Çin menşeili Sinovac aşısının ardından Türkiye’de uygulanan Alman Biotech aşısının gelmesinin ardından vatandaşlar, 'hangi aşıyı seçmeliyiz?' diye sordu.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener iki aşı hakkında değerlendirme yaptı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Sinovac’ı mı, BioNTech’i mi sorusuna şu cevabı verdi; ‘ Aşıları üç ana temada kıyaslarız; güvenlik ( kısa ve uzun vadede), tolerabilite ( yan etkiler), immunojenite (bağışıklığı uyarabilme), bağışıklığı uyarabilme kapasitesi Biontech açık ara önde gibi. Faz3 çalışmalarında hem hücresel, hem de antikor ve Nab yanıtları inanılmaz iyi, yan etkiler, Sinovac yan etkisi çok çok az hatta, ilginçtir lokal yan etki faz 3’te Plaseboda daha çoktu. Biontech’in biraz fazla-ateş, üşüme, titreme gibi basit yan etkilerden. Lenfadenopati ve facial paraliziye kadar geniş bir yelpaze var. Bir de ilginç bir durum var ki; diğer mRNA aşısında tanımlandı- kozmetik amaçlı dolgu yaptıranlarda dolgu yerinde ödem görüldü. LNP’e bağlandı. Güvenlik kavramının başında gebelik ve emzirme var. Biontech Faz3’de ciddi sayıda gebede uygulanmış, erken dönem yan etki yok.Sinovac’da net veri yok.İki aşının güvenlik çalışmasına bakıldığında Biontech daha profesyonel o kesin. Sağlık Bakanlığı Biontech aşısı için belli merkezler belirledi. Çanakkale’de Çanakkale Devlet Hastanesi’nde yaptırabilirsiniz. Sonuç tercih sizin, her ikisi de etkin ve güvenilir’’ dedi.

ÇANAKKALE'DE VAKALAR VARYANT ETKİSİYLE ARTIYOR
Çanakkale'de artan vaka sayıları ile ilgili de konuşan Şener, ‘’Çanakkale’nin vaka sayısı artışı çok ilginç, neden mi?, Türkiye’de aşılama oranında birinci olan bir il en çok vaka artışında da açık ara önde, Türkiye aşılama oranı ortalaması yüzde 11.90, Çanakkale yüzde 18,79, bence bu varyant etkisi, çünkü Balıkesir’de aynı şekilde, Salgın dinamiği her yerde farklı” değerlendirmelerini yaptı.

ÇANAKKALE’DE AŞILAMA 3 BÜYÜK ŞEHİRDEN ERKEN BİTECEK
Salgında artan grafik verileri ve aşılama hızı ve Çanakkale'deki diğer şehirlere göre daha fazla kişinin aşılanması hakkında ise, “Şimdi karışık gibi gelen grafikleri açıklayayım. Salgından çıkmak için hedefimiz nüfusun yüzde 75’ini aşılamak, doğal bağışıkları ihmal ettiğimiz de, bu hızla aşılamaya devam edersek İstanbul 06.08.2022 Ankara, 04.03.2022, İzmir 31.01.2022 Çanakkale’de 30.10.2021’de bunu sağlıyorsunuz. Sonuç kesinlikle üç büyük şehre özel aşılama kampanyası gerekli’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı