Pandemi süresi boyunca belirsiz bir şekilde devam eden ikinci el piyasası İkinci el on-line binek ve hafif ticari araç pazarında en çok tercih edilen otomotiv markaları değişmedi ama fiyatlar değişti.  2020 Kasım’dan bu yana ikinci el otomobil fiyatları ilk kez arttığı gözlemlendi.

Türkiye ikinci el on-line binek ve hafif ticari pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, en yüksek payı yüzde 68,80'le dizel otomobiller alırken bunu, yüzde 30,22 ile benzinli, yüzde 0,73 otogazlı otomobiller takip etti. Elektrikli otomobillerin payı yüzde 0,21 ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 0,03 olarak belirlendi.

Otomotiv sektöründe yaşanan dalgalanmalar ikinci el pazarını da doğrudan etkiliyor. Pandemi sürecinin yanı sıra büyüyen global yarı iletken çip krizinin de tedarik sıkıntısı yaratması ile birlikte, Türkiye’de ikinci el pazarı yeniden canlandı. Fiyatlar yükselişe geçti, on-line satış kanalları özel uygulamalara yöneldi.

Sektörün önde gelen markaları yeni modellerini Türkiye pazarına sokarak sıfır araca olan talebi değerlendirmek isterken, düşük kapasiteli üretim sebebiyle bazı modellerde tedarik konusunda da zayıf kalıyor. Bu da ikinci el fırsatçılarının önünü açmaya devam ediyor. Sıfır otomobil satışlarındaki tedarik sorununu değerlendirenler sebebiyle ikinci elde yeniden fiyatlar yükselmeye başlıyor. Otomotiv sektörünün tecrübeli kişileri Mart ayından itibaren fiyatların düşme trendinin durmasını beklediklerini ve bekledikleri gibi olduğunu söyleyerek, 2020 Kasım’dan bu yana ikinci el otomobil fiyatları ilk kez artmaya başladığını vurguladılar ve fiyatlardaki artış trendinin devam edebileceği öngörüsünde bulundular.

İbrahim Akın Kazancı