Koronavirüs vaka sayılarında her geçen gün yaşanan artış HES Yoğunluk haritası verilerine yansımalılarını gösteriyor. Son HES haritası verilerine göre Çanakkale’de vaka olmayan ilçe kalmadı.

Koronavirüs vaka sayılarının yükselişi HES Yoğunluk haritasına da yansıdı. Son verilere göre Çanakkale’nin vaka olmayan hiçbir ilçesi kalmadı. 12 ilçe arasından Merkez Biga, Yenice, Çan, Gelibolu, ilçe ve Bozcaada’daki artış endişe yaratıyor. Dünya genelinde pandemiye neden olan koronavirüs ile mücadele kapsamında ülke genelinde alınan tedbirler ve kısıtlamaların etkisiyle vakalar bir süredir azalmaya başlamıştı.  Ülke genelinde vaka sayılarında azalış sonunda İçişleri Bakanlığı tarafından yeni kontrollü normalleşme 1 Mart ile birlikte başlatıldı. Yeni kontrollü normalleşme ile iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. İlk açıklanan renkli risk haritasında Çanakkale yüksek riskli (turuncu) olarak belirlenmişti. Bu kapsamda ‘Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci’ne göre Çanakkale'de ki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak kısıtlamalar azaldı. Esnaf bir süredir kapalı tuttuğu dükkanını açarken, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sadece Pazar günü olarak belirlendi.  Açıklanan yeni risk haritasına göre Çanakkale’de vaka artışında adete bir sıçrama yaşandı. Artan vakalar sonunda Çanakkale çok yüksek riskli sınıflandırmasına girerek kırmızı iller arasında yer aldı.

HARİTANIN ÇOĞU KIRMIZI
 Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de 1 Mart tarihinde başlayan yeni kontrollü normalleşmenin ardından vaka sayıları gün be yükselmeye başladı. Hızla kırmızıya dönen harita gerçekleri göz önüne serdi.

RİSKSİZ İLÇE YOK
12 ilçesi olan Çanakkale’nin merkez ilçesinde vakalar büyük ölçüde düşmüştü. Yeni kontrollü normalleşmenin ardından kafeler ve restoranların açılmasıyla birlikte vakalar yeniden artışa geçti. İlçeler tek tek alarm verirken HES Yoğunluk Haritası verilerine göre vaka olmayan ilçe kalmadı. Oysa ki adalar salgının başından beri en risksiz bölgelerdi. Bugün bakıldığında ise vaka yoğunluğu hızla artmakta olarak görülüyor. Akıllarda ise alınan önlemler yetersiz mi soruları beliriyor. Çanakkaleliler yüksek riskten endişe ediyor. HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, ilde vaka görülmeyen ilçe kalmadı. Kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçeler geçen hafta Biga, Çan ve Yenice, Gelibolu’ydu.  Bu hafta ile birlikte bu sayı 6 ilçeye çıktı. 6 ilçedeki vaka sayısı artarak yüksek riskli alan oluşturdu. Bu ilçeler ise; Biga, Çan, Gelibolu, Yenice, Çanakkale merkez ilçe ve Bozcaada oldu. Diğer ilçelerde vaka artışı devam ediyor. Vatandaşlar kırmızı renk ile gösterilen Çanakkale’de vaka sayısından endişe ederken alınan tedbirlerin bir an önce uygulanmasını bekliyor. Öte yandan vatandaş endişe ettiğini belirtse de çarşı, pazarda kalabalıklar oluşmaya devam ediyor.  Pandemiyle mücadele döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkânlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Sağlık Bakanlığı, bir süre önce Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile bu kontrol ve takibi vatandaşların da hizmetine sunmuştu. Hayat Eve Sığar uygulaması ile vatandaşlar, yaşadıkları bölgede ya da gitmek istedikleri lokasyondaki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebiliyor, risk yoğunluğunun yanı sıra, hastane, eczane, market, duraklar gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de vatandaşlara gösteriliyor. Geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, uygulamada yakınlarının onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebilen vatandaşlar, onların da riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Korona virüs tablosunu da uygulamadan inceleyebilirken, seyahatlerinde kullandıkları HES Kodu’nu uygulamadan alabiliyor.

İbrahim Akın Kazancı