Türkiye’nin en fazla vaka artışı yaşayan Çanakkale’nin Türkiye'nin en büyük kentlerini geçerek birinci olmasının şok etkisi devam ederken, yeni açıklanacak vaka sayıları ve alınacak tedbirler ise merak konusu oldu.

Gözler Pazartesi günü gerçekleştirilecek kabine toplantısından sonra alınacak önlemler ve kararlara çevrilirken mevcut durumu analiz eden Çanakkaleli vatandaşlar tedbir önerilerini İşte Çanakkale Gazetesi’ne aktardı. Tam kapanmanın olası görünmediğini belirten vatandaşlar, sert ve keskin tedbirlerin ise geçerli olması gerektiğini belirttiler. 

Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta yayınladığı vaka haritasında 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre 10-16 Nisan tarihlerini kapsayan dönemde 962,98’e yükselmişti. Bu veriyle Türkiye’de nüfusa göre en çok vaka görülen İl Çanakkale olmuştu.

GÜLSEMİN BAŞAK:
‘’Tam kapanma bu yükseliş devam ederken tek çare benim aklıma başka bir şey gelmiyor. Tam kapanma olmalı anca o zaman etkilerini 1 hafta 10 gün sonra görürüz yoksa hiçbir şey yaramaz. Bu kapanma ile virüsün yayılımı azalır. Ama yapamıyorlar kolay kolay kolay yapamazlar ekonomi malum buna izin verecek gibi görünmüyor. Ama devlet bu zamanda bunu yapmalı öce sağlık diyorsak eğer, birileri elin altına taşı koymalı ama o el vatandaşın değil de devletin olmalı’’

SERHAN KAPLAN:
‘’Kapanma filan olamaz orası belli de, bari işi olmaya kimse dışarı çıkmasa deseler ki SSK’da aktif primi yatmayan kimse dışarı çıkmasın, memurlar filan ve çalışanlar onlar hadi mecbur ama emekli olmuş yaşı 65’de aşağıda diye gezmesin ya da yine onlara da sınır konsun. Bu ne işe yarar? Otobüsler azalır, memurlar az çalışır, bulaş riski azalır, belirli günler belirli kişiler dışarı çıkar pazartesi bir yaş grubu salı ünü başka bu vakayı düşürür en azından bence bu olabilir. Otobüslere de kesinlikle herkesi almamaları lazım’’

OKAN SAMİR:
‘’Çanakkale içinde ilçeler arası gidiş geliş olması ya çok gereksiz bu vaka sayısı ile olmasın sert tedbirler gerekli, şehir dışından bir otobüs geldi mi hemen girişte bilgileri alınsın ve riskli olsun en az 7 gün izolasyonda kalsın böyle önlemler vaka sayısını azaltır, yoksa diğerleri fasa fiso biraz sert ve keskin tedbirler alınmalı’’ dedi.

Nerden nereye Geldik?
Haftalık verilere göre 100 binde en fazla Kovid-19 vaka sayısı ilk olarak açıklandığı 8-14 Şubat tarihleri arasında Çanakkale 37,61 ile Türkiye genelinde 100 bin nüfusta en çok artış görülen 5 il arasında gösterilmişti. 15-21 Şubat dönemini kapsayan bir haftalık süreçte ise bu rakam 43,76’ya yükseldi. 20-26 Şubat tarihleri arasında da artış devam etti ve bir hafta öncekine göre iki kat artan vaka sayısı Çanakkale için 81,51 olarak açıklandı. 27 Şubat-5 Mart dönemine ait aktarılan verilerde ise yükseliş ivmesi yukarıya doğru devam ederek 107,29’a çıktı. 6-12 Mart 2021 tarihleri arasında da vaka sayılarının katlanarak arttığı görülürken rakam yüz binde 149,76 olarak istatistiğe yansıdı. 13-19 Mart 2021 döneminde rakam 202,75’e yükseldi. 20-26 Mart 2021 tarihleri arasında ise 348,81 olarak açıklanan Çanakkale’de vakalar hızla artarak 27 Mart 2 Nisan tarihlerini kapsayan aralıkta 546,77 oldu. 3-9 Nisan tarihlerinde ise 797,34’e yükselen bu rakam 10-16 Nisan tarihlerini kapsayan dönemde 962,98 oldu. Çanakkale’de yaşanan artış endişeleri de beraberinde getirdi. Türkiye’de nüfusa göre en çok vaka iller arasında Çanakkale birinci sıraya yükseldi. Vaka sayısında birinci olan Çanakkale büyükşehirleri geçerek adeta şaşkınlığa neden oldu.


Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı