Anadolu tarihi coğrafyasını aydınlatmak üzere Troya Müzesi çatısı altında ilkini Ekim 2019’da gerçekleştirilen Troas Sempozyumunun ikincisi 9-10-11 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.
 
Bu sempozyumun, toplumun her kesimine hitap eden bir yaklaşımda olduğunu anlatan Rıdvan Gölcük, "Geçen yıl birincisini düzenlediğimiz sempoyumumuz yine Troya Müzesi çatısı altında yapılmıştı. Bu yıl fiziksel bir aktivite yapamıyoruz koronavirüs tedbirleri nedeniyle. Geleneksel hale getirdiğimiz bu süreçte ikinci sempozyumumuzu 9-11 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek." dedi.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük yapılacak sempozyum ile ilgili Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün desteği, Troya Müzesi ve Arkeoloji haber ortaklığıyla düzenlenecek olan II. Troas Sempozyumu, bu kez pandemi şartları gereği webinar yöntemiyle Arkeoloji haber Youtube kanalında yapılacaktır.’’ denildi.

Sözlerine devam eden Rıdvan Gölcük,;“II. Troas Sempozyumu” nda kronolojik bir seçicilik yapmadan, farklı disiplinlerin aynı coğrafya üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmaları bir arada görmeyi/göstermeyi arzuladık. Böylece kültürel akışın kronoloji duvarına çarpmaksızın aldığı yolu izleyicilerimizle paylaşmak istedik. Arkeolojiden sanat tarihine, müzecilikten tarihe; Troya Savaşı’ndan Çanakkale Savaşları’na; Ressam Hoca Ali Rıza’dan Aziz Paulus’a uzanan süreçte kırka yakın akademisyen/araştırmacı ile 3 gün sürecek olacak bilim şölenine davetlisiniz. Webinar tüm izleyicilerimize/takipçilerimize açık, ücretsiz ve canlı gerçekleşecektir.’’ şeklinde ifade etti.

Açılış konuşmalarının Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun tarafından yapılacağını anlatan Gölcük, toplam sekiz oturumda gerçekleştirilecek sempozyumda, Osmanlı Dönemi Troya Kazıları, Assos: Arkeoloji ve Diplomasi, Assos Batı Nekropolisi’nin Unutulmuş Mezar Yazıtları, Bozcaada'da Türk Dönemi Kültür Varlıkları, Gelibolu Yarımadası Yüzey Araştırmaları-Kutsal Alanlar konularının katılımcılara aktarılacağını ifade etti.

Ogün İnal