Prof. Dr. Cumhur Aslan, ‘Toplum ve Çocuk’ konusunu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Çanakkale Temsilcisi Şehpal Ovalı ile konuştu.’’ Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak” diyen Ovalı, pandemi sürecinde (UCİM) çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.
 
‘Toplum ve Çocuk’ konusunu, ÇOMÜ’de Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aslan ile konuşan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Çanakkale Temsilcisi Şehpal Ovalı  Söyleşide , “Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak” diyerek UCİM olarak pandemi sürecinde de online olarak çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Prof. Dr. Cumhur Aslan, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği söyleşilerde geçtiğimiz haftalarda UCİM Çanakkale Temsilcisi Şehpal Ovalı’yı ağırladı.   Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği kısaca UCİM ile ilgili bilgi alan Arslan, derneğin tanımı ve çalışma faaliyetleri ile ilgili sorularını Çanakkale Temsilcisi Şehpal Ovalı ile paylaştı.

‘Çocuk ve Toplum’ konusu etrafında yapılan söyleşide UCİM Çanakkale Temsilcisi Ovalı, UCİM hakkında bilgi vererek, “Genel Başkanımız Saadet Özkan kendisi bir öğretmen. Yıllar önce İzmir’in Menderes ilçesine bir köy okuluna ataması oluyor ve göreve başlıyor. Bir zaman sonra, bu okulda ters gittiğini fark ediyor. Çocukların okul müdürünün odasına gittiğini, geri gelmediğini, kapıların kitlendiği gibi durumları fark ediyor. Daha sonra çocuklarla iletişime geçiyor ve çocuklar ‘bize kötü dokunan biri var öğretmenim’ diyorlar. Daha sonra okul müdürünün odasına gittiğinde hoş olmayan manzaralarla karşılaşıyor. Bu okul müdürü orada 22 yıldır görev yapıyormuş ve bu kadar yıldır kaç tane çocuğu istismar ediyor. O zaman 8 tane çocuğu istismar ediyor ve mücadele başlıyor. Bu mücadele Türkiye geneline yayılıyor ve bu okul müdürü 82 yıl 6 ay hapis cezası alıyor. Gündeme geldiği zaman, Saadet Hoca’ya ulaşmaya çalışıyorlar ve birçok kişi yaşadıkları bu durumu anlatıyor. Ardından Saadet Özkan’ın Mersinli bir iş adamı olan Yücel Ceylan ile yolları kesişiyor ve dernekleşmeye karar veriyorlar. 2017 yılında dernek kuruluyor ve ardından bugün itibari ile 75 bini aşkın gönüllü üyesi ve 60 ilde de temsilcilikleri bulunuyor” diyerek, Davalar hakkında da sayıları paylaşan Ovalı, “Son 3 yılda çocuk istismarı hakkında açılan toplam dava sayısı 52 bin 327. Bunlar açılan davalar, bir de bilmediklerimiz var. Bu davaların 42 bin 941’i mahkumiyet ile sonuçlanmış. Yani yüzde 75’inde suç sabit görülmüş. Son 3 yılda suça sürüklenen çocuk sayımız 494 bin ve bu çocukların ortalaması 9-10 yaş, yüzde 90’ı erkek çocuk, yüzde 64’ü de mahkumiyet alarak suça sürüklenmiş” dedi.

“Şimdiye kadar bin 700 tane çocuğa hukuki destek sağladık”
 “Şimdiye kadar bin 700 tane çocuğa hukuki destek sağladık” diyen Ovalı, UCİM ne yapar sorusunu tekrar hatırlatarak, “Biz istismar için mücadele eden bir derneğiz.  UCİM Türkiye genelinde birçok farkındalık çalışması yapıyor. Üniversiteler, belediyeler, sosyal hizmetler kurumları ile beraber ortak projeler yapıyor. Rehabilitasyon desteği veriyor. Bizim 75 bin gönüllü üyemizin çok büyük bir oranı psikolog, pedagog, PDR öğrencileri, mezunlar, bu öğrenciler hep gönüllü olarak çalışıyorlar. Bir istismar vakasında olduktan sonra biz davaya gittik, davada mahkumiyet sağladık ama bitmiyor. Esas kısım o çocuğun hayata tekrar kazandırılması. Çünkü biz şunu da gördük, istismarcıların büyük çoğunluğu geçmiş hayatlarında istismara maruz kalmışlar. Rehabilite edilmedikleri için bunu normalleştirmişler ya da hastalık haline getirmişler veya bir intikam duygusu yaşamışlar. Ruhsal ve duygusal şekilde iyileşemedikleri için bu hale gelmişler. Bir diğer ise hukuksal boyutu. Çok fazla gönüllü avukatımız var. Bu gönüllü avukatlarımız sayesinde, hukuki destek anlamında anne babalara veya mağdur kişilere hukuki destek sağlıyor. Maddi kısımları dernek tarafından karşılanıyor. Avukatlarımız da gönüllü olarak davaları takip ediyorlar. Şimdiye kadar bin 700 çocuğa hukuki destek vermişiz, 507 çevrimiçi seans desteği sağlamışız, birebir olarak bin 21 çocuğa ve ailesine terapi hizmeti verilmiş” şeklinde konuştu.


Hasan Sami Er