Çanakkale İl Genel Meclis Nisan ayı ikinci oturumuna meclis başkanlığı seçimleri damga vurdu. CHP önceki gün Kepez Turhan Mildon Sosyal Tesisleri’nde yaptığı seçimde kazanan Nihat Öner’i aday gösterirken, mecliste sürpriz bir şekilde adaylığını açıklayan CHP İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Nejat Önder 17 oy alarak Nihat Öner’i geçti ve başkanlık koltuğuna oturmayı hak etti. AK Parti’nin adayı Bülent Korkmaz’a hiç oy çıkmadı. Meclis aritmetiğine göre Önder’in seçilmesinde AK Partili İl Genel Meclisi üyeleri de oyları ile destek oldu. AK Partili 15 üyenin tamamı CHP’ye oy verdi.

İl Genel Meclisi Meclis Başkanının değiştiği seçimlerde il Genel meclis üyeleri yeni dönemde görev yapacak meclis başkanı, birinci başkanvekili ve ikinci başkan vekili, iki asil katip üye ve iki yedek katip üye ile üç il encümen üyesi seçimi gerçekleştirildi. Geçimler gizli oylama şeklinde gerçekleştirildi. Seçimlerde büyük bir sürpriz yaşanırken İl Genel Meclisinin yeni Meclis Başkanı Nejat Önder oldu.

Çanakkale İl Genel Meclisi Nisan ayı 2. Bilemişi yapıldı. İl Genel Meclisi ikinci bileşiminde 1. Bileşimine ait tutanak görüşüldü. Nisan ayı 1. Bileşimine ait tutanakların oylanıp oy çokluğu ile kabul edilmesinin arından komisyon raporlarının görüşülmesine geçildi. 10 adet komisyon raporu da tek tek okunarak oylandı. Komisyon raporları oy çokluğu ile kabul edildi. Ardından seçimlere geçildi. Seçimlerde gizli oylama ile Meclis Başkanı Seçimi, Birinci başkanvekili ve ikinci başkan vekili, iki asil katip üye ve iki yedek katip üye, üç İl Encümen üyesi seçimi gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Meclis Başkanlığı için Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Nihat Öner, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Bülent Korkmaz ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder aday oldu. İl Genel Meclisi yeni dönem Meclis Başkanını belirleyecek gizli oylamanın başlamasından kısa bir süre sonra, seçim oyların kullanılacağı kabine cep telefon ile girilmemesi konusunda karar alındı. İl Genel meclis üyelerinin oylarını kullanmasını ardından oy sayımına geçildi. Hafta başında yapılacak seçimler için parti içi yapılan seçimlerde İl Genel Meclis Başkanlığı yarışını önde tamamlayan adaylardan Nihat Öner oyların sayılmasının ardından 16 oy aldı. Nejat önder ise 17 oy alarak Çanakkale İl Genel Meclisi Meclis Başkanı olarak seçildi. Nejat Önder’ in İl Genel Meclis Başkanı seçilmesi büyük sürpriz olarak değerlendirildi. Meclis aritmetiğine göre Önder’in seçilmesinde AK Partili İl Genel Meclisi üyeleri de oyları ile destek oldu. AK Partili 15 üyenin tamamı CHP’ye oy verdi.

İbrahim Akın Kazancı