Türkiye genelinde Coronavirüs vakalarının artması nedeni ile ulaşım sektöründe kaldırılan yüzde elli yolcu kısıtlaması kuralı geri geldi. Kararı değerlendiren Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Taşımacılık sektöründe bulunan şoför arkadaşlarımız alınan bu karar ile yine ağır bir yükün altına girmiş oldu. Bu bilet fiyatlarına yansıtılacak çünkü bu yükü tek başına ulaşım şirketleri ve şoför esnafı altından kalkamaz” dedi.

Alınan yeni kısıtlama kararından yolcu taşımacılığı yapan şirketler kadar ilçeler arası ve ilçelerden merkeze yolcu taşımacılığı yapan minibüs sahipleri de etkilendi. Yolcu taşımacılığında yüzde 50 müşteri kısıtlamasına geri dönen minibüs işletmecileri yolcu kısıtlamasından dolayı  maliyetleri yine en üst düzeye çıktı. Artan maliyetlere birde Coronavirüs Pandemisi nedeni ile müşterilerin ‘virüs kaparız’ korkusu ile tercih etmemeleri de eklenince ulaşım sektörü yine büyük darbe aldı. Coronavirüs sürecinde yüzde 50 kapasite ile çalışan ve son alınan kararla da bu çalışma sistemine geri dönen minibüs işletmecileri ekonomik yönden büyük kayıplara uğradıklarını ve yeniden uygulanmaya geçilmesiyle iş hacimlerinin tekrar düştüğünü söylediler.

Son durumu İşte Çanakkale Gazetesi’nde değerlendiren Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir bir süre önce yolcu taşımacılığı sektörü için alınan ve yüzde 50 kısıtlamayı kaldıran kararın minibüs işletmecilerini mutlu ettiğini ancak mutluluklarının kısa sürdüğünü Türkiye’de vaka sayılarının ciddi artması nedeni ile yolcu taşımacılığı yapan minibüsler de yüzde 50 yolcu kısıtlamasının geri gelmesinin sektörde olumsuz karşılandığını ifade etti. Demir, “1 Mart ikinci Yeni normalleşme süreci ile birlikte bir süreden bu yana ilçeler arası ve şehirler arası otobüslerde yürürlükte olan otobüs koltuklarının yüzde 50’ sinin kullanılması kararı değişmişti. İlçeler arası ve şehirlerarası otobüs yolculuğuna ilişkin yeni alınan kararda otobüslerdeki yüzde 50 kontenjan sınırlaması kaldırılmıştı. Bu karar esnaf açısından çok önemliydi, yüzde 50 yolcu kapasitesi ile çalışma uygulaması esnafın büyük kayıplar yaşamasına  yol açmıştı. Uygulamanın kaldırılması hem şehirlerarası hem de ilçeler arası yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafında büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Bu karar şoför esnafının yeniden tam kapasite ile çalışacağından dolayı Coronavirüs sürecinde  uğradığı zararı biraz olsun kapatmasına yarayacaktı. Ancak hem Türkiye genelinde, hem Çanakkale’deki vaka sayısı artışında Türkiye birincisi olduğunu da unutmamak lazım vaka artışı nedeni ile 1 Mart itibari ile yolcu taşımacılığı sektöründe uygulamasına son verilen yüzde 50 yolcu kapasitesi uygulaması maalesef geri geldi. Tabii taşımacılık sektöründe bulunan şoför arkadaşlarımız alınan bu karar ile yine ağır bir yükün altına girmiş oldu. Yolculuklar yüzde 50 yolcu kapasitesi ile uygulanacak. Bu tabii bilet fiyatlarına yansıtılacak çünkü bu yükü tek başına ulaşım şirketleri ve şoför esnafı altından kalkamaz. Ulaşım dediğimizde artan maliyetleri, artan yakıt fiyatlarını ve şoför esnafının ödemekle yükümlü olduğu giderleri ve yıllık ödemeleri de göz önüne almamız gerekiyor. Tam koltuk kapasitesi ile çalışmaya başladığında şoför esnafı biraz rahat etmişti. Alınan karar uygulanıyor. Bu hastalığı yenmek için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Umarım alınan önlemler ile Çanakkale’deki bu vaka sayısını azaltırız ve yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafımız yine tam koltuk kapasitesi ile çalışmaya yeniden başlar” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal