Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tam kapatma kararı sürpriz oldu. Aylardır konuşulan, ama realiteye geçirileceğine ihtimal verilmeyen tam kapanma kararına istinaden 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Sosyal medyada gündem olan tama kapanma kararı ile ilgili kullanıcıların çoğu kararı olumlu karşılarken, beraberinde ekonomik desteğin gerekli olduğunu belirttiler.  Bazı kullanıcılar, “’İnsanları virüsten koruyalım derken açlıktan öldürecekler. Türkiye şartlarında tam kapanma uygulaması vatandaşı mağdur etmekten öte değil. Bu ülkede evine ekmek götürmek için günübirlik çalışan yüzbinlerce insan mevcut. Tam kapanma desteksiz olmaz” dediler.

Türkiye, artan koronavirüs vakaları sonrası 'tam kapanma 'ya geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu kara göre, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından sosyal medya tam kapanma konusunda adeta paylaşım rekoru kırdı. En fazla paylaşım yapılan konularda yer alan tam kapanma Twitter’da en fazla Twit atılan konu olarak gündem oldu. Vatandaşların bir kısmı tam kapanmayı doğru bulurken bir kısmı ise zorlayıcı ve fazla bir tedbir olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tam kapanma sürecinde sosyal yardımdan bahsetmemesini ise eksik bulanlar oldu. Dikkat çeken diğer iki başlık ise Bilim Kurulu üyesi de olan Prof. Dr. Mehmet Ceylana yönelik #MehmetCeyhanSesiniKes hashtagi ve #İnsanlarEkmekDerdinde başlıklı hashtag’de gündem oldu. Eleştirilerin genel odağı tam kapanma sürecinde sosyal yardımların olacağı yönde bir bilgilendirme paylaşımı olmaması oldu.

Sosyal medyada yer alan bir kaç paylaşım şöyle oldu:
“Tam kapanma doğru karar, lakin ekonomik destek olmadan olmaz. Esnaf bitti, iflas kepenkler kapanıyor Çiftçi bitti, borç hacizler ardı ardına, işçi para yok günü kurtarma peşinde. Emekli maaşı olmuş üç kuruş, eriyor. Millet feryat ediyor. İnsanlar ekmek derdinde.”

‘’Tavukları bile kümese kapatırken yemini suyunu koyarsın. Bilmem anlatabildim mi?
 ‘’Devletimiz var olsun. Üstün bir gayretle Covid’le mücadele ediyor. Vatandaşını yalnız bırakmıyor. Allah devletimize zeval vermesin. Zekat müessesesi çok iyi işlemeli bir lokma ekmeğimizi bölüşüp bugünleri atlatmalıyız. Tam kapanma şarttır.’’

‘’Türkiye'nin dünyada Pandemi sırasında vatandaşlarına en az sosyal yardım veren iki ülkeden biri olduğunu biliyor muydunuz?’’

‘’Özellikle yazlık bölgelerde sağlam cezalar kesilecektir. Biraz boşaltın şu İstanbul’u da bari evin yanındaki parkta falan rahat rahat yürüyebilelim.”

‘’İnsanları virüsten koruyalım derken açlıktan öldürecekler. Türkiye şartlarında tam kapanma uygulaması vatandaşı mağdur etmekten öteye taşımayacak. Bu ülkede evine ekmek götürmek için günübirlik çalışan yüzbinlerce insan mevcut. Tam kapanma desteksiz, işkenceden farksızdı.’’

‘’Her yer kapalı. Cenazeler bile 10 kişiyle sınırlandırılmış. Pazar günü hiç bir şey açık değil. ALES’e girebiliriz. Tüm sınavlar iptal ama biz ölümsüzlüğü bulmuşuz gibi sınava girebiliriz. Ales ertelensin.”

Türkiye Roman Konfederasyonları Derneği: “Üç hafta tam kapanma, yerinde olmak ile beraber, ekmeğini günlük kazanan, adeta çöpten çıkaran, boyacılık ve amelelik yapan gariban Roman kardeşimin ayakta nasıl kalacağı ile ilgili hiç bir destek açıklaması yok. SİYASİ partilerin arkasında değerli dostumuz. Değerli abim, bakanım, vekilim diye medya maymunluğu yapan Facebook icraatçısı dernekler, çalışan STK’ları tenzih ediyorum. Kendinizi ispat etmek için alın size fırsat. Performansınızı görelim.”

İbrahim Akın Kazancı