Emekli 104 Amiralin, son dönemde gündeme gelen takkeli amiral ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması hakkında yayınladığı bildiri tartışma yarattı. Bildirinin hemen ardından muhalefetteki siyasi partilerin ne düşündüğü ve tepkileri merak konusu oldu.
 
Emekli 104 amiralin gece yarısı yayınladığı bildiri Türkiye'nin gündemine oturdu. 104 emekli amiralin bildirisine hükümetten ve muhalefetten çok sayıda tepki geldi. Muhalefetten CHP, İYİ Parti,  DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden açıklamalar geldi.
 
CHP Sözcüsü Faik Öztrak;“Gözüküyor ki AKP mağdura yatmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. 103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir. Emekli amirallerin Montrö ile ilgili fikirlerini beyan ettiklerini belirten Öztrak,“Türkiye’nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP’nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar Montrö’yle ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Açıkçası gerçekten ne yaptıkları belli değil. O metne bakınca kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye’de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde, Türkiye’de düşüncesini açıklayan herkese darbeci damgası vurursanız o zaman nerede kaldı demokrasi, nerede kaldı düşünce özgürlüğü? Her şeyin üzerine sarayın vesayetiyle olabildiğince yükleniyorlar. Buradan kimse mağdura yatmasın millet mağdur. O yüzde 33 huzur haklarına zam alıp kalkıp şimdi darbe mağduruymuş gibi kendilerini göstermesinler. Olmayan darbe söylemlerinin mağduruymuş gibi gösterdiklerinde kimse buna inanmaz’’ dedi.

CHP’den diğer bir yorumda CHP Adalet işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; ‘’Emekli Amiraller TCK 316. maddede yazılı “Anayasal Düzene Karşı Suç” için anlaşma isnadıyla gözaltında. Anayasal düzende hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı, tarafsız Cumhurbaşkanı, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü vardır. Asıl suçu kim işliyor acaba?’’ sözleriyle tepki gösterdi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “Atatürkçü subaylara alerjinizi Balyoz ve Ergenekon kumpas davalarından biliriz. Silahlı Kuvvetleri kuşatan sarıklı cübbeli generalleri 15 Temmuz’da durduran yurtsever Atatürkçü subay ve astsubaylarımızdı. Emekli askerlerin fikir beyanından darbe çıkmaz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener; "Partimizin ve benim görüşlerimi paylaşmak üzere bir araya geldik. İktidar partisi ve mensupları bu bildirinin üzerine tepiniyor. Şimdi benim bildiğim 60 ihtilalinde dört yaşındaydım ama hatırlamıyorum ama diğer bütün muhtıraları, 28 Şubat'ın içerisinde kalarak yaşamış biri olarak. Bu tür gece yarısı emekli de olsa silahlı bürokrasi mensubu kişilerin yaptığı açıklamalar, genellikle Türkiye'de demokrasinin kesintisine uğrayan muhtıraları akıllara getirir. Dolayısıyla iktidar partisinin üzerinde tepinme fırsatı doğmuştur. Partimiz vesayet ve diğer odakların karşısındadır. Ancak bugüne kadar genellikle silahlı bürokratlar, iktidarın karşısında muhalefet için de yapılmıştır. Türkiye'de bugün muhalefet, özellikle İYİ Parti son derece millet odaklı, suni gündemlerden uzak, kutuplaşmanın dışında bir muhalefet sistemi getirmiştir.31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti'nin önderliğinde, alınamaz denilen, mümkün değil olamaz denilen birçok şehir, demokrasi ve sandı yoluyla alınmıştır. Sabah bir uyandık emekli amirallerin canı sıkılmış, bildiri yayınlamışlar. Bu bir zevzekliktir. Türkiye bu zevzekliklerden çok çekti. Ben dün Hakkari'de perşembe günü ise Konya'daydım. Biz bu ülkede işsiz gençlerin, tabletsiz çocukların derdini konuşmak zorundayız. Biz esnafın derdini konuşmak zorundayız. Biz bugün tencereye kaynatamayan 104 kadının derdini konuşmak zorundayız. 104 dakika, 104 saniye maalesef yayın organlarında yer buluyor. Buradan herkese, emekli silahlı bürokratlara sesleniyorum. Herkes görevini, başındayken yapmalıydı. Yunanistan ve Adalar konusunda bir tavır göremedik. Siyaset, siyasetçiler tarafından yapılır. Bunlar bilgilerini ve görgülerini elbette STK'lar ve siyasi partiler içerisinde kamuoyuyla paylaşabilirler, muhalefet partilerini beğenmiyorlar. Darbe çağrısı oluşturacak bir duruma da neden olamazlar. Bugün ortaya çıkan bu meseleyi ciddiyetle ve manidar olarak takip ettiğini söylemek isterim. İYİ Parti milletimizin derdiyle hem hal olmaya devam edecektir. İYİ Parti, demokrasinin yanında dün olduğu gibi bugün de durmaya devam edecektir."

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan; ‘’Eski amirallerin yayımladığı bildiriye ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Babacan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: n “Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur. Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli “düşman” belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ‘’Emekli 103 amiralin yayınladığı bildiriye sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Davutoğlu, "Militarist ya da sivil fark etmez, darbe heveslilerine geçit verilemez" dedi.
 
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu; “Toplumsal hafızalardaki travmaları, geçmiş kötü tecrübeleri hatırlatacak iletişim metotları toplumsal kutuplaşmaya hizmet edecektir. Düşünce ve ifade özgürlüğü önemlidir. Sorumluluk sahibi herkes sorunlara odaklanmalı, toplumu kutuplaştıracak davranış kalıpları ile sorunların konuşulmasını engellememelidir” dedi.


İbrahim Akın Kazancı