Çanakkale’de artış gösteren yeni tip korona virüs salgını sebebiyle kordon ve sahil boyu polis barikatlarıyla yaya trafiğine kapatıldı.

Çanakkale’de Hıfzıssıhha Kurulu kentteki kıyı bantlarının ve birtakım parkların kapanmasına karar verdi. Park ve bahçelerin kapıları kapatıldı, kordon uzunluğuna girişler de konulan demir bariyerlerle önlendi.

Toplumsal medyada çok sayıda vatandaş ise uygulamaya teki gösterdi. TTB Lideri Prof. Şebnem Korur Fincancı “Yanlış anladınız. Kıyı ve parkları değil, kapalı ortamları, fabrikaları, atölyeleri, AVM’leri kapatacaksınız” dedi. Çanakkaleli vatandaşlardan bazıları “AVM’ler açık, esnaf kapalı olmasın, adaletli olsun. Otobüse binince, kapalı alanda bir araya gelince bulaşan virüs, açık alan, park, bahçe, sahil burada bile bulaşıyor. Keşke testiyi kırmadan akıllansak, ama illa o testi kırılacak, bizim yapımızda bu var. Bir uygulama olacaksa eşitlik olsun. Mesela Ramazan’da esnafı kapatıyorlar, AVM’ler açık, adaletli olsun” dediler. Bazıları da, “Bütün gün köle gibi kapalı, kalabalık ortamlarda çalışıyoruz. Sonrasında eve kapalıyız. Kafeler kapalı, hafta sonu desen yasak. İnsanların yürümesi, güneş görmesinin en zararı var, delilik bu” yorumunu yaptılar.
 
Çanakkale’de artış gösteren korona virüs (Covid-19) vakalarının ardından yeni tedbirler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda yeni tip korona virüs salgını sebebiyle kordon ve sahil boyu polis barikatlarıyla yaya trafiğine kapatıldı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, vaka tablosunda ilk 3’te yer alan Çanakkale’de olgu sayısı bir haftada 546,77'den 797,34'e yükselirken, 8 Şubat’tan 13 Nisan’a kadar

21 kat artış gösterdi.
Bu nedenle İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Çanakkale sahillerini yaya trafiğine kapama kararı aldı. Konuya ilişkin Valilikten yapılan açıklamada; “İlimizdeki vaka sayılarının çok yüksek seyretmesi bu seyirde de insanların temasının büyük rol oynadığı bilindiğinden İlimiz merkezi ve Kepez Belediyesi ile mücavir alanlarındaki tüm sahil bantları (Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Kepez Sahil Bandı, Güzelyalı Sahil Bandı, Dardonos Sahil Bandı dahil) ile park ve bahçelerde (Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi dahil) teması ve yoğunluğu önlemek için 17 Mayıs 2021 saat 05.00’e kadar vatandaş girişlerine kapatılmasına karar verilmiştir” denilerek yeni tedbirler açıklandı.
Bu alınan yeni tedbirler kapsamında da vatandaşlar tedbirler konusunda fikirlerini ifade etti.

CANER OKAN:
‘’Sahillerin kapatılması, kordonun kapatılması filan bence iyi oldu. Herkes geziyor işi olan olmayan, ne gerek vardı. Bence sadece sahiller değil bazı büyük caddeler bile kapanmalı en azından bir düzene bir şeye girmeli herkes üst üste yollarda, valla dikkat ediyorum yaşlı, genç, hasta, engelli herkes dışarda. Nasıl vaka azalacak? Evde kal diyorlar, işe gidenleri katmıyorum eyvallah çalışanlara saygım var. Ama çalışmayanlar için diyorum, işi olmayan adam da bir zahmet kordona gitmesin’’

SEVDA NASIR:
‘’Vaka sayıları öyle bir arttı ki artık ne yapsak diye düşünüyoruz. Keşke testiyi kırmadan akıllansak, ama illa o testi kırılacak, bizim yapımızda bu var. Neyse bence gerekliydi iyi yapmışlar ama eksik şu, her yere eşit yapılsın şimdi mesela öyle tuhaf insanlar var sırf deniz kenarında bir şeyler yapmak için başka yerlere giderler filan tedbirler alınsın, yani bir de ramazanda esnafları da kapatıyorlar o zaman adaletli olsun istiyorlarsa her yeri kapatsınlar. AVM’LER açık, esnaf kapalı olmasın, tabii esnafta inşallah bu açılmadan sonra dikkat eder’’

ÖMER SER:
‘’Her yeri kapatsak da olmuyor. Bence tam kapanma şart, 1 hafta ise 1 hafta 10 günse 10 gün Bilim Kurulu ne diyorsa dinlenilmeli, bakın mecbur kaldık işte bunlara, bir kordon, park ve bahçelere gidebiliyorduk. Oraya da gidemiyoruz. Anlamsız bir hal aldı. Tam kapanalım bari, kimsenin de bahanesi kalmasın, bu iş kökten olsun. Çünkü olmuyor arkadaş, olmuyor. Dışarı çıkınca, otobüse binince kapalı alanda bir araya gelince bulaşan virüs, açık alan, park, bahçe, sahil burada bile bulaşıyor. Bulaşmasın diye, yoğunluk azaltılsın diye her yer kapatılıyorsa kusura bakmayın ama demek ki bulaşmama imkanı kalmamış, yarım yamalak değil tam kapanalım olsun bitsin ‘’ dedi.

B.G.M:
Sahillerin ve parkların kapatılmasına ne demeli? Çanakkale’de böyle önlem alındı. Yürürken en fazla 2 kişiyle karşılaştığımız sahiller kapatıldı. Bilime aykırı bu önlemlerle aklımızla dalga geçiliyor. Açık ki niyet corona tedbirleri değil.

İ:
Bütün gün köle gibi kapalı, kalabalık ortamlarda çalışıyoruz. Sonrasında eve kapalıyız. Kafeler kapalı, hafta sonu desen yasak. İnsanların yürümesi, güneş görmesinin en zararı var, delilik bu.

İbrahim Akın Kazancı