Çanakkale turizmine bu durumun olumlu geri dönüşleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, çok başarılı bir süreç geçirdiklerini belirterek, Çanakkale’nin tecrübesini ispatladığını vurguladı.
Öte yandan turizmciler olarak artık konsept değişikliğine gitmeyi planlandıklarını dile getiren Çelik, “Daha fazla yabancıyı ağırlamak ve konsepti değiştirmek istiyoruz. Daha fazla para bırakan, nitelikli turistin bölgemize gelmesini arzu ediyoruz.  Bu ülke ekonomisine de fayda sağlar. Şehirdeki ayakkabı boyacısına kadar etki eder. Sadece turizmciler olarak değil, esnaf ve bütün şehir olarak kalkınmak istiyoruz. Restoranlarımızın hepsinde yabancı menüler olması gerekir. Esnafımızın sadece Türkçe dilinde değil, diğer dillerde de hem yazılı, hem görsel objelerini yabancı dilde de bulundurmaları gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“YILMADAN TANITIMA DEVAM ETMEMİZ GEREKİR”

Anzak törenleri ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, “Geçen seneye paralel bir katılım oldu. Bununla ilgili herkesin düştüğü bir yanılgı var. Çanakkaleliler olarak bizler 20 binleri ağırlamış insanlarız. Daha fazla insanın gelmesi aslında bekleniyor ama bununla ilgili olarak şöyle bir gerçek var. Anzak askerleri 1915’ten sonraki yıllarda başka cephelerde de savaşmaya devam ettiler. Dolayısıyla başka cephelerin de 100. Yıl etkinlikleri devam ediyor. Aslında ekstra bir katılım beklemiyorduk. Bizim beklediğimiz olay umduğumuz gibi oldu. Sayının düşmemesinden dolayı biz mutluyuz. Beklentimizin seyrinde gelişti ama bölgemize gelen yabancı turist sayısına baktığımızda geçen yıla göre artış olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla 2018 Troya Yılı ile yaptığımız tanıtımların tüm dünyada meyvesini almaya başlayacağımız anlamına geliyor. Bizim yılmadan tanıtıma devam etmemiz gerekir. Ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtım yapmamız gerekir. Altyapı olarak da bunu artık tesislerimizde acentelerimizde gerçekleştirerek turizm aktörleri olarak hazır olmamız gerekir. Jandarmamıza polisimize ve sağlık ekibimize de teşekkür etmek gerekir. Çünkü bir kişinin dahi burnu kanamadan sağlıklı bir şekilde etkinlikleri tamamladık. Çanakkale tecrübesini ispatladı. Gelenlere baktığımız zaman genç nesil artık Çanakkale’ye yüzüncü yıl diğer cephelerde kutlanıp bittiği için yeni neslin geldiğini görüyoruz. Önümüzdeki zamanlarda buraya tekrar geçmişte olduğu gibi geri dönmeye başlayacaklarını biz yaptığımız görüşmelerde öğrendik. Daha fazla yabancıyı ağırlamak istiyoruz. Konsepti değiştirmek istiyoruz. Daha fazla para bırakan, daha nitelikli turistin bölgemize gelmesini istiyoruz. Bu da ülke ekonomisine fayda sağlar. Şehirdeki ayakkabı boyacısına kadar etki eder. Katkı sağlar. Sadece bir kurumdan bir tesisten sabah girip akşam çıkması her şey dahil konsepti değil. Sadece oda kahvaltı konseptiyle değil bütün şehrin aktörlerini bütün şehrin esnafına faydası olacak şekilde turizm yapmak istiyoruz. Turizmciler olarak değil bütün şehir olarak ve esnaf olarak kalkınmak istiyoruz. Restoranlarımızın hepsinde yabancı menüler olmasını istiyoruz. Esnafımızın sadece Türkçe dilinde değil diğer dillerde de hem yazılı hem görsel objelerini yabancı dilde de bulundurmasını istiyoruz. Şehir olarak 2018 Troya Yılı altyapısını tamamladığımız bir yıl oldu. Biz dünyada turizm durduğu bir zaman biz oturmadık kaderimize küselim ne yapalım demedik. Turizmin bittiği 2016-2017 yıllarında bütün şehir olarak çok fazla çalışıp ciddi bir emek sarf ederek tek yumruk olarak 2018 Troya Yılı projesini hep birlikte hayata geçirdik. Esas kötü olan durumda çalışmış olduk” ifadelerini kullandı.

“ÇANAKKALE BÜTÜN ETKİNLİKLERİ KALDIRACAK BİR COĞRAFYA”

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bu sene uzun yıllar sonra ilk kez Çanakkale Bölgesinden geçti diyerek geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen etkinliğin Çanakkale’ye yansımalarını da değerlendiren Çelik, “Tekirdağ ile Edremit arası bizim bölgemizdi. Açıkçası bölgemizin tanıtımı ile ilgili çok kıymetli bir fırsat yakaladık. Tamamen uluslararası katılımcıların olması, 20’ye yakın takımın olması ve uluslararası camiada bizim bölgemizle ilgili böyle bir organizasyonu kaldırabiliyor olabilmemiz ile, jandarmamızla  koordinasyonuyla bölgede büyük ve önemli bir organizasyonu problemsiz bir şekilde atlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyada turizm artık etkinliğe kayıyor. Bisiklet festivali, bisiklet turu, maratonlar, yüzme yarışları, kültürel, sanatsal ve eğitim faaliyetlerindeki bütün etkinlikler artık turizmin bir parçası oldu. İnsanlar bir sebep uğruna A noktasından B noktasına seyahat eder oldular. Dolayısıyla bizim gerek tarihi altyapımız gerek doğal güzelliklerimiz açısından Çanakkale her anlamda bütün etkinlikleri kaldıracak bir coğrafya. Bu coğrafyanın yardımıyla bütün dünyaya bölgemizin tanıtımını yapmak adına çok önemli fırsatlar yakalayabiliyoruz. Bisiklet turu da böyle bir etkinlikti. Biz turizmcileri çok mutlu eden ve umutlandıran bir etkinlik oldu. Çünkü yeni açılan müzemiz, Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı gibi bütün bu güzelliklerimizi ve sahip olduğumuz altyapıyı tüm dünyaya bir kez daha eurosport sayesinde ve bu etkinlik sayesinde duyurma fırsatı yakaladık. Katılan yabancı bisikletçilerin tamamına yakını Çanakkale’de ikamet ettiler. Dolayısıyla akşamına Çanakkale’nin kordonunu, güzelliklerini, şehrin gece yaşanılabilir olan eğlence merkezlerini, restoranlarını da deneyimlemiş oldular. Dolayısıyla biz onlarla sohbet ettiğimizde mutlaka ailelerimizle dostlarımızla tekrar geri gelip burada güzel bir tatil yapmak istiyoruz diye konuşuyorlar. Bu da bizim için çok kıymetli oldu” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Seda Atan