Çanakkale’deki vaka artışını, alınan tedbirleri esnaf cephesinden değerlendiren Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, durumun endişe verdiğini kaydetti.

Sağlığın her şeyden önemli olduğunu belirten Özcan, “Devlet ilk önce halkının sağlığını ön plana alır. Bu nedenle de esnaf ve sanatkarlar olarak daha iyi ve daha güzel günlere erişmek için açıklanan tüm kurallara uyacağız. Geçici bir süre on, on beş gün biz esnaf ve sanatkarlar olarak en azından Ramazan Bayramı arifesi ile birlikte yeni turizm sezonuna, yeni yaz dönemine daha sağlıklı daha akılcı bir şekilde hazırlanabilmemiz için alınan tüm karar, tedbir, kısıtlama ve yasaklara uymamız gerekiyor” dedi.

Sağlık Bakanlığının son açıkladığı yüz bin nüfusa göre vaka artışı haritasında Çanakkale’nin vaka artışında Türkiye birincisi olması endişeleri bir kat daha arttırdı. Çanakkale’de olduğu gibi Türkiye genelinde de vaka sayılarının artışı önlenemiyor. Her gün birçok can Coronavirüs nedeni ile kaybedilirken Türkiye’de günlük vaka sayısı 61 binleri buldu. Tüm bu gözler ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta yapacağı değerlendirmeye çevrilmiş durumda. Önümüzdeki haftada tüm Türkiye genelinde vaka sayılarında düşüş olmazsa ise Cumhurbaşkanı Erdoğan “daha sert önlemler alacağız” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha sert dediği önlemlerin ramazan bayramında  tam kapanma sokağa çıkma yasağı şeklinde olabileceği konuşuluyor. Vaka artışlarında daha sert kararlar alınması durumunda bu yasaklardan etkilenecek en önemli kesimlerden biride Coronavirüs sürecinde sürekli açılıp kapanan işyerleri olacak. Daha sert tedbirlerin alınması ile zaten şu an önemli kısıtlamalar ile çalışan, hafta sonralarında ise işyerlerini açmayan esnafın vaka sayıları düşmesi için alınacak tüm tedbirlere uyacağını belirten Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan  “ Esnaflarımız normale en kısa sürede dönebilmek için alınan tüm kararlara uyacaktır” dedi.

“ENDİŞELİYİZ”
Çanakkale Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan Çanakkale’nin vaka artışı açısından Türkiye birincisi olmasının endişe verici olduğunu söyledi. Vaka artışının nedeninin tespit edilmesi ve bu konuda önlemler alınması alınan önlemlerinde toplumun tüm kesimleri ve özelliklede esnaf sanatkarların uyması gerektiğinin altını çizen Özcan değerlendirmesinde şunları söyledi: “Bundan yaklaşık 30 gün, 40 gün önce Çanakkale’ de vaka sayıları açısından Türkiye genelinde sıkıntı yaşamayan bir ildik. Coronavirüs kural kısıtlama ve yasaklarına uyma konusunda gidişatımız iyi bir durumda iken özellikle son 20 gün içerisinde nedenini kesin olarak ifade edemeyeceğimiz bir şekilde Türkiye’ de vaka sayısı artışında ilk 5, ardından da ilk üç il arasında gösterildik Çanakkale olarak. Sağlık Bakanlığının son açıkladığı yüz bin nüfusa göre vaka sayısı artışında da yüzde 962.98 ile Türkiye birincisi olduk. Böylece en çok vaka artışına sahip il olduk. Bu durum bizleri çok endişelendirdi, çok ürküttü, çok korkuttu. Bu vaka artışı ile ilgili devletimizin almış olduğu kararlar çerçevesinde tüm vatandaşlar tedbir, kısıtlama ve yasaklara uymaya çalışıyor. Ramazan ayının başlaması ile birlikte alınan ek tedbirler var.  Tabii bu kısıtlama ve yasakların vaka artışına etkisini 15 gün sonra alma gibi bir durum var. Çanakkale’nin geldiği noktada ek tedbirler alınabilir mi? Muhakkak yetkililer illerin durumuna göre de, İl Hıfzıssıhha kurulları duruma göre farklı kararlar alınabilir. Bu konuda yetkililer çalışmalar da yapıyor. Şu andaki en büyük olay kesinlikle tüm halkımızın ve esnafımızın her kesimin ve herkesin bilinçli olup kurallara uyma noktasında belirlenen sokağa çıkma yasağına, işyerlerinde alınan tedbirlere, cenaze törenlerinde alınan tedbirlere, ibadethanelerde alınan tedbirlere alınan tedbirlere harfi harfine uymamız gerekiyor. Çanakkale’nin vaka artışında geldiği noktada muhakkak endişeliyiz. Çanakkale’de vaka artışlarının daha da ileriye gitmemesi için herkesin kurallara şartsız, istisnasız uyma zorunluluğu var. “

“ESNAF VE SANATKARLAR DA ALINAN TÜM TEDBİRLERE UYACAKTIR”
Esnaf ve sanatkarın Ramazan sonrası başlayacak olan yeni turizm sezonu ve Ramazan sonrasında başlayacak iş artışlarını kaçırmamak adına Türkiye genelinde ve özelliklede vaka artışında birinci olan Çanakkale’de vaka sayılarını azaltmak için alınacak tüm kararlara uyacağını belirten Özcan değerlendirmesinde, “Her zaman söylediğimiz bir şey var. Devlet ilk önce halkının sağlığını ön plana alır. Bu nedenle de esnaf ve sanatkarlar daha iyi günlere daha güzel günlere erişmek için eğer tam kapanma ya da kısmı tam kapanma gibi bir durum söz konusu buna karşı söyleyebileceğimiz karşı çıkabileceğimiz bir durum söz konusu değil. Geçici bir süre 10 gün 15 gün biz esnaf ve sanatkarlar olarak en azından Ramazan Bayramı arifesi ile birlikte yeni turizm sezonuna, yeni yaz dönemine daha sağlıklı daha akılcı bir şekilde hazırlanabilmemiz için alınan tüm karar, tedbir, kısıtlama ve yasaklara uymamız gerekiyor. Tüm halkımızın olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımızın da sağlığı çok önemli. Zaten hali hazırda birçok kısıtlama ve yasaklara tabi olan esnafımız var. Bu nedenle de birçok esnafımız zaten alınan bu kısıtlama kararları ile çalışmalarını sürdürüyor. Esnaflarımız ramazan ayı için alınan hafta sonları kapanma yasağına da uyarak birçok esnafımız hafta sonları işyerlerini açmıyor, sokağa çıkma kısıtlaması nedeni ile. Hafta içinde de birçok esnafımız hizmetini paket servis şeklinde veriyor. Eğer bu vaka artışları alınan bu tedbirler ve yasakların uygulanmasından sonra da düşürülemezse yapabileceğimiz bir şey yok. O zaman en azından 10 gün 15 gün hep birlikte dişimizi sıkarak ileride daha güzel günler görebilmek ve vaka sayısını düşürmek konusunda da rahatlayabilmemiz için her türlü önlem, buna tam kapanmada dahil olmak üzere bu önlemler devletimiz tarafından alınacağı noktasına gelirse toplumun tüm kesimleri gibi alınacak kurallara esnaf ve sanatkarlarda uyacak. Çanakkale’nin şu anki vaka artışından daha da kötü olacağı varsa yetkililerimiz bunun paylaşımını bizlere yaparsa, biz de ister istemez normale dönebilmemiz adına 10 gün 15 gün ülke genelinde alınacak tam kapanma kararına esnaf ve sanatkarlar olarak da uymak zorundayız” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal