Koronavirüs risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir haftada 546,77'den 797,34'e yükseldi. Çanakkale, haftalık vaka sayısında Türkiye'de üçüncü sıraya yükseldi.

Durdurulamayan vaka artışını ve nedenlerini İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkaleli vatandaşlar,Kendimizi kandırmayalım kimse uymuyor kurallara, genel olarak hatalıyız, bitmiyor gezme aşkımız” dediler. Çanakkale'ye farklı şehirlerden giriş çıkış trafiğinin de kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden vatandaşlar sert tedbirler gelmesi gerektiğini belirttiler.
 
Çanakkale'de her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 8-14 Şubat tarihleri arasında 37,61, 15-21 Şubat tarihleri arasında 43,76, 20-26 Şubat tarihleri arasında 81,51, 27 Şubat- 5 Mart tarihleri arasında 107,29 iken, 6-12 Mart tarihleri arasında 149,76, 13-19 Mart tarihleri arasında 202,75'ye, 20-27 Mart tarihleri arasında 348,81, 27 Mart-2 Nisan tarihleri arasında 546,77 olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından bu akşam paylaştığı rakamlara göre, 3-9 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 797,34'ye yükseldi.

SALİH CANDAN:
‘’Çanakkale'de bazıları kurallara uyarken, bazıları hiç uymuyor, mesela bazıları çocukları için kendileri için endişelenirken ve çocuklarını okula yollamazken, bazıları ne yapıyor, çocuklarını salıyor dışarı, burada vakanın azalması beklenir mi? Vaka azalır mı elbette azalmaz, azalamıyor. Ben görüyorum her hafta sonu dışarı çıkıyorlar, herkes market bahanesiyle dışarda. Ne anladık peki böyle kısıtlamadan değil mi? Hiçbir mantığı kalmıyor’’

NERGİS CANDAN:
‘’Bence ben bu şehirde asla vaka azalmaz. Neden azalsın? Sürekli piknik yapıyorlar,  herkes dışarda, kordonda, parklarda, bahçelerde birbiri ile dip dibe herkes, ama sorsan herkes kuralara uyuyor. Kendimizi kandırmayalım kimse uymuyor kurala bence biz genel olarak hatalıyız, birimiz maskeyi takıyor ama maskeli haliyle her yere gitmeye de devam ediyor.

NAHİT ÇİÇEK:
‘’Çanakkale'de artışın diğer bir nedeni de İstanbul'a benziyor, her hafta içi bile yakın şehirlerden herkes gelmeye de davam ediyor. Bitmiyor bu gezme aşkı bazıları araçlarıyla geliyor bazıları otobüslerle çoğu gelene kadar kaç kişiyle temasa halinde kalıyorlar. Bence bir süre karşıya geçişler filan sınırlanmalı dışardan gelenler burada esnaf ile bir temasta olsa oradan da başkalarıyla temas kuruluyor böyle genişliyor’’

EMİR SANIR:
‘’Vaka sayısının artmasına sebep en büyük neden bu şehirde sert bir şekilde tedbirler uygulanmıyor. Herkes yumuşak kalıyor sessiz kalıyor. Yaşlılara gençlere hep hoş görü var. Nasıl mı adam kendi kısıtlı saatinde ama her yere gidiyor ama kimse bir şey diyemiyor. Şikayet eden yok, özellikle herkes çalışırken işyerinde dikkat etmiyor, maske kullanımı iş yerinde yok böyle bir şey elbette sürdürülemez’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı