Ramazan'da uygulanacak kısıtlamaların ayrıntıları belli oldu. İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Kısmi Kapanma” konulu genelge gönderdi. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek. Genelge ile ilgili şehirlerarası seyahatle ilgili kafalarda soru işareti kaldı. Vatandaşlar özel araçlar ile şehirlerarası seyahat edip edemeyeceklerini merak etti.

Şehirlerarası yolculukları kendi araçları ile yapmak isteyenler hafta içi günlerde sabah 05.00’ten akşam 19.00’a kadar bu seyahatleri gerçekleştirebilecek. Bu saatlerde herhangi bir seyahat zorunluluğu gerekçesine ihtiyaç olmayacak. Özel araçla şehirlerarası seyahat, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 19.00 ile 05.00 saatleri arasında ve hafta sonları ise yapılamayacak. Hafta sonları ve hafta içi sokağa çıkma yasağı olduğu saatlerde ancak toplu taşıma araçları ile seyahat edilebilecek.

Konuyla ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgi veren İstanbul Seyahat Çanakkale Bölge Müdürü Ahmet Özçelik genelgenin çoğu kişi tarafından yanlış anlaşıldığını belirterek, açıklık getirdi. Genelgeye göre 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara seyahat yasağı gelirken, bu yaş aralığı dışındaki vatandaşlar HES kodu ile hafta içi sabah 05:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında seyahat edebilecekler. Şehirlerarası otobüslerde ise yolculuğa kısıtlama yok” dedi. Ramazan ayında şehirlerarası seyahat acentelerinde Ramazan durgunluğu yaşandığını ifade eden Özçelik, seyahat planlamalarının Ramazan ayı sonrasına bırakıldığını belirterek, iş kapasitesinde düşüş olduğunu belirtti. Acente sahipleri bayrama yakın işlerin düzelmesini umut ediyor.

KISMİ KAPANMA GENELGESİNDE HANGİ İFADELER YER ALIYOR?
 "Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşiyle ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

ZORUNLU SAYILACAK DURUMLAR
Zorunlu haller sayılacak durumlar, tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen şeklinde belirlendi.Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.
 
Mine Tarım