Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, son bir ayda katledilen kadınlara dikkat çekmek ve feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanmasını talep etmek için Cumhuriyet Meydanı’nda eylem düzenledi.

İlk olarak Çanakkale Adliyesi’nde şikayet dilekçesi veren topluluk üyeleri öldürülen kadınları anmak için ölen kişinin ardından yas evine bırakılan bir çift ayakkabı ile mesaj verdi.  

Öldürülen kadınların tek tek isimlerinin okunduğu, canlandırmalar yapılarak katillerinin haykırıldığı eylemde meydan, kadın ayakkabılarıyla donatıldı. Kültürümüzde, ölünün ardından yas evinin kapısına “ölüm evden uzak olsun” inanışıyla bırakılan bir çift ayakkabı, öldürülen kadınlardan geriye kalan tek şey oldu.

CHP Çanakkale Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol bir açıklama yaparak, “Bu kadınların tek suçu kadın olmak ve korunamamaktı. Bu gördüğünüz ayakkabılar, kültürümüzde ölen insanın kapısının önüne öldükten sonra konulan ayakkabıların bir örneği. Bugün burada son bir ayda öldürülen tüm kadınları anmak için toplandık. Ve biz bugün bu cinayetleri lanetlemek üzere Cumhuriyet Meydanı’nda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Kadın Dayanışması’ndan ise eylem ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye'de 2021'in ilk üç ayında 79 kadın öldürüldü, 45 kadının ölümü "şüpheli", üç ayda 124 kadın aramızdan ayrıldı. Bu bir kadın katliamıdır. Katiller kadar kadınları korumayanlar, güvenlik tedbirleri almayanlar, şiddet failleri hakkında etkin soruşturma yapmayanlar da suçludur. Bu koşullarda İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek kadınların, çocukların, lgbtilerin katledilmesine ortak olmak demektir. İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Katledilen kadınlar isyanımızdır. Adımlarımız katillerin peşinde” denildi.

Hasan Sami Er