 2,5 kat arttı. Verim kayıpları yaşanıyor, bu durumdan en çok zararı yine vatandaş görecek” dedi.
Merkez Bankası’nın gıda enflasyonu beklentisinin arttığını anımsatan CHP’li Gökçel, AKP’nin tarım politikasının ise çöktüğünü söyledi. Gökçel, “Merkez Bankası 2021 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 11,5'ten yüzde 13'e yükseltti. Adeta gıda enflasyonunda rekora koşuyoruz. AKP’nin ithalata dayalı, çiftçiyi desteklemeyen tarım politikası çökmüştür. Bu politika devam eder, çiftçiyi desteklemezsek gıda enflasyonu daha da artacak, en çok zararı da vatandaş görecek.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı