Türkiye’de oldukça uzun zamandır gündemde olan kripto para yatırımları bir süredir tartışma konusu olmuştu, finans çevrelerinin bir kısmı bu durumu olumlu bir yatırım aracı olarak görürken bir kısmı da riskli görmüştü, dün herkesi şaşırtan bir gelişme yaşanarak bir Son 24 saattir internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarla çarşamba akşamı saat 18.00'de İstanbul Havalimanı'ndan yurt dışına çıktığı iddia edildi. Peki bu olaydan sonra Kripto paraya güven azalır mı? Bütün bu soruları Bankacı finans uzmanı Ömer Karabay ile değerlendirdik. Karabay, ''Yatırım yaparken bir şeyler çok iyi araştırılmalı düşünülmeli boşuna demiyoruz, kırk düşünmeli bir yapmalı'' dedi.

Son 24 saattir internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarla dün akşam saat 18.00'de İstanbul Havalimanı'ndan yurt dışına çıktığı iddia edildi. Borsanın kapanması ile mağdur olan 391 bin yatırımcı şaşkına döndü. Özer'in Tayland'a gitmiş olabileceğini düşünülürken yaşanan olay akıllara Çiftlikbank adıyla yaptığı dolandırıcılıktan sonra Uruguay'a kaçan ve Tosuncuk adı konulan Mehmet Aydın'ı getirdi.

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, Twitter ve Instagram hesaplarını kapattı. Thodex internet sitesinde ise yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı gerekçesiyle kullanıcıların önce 6 saat ardından ise dört-beş gün siteyi kullanamayacakları duyuruldu. Thodex'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son 2 yıllık süreçte kripto varlıklara duyulan ilginin artması ve büyük aktörlerin; sektöre dahil olması ile birlikte, borsaların büyümesi ve yeni adımların atması da kaçınılmaz hale gelmiştir. İsmini anlaşma süreci tamamlandığında duyuracağımız; dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri; uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına gelen ortaklık teklifini olumlu değerlendirme kararı alınmıştır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup; devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç ise yaklaşık 4-5 iş günü sürecektir. Bu süre zarfında kullanıcılarımıza düzenli olarak bilgilendirme sağlanacaktır ‘’ denildi.

Peki  ama Kripto paraya güven bu olayla birlikte azalır mı? Yatırımcı ne yapmalı hangi riskleri dikkate almalı?
Ömer Karabay  “Kripto para olmazsa olmaz demek değildir. Birçok yeni yatırım aracı daha var güvenli ama şunu bilmek lazım yatırım yaparken bir şeyler çok iyi araştırılmalı, düşünülmeli. Boşuna demiyoruz, kırk düşünmeli bir yapmalı, Bu düşünme olmazsa ne oluyor, yatırımcı dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan oluyor bu durum elbette yatırımcı için kabul edilebilir durum değil elbette bu bir fiyasko yaratıyor. Düşünün insanlar para biriktirmek için bu süreçte neler neler yaşıyor paralarını bir şeye bağlıyor ve para kazanmak istiyor ama para sonra paralarından oluyor. Bu çiftlik bankta da böyle oldu. Diğer şeylerde de böyle oldu ve devam edecek gibi insanların umut ile kandırıyorlar. Yatırım araçlarında güven telaki ediyorlar, bir süre böyle devam ediyor ama en son buraya geliyor iş, ben en baştan söylüyorum risk arttıkça kazanç artabilir ama sağlıklı kazanç elde edemezsiniz. Bu yeni yatırım araçları üstelik insanlar hisse repo tahvili yeni yeni öğrenmeye başladı, Bunları bir kenara atmayın lütfen anlamaya çalışın kavrayın parayı öyle yatırım duyumlarla değil bilgiyle hareket edin ’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı