Küresel Kovid 19 salgınında ekonomik kayıplara uğrayan sektörlerin başında gelen turizm sektöründe aşılama başladı. Sağlık Bakanlığı'nın sektör çalışanlarına aşıda öncelik verilmesi kararıyla 7 Nisan tarihinden itibaren aşılama süreci kararı alındı.

Geçen sezon güvenli turizm sertifikası uygulaması başlayan Türkiye’de personelin aşılanması büyük önem taşıyor. İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan Çanakkale Turistik Otelciler ve Yarımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, aşının önemine vurgu yaparak,  “Aşı turizm sezonunun olumlu geçmesi açısından önem arz etmektedir’’ dedi.
Geçtiğimiz gün turizm sektörü çalışanlarına aşılama başlaması ile ilgili açıklama yapan Kültür Turizm Bakanı Ersoy, turizmde güven duygusunun çok önemli olduğunu belirterek şunları ifade etti: "Bu yüzden geçen sene zaten Güvenli Turizm Sertifikasyon Programını başlatan Avrupa'daki ilk ülkelerden biriyiz ve en detaylı ve en etkili şekilde de uygulayan tek ülkeyiz. Yani diğer ülkeler bunu kopyalamaya çalışsa da aslında çok başarılı olamadı. Güvenli Turizm Sertifikasyon Programının sonuçlarını irdelediğiniz zaman da ne kadar başarılı olduğunu görüyorsunuz. Önceliği açık olan tesislere veriyoruz. Açılma sıralarına göre sırayla yapmaya başladık hepsini. Amacımız daha güvenli hale getirmek. Orada bir tek kriterimiz var. Güvenli turizm sertifikasına sahip olup olmadığına bakıyoruz. Güvenli turizm sertifikasına sahipse çalışanları turizm geliştirme ajansının sistemine yüklüyorlar. Sırası gelenler hızlı bir şekilde dün itibarıyla başlandı. Aşılamaları yapılıyor."

Turizm sektöründe çalışanların aşılanmaya başlaması konusunda gazetemize değerlendirme yapan Çanakkale Turistik Otelciler ve Yarımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, ‘’Güvenli Turizm Sertifika programına dahil olan turizm işletmelerinin personellerinin öncelikli aşılamayla ilgili durum turizm sezonunun olumlu geçmesi açısından önem arz etmekte, bu hem gelecek olan misafirlerin buradaki tesislere olan güvenini üst seviyeye taşırken diğer taraftan da bu kapsamda hizmet edecek personelin hizmet standardını sürdürmesi içinde olumlu bir destek olacak. Bildiğiniz gibi Covid şu an tüm dünyada 3’ncü dalgasını gerçekleştiriyor. Bu da tüm dünyada vaka sayılarında özellikle ülkemizde çok yüksek sayıların gerçekleşmesine sebep oldu. Sezon başında vaka sayılarının çok yüksek seviyelere ulaşması yurt dışında rezervasyonların seyrinde olumsuz tesiri oldu. Bu rezervasyonların nerdeyse durma noktasına geldi. Yakın periyot için söylüyorum. İlerleyen süreç içerisinde bu vaka sayılarındaki düşüş tabii tesislerde çalışanların aşılanması bu süreci olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Bu sebeple bu sürecin umut ediyorum bayram tatiline kadar tamamlanması Türkiye turizmi açısından fark yaratacaktır. Aşıya erişim ve aşılanma bugün ülkelerin Covid 19 sürecinden normalleşme sürecinde geçişte en önemli bariyer olarak karşısında bunu en iyi şekilde gerçekleştiren ülkeler bir adım önde olacaklar. Bu sebeple aşılama sürecindeki hız ülkemiz turizminindi dünyadaki diğer rakiplerine karşı alacağı pozisyonda çok önemli bir fark yaratacaktır. Bu nedenle güveli sertifikasına sahip tesislerin personellerinin başta olmak üzere hızlı bir şekilde aşılamaya dahil olması çok çok önemli’’ diye ifade etti.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı