Çanakkale’ deki vaka artışlarını değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy  yoğun bakım yatak kapasitesinin dolmak üzere olduğunu ifade ederek “İl Sağlık Müdürü Çanakkale’de vaka sayılarının neden bu kadar çok arttığı ile ilgili çıkıp bilgi vermeli “dedi.

Koronavirüs risk haritasında kırmızı renkle çok yüksek risk grubunda yer alarak, en yüksek vaka sayısı görülen ilk üç il arasına giren Çanakkale’de alınan tedbirlere rağmen vaka sayıları artarken, vatandaşlar tedirginliklerini sürdürüyor.

“SORULMASI GEREKEN SORU ŞU “NEDEN VAKA SAYILARI ÇOK ARTTIYOR?”
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy Çanakkale’ deki vaka artışlarını ve genel durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Kentte vaka artışlarının durdurulamadığının altını çizen Erensoy, “İlimizde Covid-19 vaka sayıları neden bu kadar artıyor biz de bilemiyoruz. Vaka artışı konusunda Çanakkale’ye özel nasıl bir durum var tespit edemedik. Çanakkale bir sanayi kenti olsa, yani çalışanların çok fazla olduğu bir işçi kenti olsa, çok çalışan var, dolayısıyla ne kadar kısıtlama yaparsanız yapın işyerlerinde insanlar birbirlerine bulaştırıyor diyeceğiz. Ama öyle çok yoğun bir sanayi yok Çanakkale’de. Çok yoğun giriş çıkışların olduğu bir il olsa yani İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den ve Bursa’dan çok yoğun Çanakkale’ ye girişler olsa, ‘Virüs Çanakkale’ ye dışardan geliyor diyeceğiz’, ama böyle bir durumda yok. Peki Çanakkale’de bu denli yüksek vaka sayısı artışı nasıl olabilir? Muhtemelen il dışı virüs gelişi olabilir, Çanakkale’ye denk gelen mutant virüsün çok hızlı yayılması etkili olmuş olabilir. Ya da biliyorsunuz köprü inşaatı var, madenler var tabii aklımıza nereden bu kadar bulaş olabilir sorusuna mantıklı cevaplar arıyoruz. Bunu düşünürken de insanların çok yakın temasta bulunabileceği yerler aklınıza geliyor.  İnsanların temasını durduramadığımız hangi noktalar var o noktaları aklınıza getiriyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

“VAKA SAYILARI NEDEN SÜREKLİ YÜKSELİYOR, SAĞLIK İL MÜDÜRÜ AÇIKLAMALI”
Erensoy Çanakkale’de vaka sayılarının artmasına bir şeyin ya da birkaç durumun etkili olduğuna inandığını dile getirerek, “Ellerinde ter türlü veri bulunan Sağlık İl Müdürü vaka artışlarının nedenini çıkıp açıklamalı” dedi. Erensoy değerlendirmesine şu cümleler ile devam etti:  “Biz Çanakkale Tabip Odası olarak İl Pandemi Kurulu’na alınmadık. İl Pandemi Kurulunda olamadığımız için Çanakkale’nin her yerinden gelen verilere sahip değiliz. Bu veriler Çanakkale Tabip Odası olarak elimizde olsa o zaman diyebileceğiz ki Çanakkale’de şurada iyi kontrolü sağlayamadık, orada vaka sayısı patladı. Vaka sayısı neden artıyor? Bu tespit edilmeli. Bu noktada Çanakkale Sağlık İl Müdürü’nün ve İl Pandemi Kurulu’nun açıklama yapması gerekiyor. Çanakkale küçük bir şehir, büyük bir şehirdeki vaka artışları için nüfus yoğunluğu ve çalışan fazlalığı var ne kadar kapatırsanız kapatın büyük şehirlerde bu durumlardan ötürü temas çok olacak ve dolayısı ile vakla sayısı da çok artacak. Çanakkale böyle bir şehir değil. Çanakkale tarım kenti, tam turizm mevsimi değil. Neden Çanakkale’de bu kadar çok vaka artışı var? Çanakkale halkı derseniz, Türkiye’nin eğitim düzeyi ve ortalamasının çok üstünde. Çanakkale’deki vatandaşlar kurallara uymuyor diyemeyiz. Gözlemlediğimiz kadarı ile de Çanakkaleliler Covid-19 tedbirlerine uyuyorlar. Kesinlikle Çanakkale’de yüksek vaka sayıları artışının bir nedeni var.  Çanakkale İl Pandemi Kurulunun bu duruma yönelik bir açıklama yapması gerekiyor. Çanakkale’nin İl Sağlık Müdürü kendi şehrindeki bu durumu açıklayamaz mı? Biz Çanakkale Tabip Odası olarak İl Pandemi Kurulu’nun hiçbir toplantısına çağırılmadık. Hiç bir veriden haberimiz yok. Ben ancak çalıştığım hastanenin verilerine ulaşabiliyorum. Ama İl Pandemi Kurulu ve Sağlık İl Müdürünün elinde vakaların ilk nerede yükselişe geçtiği  yani işyerlerinden tutun da ilçelere köylere varana kadar tüm bilgiler ellerinde kayıtlı. Böyle bir açıklamayı Çanakkale hak ediyor” diye konuştu.
,
“YOĞUN BAKIM YATAK KAPASİTEMİZ DOLMAK ÜZERE”
Vaka artışı nedeni ile Çanakkale’de hastanelerin yoğun bakım yataklarının dolmak üzere olduğunu da açıklayan Erensoy değerlendirmesinde, “Çanakkale’ de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı gibi yoğun bakım yataklarımızın yüzde 80’i, hatta daha fazlası dolmuş durumda. Yoğun bakım yatak doluluk sayısı konusunda Çanakkale tam sınırda diyebiliriz. Bir örnek vereyim Biga’da yoğun bakım servisini bırakın, normal serviste hastalara yer kalmadı önceki gün itibari ile. Önceki gün Biga Devlet Hastanesine gelen tüm hastalar sevk ediliyor. Servise yatacak olan hastada yoğun bakıma yatacak olan hasta da sevk ediliyor, Biga Devlet Hastanesindeki doluluktan ötürü. Durum bu kadar kritik. Şu anda Çanakkale üstüne basa basa ifade ediyorum çok çok kritik durumda. Bizler bu çok kritik durumu halka, Çanakkalelilere çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu çok iyi anlatmamız gerekiyor yoksa vaka artışları devam ederse maalesef hasta seçmek zorunda kalacak meslektaşlarım. Bu ne demek genç hastayı tedavi edelim, kurtaralım demek. Tabii aynı zamanda bu hasta seçimi yaşlı hastayı gözden çıkaralım demek. Çanakkale’de vaka artışı bu hızla devam ederse bu tarz hasta seçimlerini yapmak zorunda kalırız. Çanakkale genelinde görev yapan tüm doktorlar şunu söylüyor, ‘Çok kötü durumdayız” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal