Çanakkale’nin, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritası ile yüksek riski gösteren kırmızı renk her geçen gün artmaya devam ediyor. HES haritasında başta Çanakkale Merkez İlçe olmak üzere Biga, Çan, Gelibolu, Lapseki ilçelerinde yoğun risk kendini koruyor.

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında geçtiğimiz haftalardaki gibi yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmasının ardından salgın ciddiyetini göstermeye devam ediyor. Hayat Eve Sığmayınca Korona virüs Çanakkale'ye sığıyor. Vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü Çanakkale, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki yüksek riskin temsil ettiği kırmızı renk ile kaplanıyor. Çanakkale Merkezde çok yüksek olan risk haritasında başta Çanakkale merkez olmak üzere Lapseki, Gelibolu, Çan ve Biga ilçelerinde de durum merkezden farksız değil, Merkeze çok yakın olan Kepez beldesi ile Güzelyalı köyünde ise durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Bunun sebebi de merkezde çalışan Güzelyalı ve kepezde yaşayan çalışanlar, Çan, Biga ve Gelibolu'da ise vaka sayılarında bir azalma olmaması dikkat çekiyor.


Yeni kontrollü normalleşme ile iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. İlk açıklanan renkli risk haritasında Çanakkale yüksek riskli (turuncu) olarak belirlenmiş. İlimizdeki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak kısıtlamalar azaltılarak Kısıtlamaların azalması havalarında ısınmasıyla vatandaşların daha çok dışarı çıkıp tedbirlere uymadığı gözlemlenmişti. Açıklanan son risk haritasında Çanakkale Türkiye geneline nüfusa göre vaka yoğunluğu baz alındığında en çok vaka artışı yaşayan şehri oldu.Türkiye'nin 100 bin nüfusta haftalık vaka sayılarını gösteren tablosu 8 Şubat'tan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılıyor. Çanakkale'de vaka sayıları, 8 Şubat'tan bugüne kadar 26 kat artış göstermiş ve 8-14 Şubat haftasında 37.61 olan vaka sayısı, 10- 16 Nisan haftasında ise 962.98 olarak Türkiye’de vaka sayısında en fazla artış yaşayan şehir olmuştu. Hayat Eve Sığar (HES) haritasına göre, En az vaka gözlenen ilçeler Gökçeada, Ezine ve Bayramiç olarak gözlemlendi. Diğer ilçelere göre daha az vaka sayısı olduğundan kırmızı renklerin daha az olduğu görülüyor. Bozcaada'da ise risk alanı görünmüyor.

İbrahim Akın Kazancı