Türkiye genelinde vaka sayısında düşme olmayınca, sert önlemlerin gelebileceği sinyalleri verilmesine rağmen tam kapanma kararının esnaf üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirten Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin esnafa destek verilmesi yönünde beklenti içinde olduklarını kaydetti.

Tam kapanma kararının sürpriz olduğunu ve hazırlıksız yakalandıklarını belirten Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin diğer esnaf grubu gibi,  berber ve kuaförleri de sıkıntılı bir sürecin beklediğini söyledi.

Bakanlığın yayımladığı genelgeye göre, hafta içi, hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'da başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Berber ve kuaförler de tam kapanma sürecinde kapalı olacak.

“TÜM ESNAFIN DESTEĞE İHTİYACI VAR”
Başkan Ayhan Engin İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “ Söyleyecek söz bulamıyorum. Tüm meslek gruplarında, tüm esnafın desteğe ihtiyacı var. Kapalıyken esnafın gelir vergisi, stopaj, SGK, Bağkur gibi ödemeleri Devlet tarafından yapılmalı, gün kaybı olmamalı. Borçlar faizsiz ve uzun süreli ertelenmeli. Ekonomik sıkıntıda olan ve yapılandırması bozulan esnafa yeni bir yapılandırma çalışması yapılmalı. İşyeri kapanan esnafın Pandemi öncesi geçmiş yıllara dönük gelirleri (örneğin 2017-2018-2019) gibi incelenmeli ve bunun ortalaması alınarak, işletmesi kapalı kaldığı süre boyunca ödeme yapılmalıdır. Bu arada SGK, Bağkur Devlet tarafından ödenmelidir. Yani işyeri kapalıyken hem işverene, hem işçiye destek ödemesi yapılmadır. Ama bu noktada da sigortasız ve kayıt dışı çalışanlar itiraz edebilir, onlara da sosyal yardımlaşma gereği belirlenen miktarda ödeme yapılmalıdır. O zaman daha az maliyet olur. Yani esnaf 3-4 kez, 15 günlük süreçlerle, toplam iki ay  kapalı kaldıysa bu hesaplanabilirdi, böylelikle aşılama ve önlemlerle bu işin üstesinden gelinebilirdi. Ama ne yazık ki meslek gruplarının ve temsilcilerinin fikirleri alınmıyor. Bilgisi olmayanların, fikri olması durumundan hep rahatsızlık duyuyorum.  Teori ile pratik farklı işliyor, sahada, hayatın içinde durum farklı, o yüzden fikir alınsaydı, Devlet de zor durumda kalmazdı” dedi.

“GEÇ KALINMIŞ BİR KARARDIR”
Tam kapanma ile ilgili 29 Nisan yerine, 30 Nisan tarihinin seçilmesinin tercih edilmesi gerektiğini de belirten Ayhan Engin, “Bugün aldığımız kararlar, yarınlarımızı daha karmaşık hale getirmemelidir. Ben bunu tam kapanma diye ifade etmiyorum, kısıtlamadır. Geç kalınmış bir karardır. Bu noktada esnafa destek beklentisi var, umarız olur, çünkü bu karar sürpriz oldu, hazırlıksız yakalandık. Fakat bir yılda tecrübe kazandık, yanlış yaptıklarımızdan vazgeçerek önlemler alabiliriz” diye konuştu.

Özel Haber: Mine Tarım