Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de Coronavirüs vaka sayılarında rekor üzerine rekor kırılıyor. Salgından en fazla etkilenen sektörlerin başında yer alan turizm sektöründeki genel durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer Türkiye’de vaka artışlarının çok yüksek olması nedeni ile turizmde Ramazan Bayramı sonrasına denk gelen ve Haziran ayını da içine alan çok sayıda iptallerin olduğunu söyledi. Vaka sayısının düşmemesi durumda Türkiye’de herhangi bir turizm hareketinden söz edilemeyeceğinin de altını çizen Aydeğer işletmelere sağlanan kısa çalışma ödeneğinin de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Çanakkale genelinde vaka sayıları 1 Mart 2’nci Yeni Normalleşme Süreci sonrasında adeta patlama yaptı. Önce Biga, Çan ve Yenice’de vaka sayısı çok artarken Mart ve Nisan ayında diğer ilçelerde ve özelliklede Çanakkale merkezde vaka sayıları deyim yerinde ise patladı. Çanakkale’deki tablo Türkiye’de yaşanan vaka sayılarına da bir örnek teşkil etti.  Türkiye genelinde de yüz binde vaka sayısı haritasında kırmızıya yani çok yüksek riskli illere boyanan iller haritanın çok büyük bir kısmını oluşturdu. Bir seneden uzun bir süreden bu yana Coronavirüs Pandemisi ile ilgili alınan önlemler kısıtlamalar ve yasaklar birçok iş kolunu ciddi derecece etkiledi. Pandemi tedbirlerinin etkilediği en önemli sektörlerden biri de turizm sektörü oldu.

Pandemi başladığında en hızlı iş kaybına uğrayan turizm sektörü Türkiye’de vaka sayılarının rekor düzeyde artması ve dünya genelinde de en fazla vaka artışı olan ülkeler arasında olması  ile 2021’de yabancı turist hareketliliğinin başlamasını ile ilgili öngörüleri de yok etti. Bazı Avrupa ülkeleri vaka artışı nedeni ile Türkiye de tatili önermezken, Türkiye de tatile giden vatandaşlarının 15 günlük otel karantinasına alınması kararı da Türkiye’ye Avrupa ülkelerinden yabancı turisttin gelmesini engelledi.

Rusya’ da Türkiye’ ye yaptığı havayolu seferlerini düşürme kararı alırken tüm bu kararlar 2021 yılında turizm de hareketlilik bekleyen sektörü çıkmaza soktu. Turizmdeki gelişmeleri İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer  Türkiye’ de vaka artışlarının çok yüksek olması nedeni ile turizmde Ramazan Bayramı sonrasına denk gelen ve Haziran ayını da içine alan çok sayıda iptallerin olduğunu söyledi. Vaka sayısının düşmemesi durumda Türkiye’de herhangi bir turizm hareketinden söz edilemeyeceğinin de altını çizen Aydeğer işletmelere sağlanan kısa çalışma ödeneğinin de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

OLUMLU BEKLENTİMİZ VAKA ARTIŞLARI NEDENİ İLE GERÇEKLEŞMEDİ
Vaka artışlarının çok olduğu ülkemizde turizm hareketinden bahsetmenin imkansız olduğunun altını çizen Aydeğer “Aslına bakarsanız Covit-19 ‘un ülkemizde görüldüğü 11 Mart’tan sonra tüm turizm camiasının beklentisi 2020 yılının kayıp bir yıl olduğu. 2021 yılı Nisan ayı ile beraber bu durumun ve turizm sektörünün normalleşmeye gireceği yönündeydi. Özellikle geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında bütün beklentilerde bu yöndeydi. Yani vaka sayılarının düşeceği yönünde bir görüş vardı. Ama maalesef tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayılarında normalin çok üzerinde bir vaka artışı gerçekleşti. Bu durumda turizmciler olarak bizlerin Nisan 2021 beklentimiz tamamen tersine dönmüş oldu. Özellikle genel olarak Nisan sonuna doğru, Mayıs başı ve Ramazan Bayramı ile beraber beklediğimiz bir turizm hareketi var. Bu umutlarımızı korumaya çalışıyoruz. Ama Covid-19 vaka sayılarının çok yüksek seyrediyor olması tedirginliklerimizi arttırmış durumda” dedi.

“VAKA SAYILARI DÜŞMEZSE TURİZM OLMAZ”
Vaka sayılarının makul sayılara inmemesi durumunda turizm hareketinin de sağlanamayacağını belirten Aydeğer, “ 2020 yılı zaten iç turizm ağırlıklı geçmişti zaten ve Çanakkale turizmi de iç turizm odaklıydı. Belirli bir sayıda da Balkan turizmi gerçekleştirmiştik. Aslında biz turizmciler 2021 yılında dış turizm hedeflemiştik. Ama Covit-19 vaka sayılarının Nisan ayında pik yakması, tepe noktasına ulaşması, özellikle yabancı ülkeler Türkiye ile ilgili seyahat kısıtlamalarını arttırdı. Almanya biliyorsunuz Covit-19 vaka sayısının çok yüksek olması nedeni ile Türkiye’yi enfeksiyon riski yüksek ülkeler arasına aldı. Rusya’da Türkiye’ye uçuşlar ile ilgili sefer sayılarını azalttı. Birçok Avrupa ülkesinde ve ülkemize yabancı turistlerin geldiği ülkelerde’ de Türkiye yapılan tatili seyahati sonrasında 15 gün karantina kararı devam ediyor. Bu durumda tabi ki ülkemize yabancı turist gelmesine mani olan en önemli etken. Ama burada en önemli konu az öncede ifade ettim Covit-19 vaka sayılarının sürekli hızlı bir şekilde artıyor olması. Çünkü bu vaka sayıları azalmaz ise Türkiye olarak sürdürülebilir ve sürekli turizm hareketinden bahsetme şansımız maalesef yok. Şu anda vaka sayımız ve vaka artış hızımız dünya’ da Türkiye’yi bir kaç ülkeden biri konumuna getirdi. Bu Türkiye için Türk turizmi için hiç iyi bir referans değil. Bu durumda turizmi çok olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

“REZERVASYON İPTALLER HIZLANDI VE DEVAM EDİYOR”
Türkiye’deki yüksek vaka artışı nedeni ile rezervasyon iptallerinin geldiğine de dikkat çeken Aydeğer değerlendirmesinde,“Covid-19 vaka sayılarının ülkemizde çok artması ve artmaya devam etmesi turizmi çok olumsuz etkilerken, yabancı turistlerin geldiği ülkelerinde Türkiye seyahatleri ile ilgili ek tedbirler alıyor. Bu durumda tabi ki yabancı turistlerin ülkemize gelmesini engelliyor. Bu durum rezervasyonları da etkiledi. Geçtiğimiz ay iptal rezervasyonları almıştık. Nisan ayında da iptaller devam etti. Ama şimdi Mayıs ayı iptallerini alıyoruz. Haziran ayı ile ilgili bir takım seri grup iptalleri var. Bu iptaller yurtdışı iptalleri. Bu nedenle özellikle benim aynı zamanda bir turizmci olarak söyleyeceğim en önemli konu, Covit-19 vaka sayılarının kesinlikle ve kesinlikle makul sayılara çekilmesi gerekiyor. Covit-19 vakalarının biteceğini zaten artık düşünmüyoruz ama Ülkemizde günlük 50 binli vakalar hem dünya kamuoyunda turizm piyasası açısından da Türkiye’ yi olumsuz bir noktaya taşıyo.” ifadelerine yer verdi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAZİRAN SON UNA KADAR DEVAM ETTİRİLMELİ
Coronavirüs Pandemi sürecinde işletmelerin nefes almasını sağlayacak en önemli desteğin Kısa Çalışma Ödeneği” olduğunu da belirten Aydeğer, “Bu süreç ile alınan kısıtlama ve yasak tedbirlerinin özel sektörde hizmet veren hiçbir sektör için kolay bir durum olmadığını açık yüreklilikle söylemek isterim. Hep söyledim şimdide söylüyorum turizm sektörü gerçekten çok zor durumda. Turizm sektörü son bir yıldır çok büyük sıkışıklık içinde, gelirlerinin yüzde 90’ını kaybeden bun un yanında sürecin çok uzun olması nedeni ile turizm işletmelerini tamamen kapatan turizmciler var. Böyle bir süreçte turizm işletmelerinin süreç ile ilgili gösterebilecekleri direnç oldukça azaldı. Bir de bunun yanı sıra kısa çalışma ödeneği desteğinin Mart ayı sonu ile bitmesi sadece turizm işletmecileri ile alakalı değil tüm işletmeler için kötü oldu. Özellikle kısa çalışma ödeneği ile beklentimizin en azından Haziran ayı sonuna kadar, bu süreçteki kısıtlama ve yasaklar hafifleyene kadar devam etmesi yönünde. Kısa çalışma ödeneği bu süreçte tüm işletmeler için çok önemli bir konuydu. Yetkililerden ve devlet büyüklerimizden talebimiz kısa çalışma ödeneğinin Haziran sonuna kadar devam ettirilmesi. Bu kritik süreçte hem kısa çalışma ödeneği hem de işletmeleri rahatlatacak olan vergiler ile ilgili destek ve ötelemelerin yine Haziran ayı sonuna kadar devam etmesi çok önemli. Turizm sektörünün yaklaşık bir buçuk seneye varan süreçten sonra ayakta kalması için bu destekler olmaz ise olmazların başında geliyor” dedi.

“VAKA SAYISI DÜŞERSE REZERVASYONLARDA KIPIRDAMA OLUR”
Vaka sayısının özellikle Ramazan ayında alınan tam kapanma ile düşmesi durumunda turizm hareketinin başlayabileceğini ifade eden Aydeğer, “Covid-19 Pandemisi ile ilgili tedbirler kısıtlama ve yasaklar kaçınılmaz bir durum. Kısıtlama ve yasakları gönlümüz tabii ki istemiyor. Ama Türkiye’deki çok ciddi vaka artışı haberleri bilgisi dünyada çok çabuk yayılıyor. Bu zor süreci de aşmamız için bazı zorlukları da göğüslememiz gerekiyor. Umut ediyoruz ki Ramazan ayı içerisinde alınan tam kapanma kararı ile de vaka sayıları makul sevilere iner ve bizler turizmde daha olumlu durumlardan bahsediyor oluruz. Şu an tabir yerinde ise tam bıçak sırtı denilen bir noktadayız. Eğer önümüzdeki birkaç hafta bu vaka artışlarında olumlu bir vaka düşüşü gözlemleye bilirsek, özellikle Balkan Pazarı olmak üzere yurtdışı ve yurt içi pazarda Ramazan Bayramı sonrası için rezervasyonlarda olumlu bir yansıma görülebilir” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal