Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) “Millet İttifakının Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Önerisi Nedir? Ne değildir?’’ başlıklı paneli, İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

Panele İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Adalet ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili  Muharrem Erkek, İYİ Parti  Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İYİ Parti İzmir Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Bu sistem güven vermiyor. Kendi vatandaşlarına, dünyaya güven vermeyen bir sistemle, ekonomik kalkınmayı da gerçekleştiremezsiniz. Sistemi mutlaka değiştirmemiz gerekiyor. Başarabilecek güçteyiz. İlk seçimde iktidar olacağız. Türkiye'nin her yerindeyiz muhalefet olarak. Herkes sandığı bekliyor. İlk seçimde iktidar olacağız. İktidar olduktan sonra, yeni seçilecek cumhurbaşkanımızla birlikte demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi tesis edeceğiz” dedi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise, “Liyakatın olduğu bir sistem istiyoruz biz. İnsanların iktidardaki partinin milletvekilinin tanıdığının tanıdığıyım diye elinde kartlarla dolaşmadığı, insanların sınavdan geçtikten sonra mülakatlarda 2 dakika içinde kapı dışarı edilmediği, güçlü bir toplum istiyoruz, sivil demokrasinin güçlü olmasını istiyoruz ve güçlü bir devlet istiyoruz. Ama en önemlisi yüzü gülen, bu ülkenin imkanlarını, bu ülkenin refahını eşit bir şekilde kardeşçe paylaşan ve bunu amaçlayan bir hükümetin iktidarda olduğu sistem istiyoruz” dedi. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz da, güçlendirilmiş parlamenter sistem için yapılabilecekler ve hayata geçirilebileceklere ilişkin önerilerde bulundu.

İzmirde olan çalışmaya ev sahipliği yapan İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de; ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adıyla uygulanan başkanlık sistemi hakkında açıklamalarda bulunarak düşüncelerini ifade etti. Tunç Soyer, “Yerelden bakıldığında, artık TBMM güçsüzdür. Güçler ayrılığı zedelenmiştir. Yargı siyasallaşmıştır. Yasama ve yargı, denetlenemeyen yürütmenin kontrolündedir. Yeni sistemle birlikte daha hızlı, istikrarlı bir yönetimin sacayaklarından biri olarak kurgulanan ve küçüleceği söylenen bürokrasi, aksine büyümüştür. Toplumsal kutuplaşma, oldukça derinleşmiştir. Kararnamelerle yönetilen ülkemizde, egemenlik şahsileşirken, tüm yetkiler merkezde toplanmakta, yerelin güç ve kaynakları budanmaktadır. Ancak bugünkü durum; bizlere, meselenin hükümet sistemi tartışmasını aşan biçimde çok daha bütüncül bir demokratik dönüşüm ihtiyacının olduğunu gösteriyor” dedi.


İbrahim Akın Kazancı