5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Çanakkale Barosu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törende, Baro Başkanı Bülent Şarlan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törende konuşan Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, “5 Nisan Avukatlar Günü, yargı yoluyla hakkına ulaşmaya çalışan herkesin günüdür. Biz halkın yargıdaki gücüyüz’ ifadelerini kullandı.

Şarlan, halkın yargıdaki gücünün avukatlar olduğunu ifade ederek, ‘’Bizler, Hukuk Devleti’nin varlığı için avukatız. Bizler, hukukun her şeyi çözdüğüne inandığımız için; hukukun üstünlüğünden yana olduğumuz için avukatız. Bizler, halkın güvencesi olabilmek için avukatız. Biz Avukatlar; çocuğa, kadına, canlılara yapılan şiddetin karşısında duranlarız. Doğa katliamlarına karşı mücadele edenleriz. Halkın yargıdaki gücüyüz’’ dedi.

“ENGELLENSEK DE VAZGEÇMEYECEĞİZ”
‘’Bizler, kamunun vicdanı, demokrasinin teminatı olan; avukatız. Ve bizler, Hiç tanımadığımız insanların hakkına ulaşması için, Ve hakkı yenilenler için çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz’’ diyen Şarlan, ‘’Demokrasi için, güçler ayrılığı için, Bağımsız, tarafsız yargı için dün olduğu gibi bugün de, yarın da çalışmaya devam edeceğiz. Engellensek de, zorluklarla karşılaşsak da, yok sayılmaya çalışılsak da, Halkın yargıdaki gücüyüz. Yargının kurucu unsuruyuz. Hukukun emekçisiyiz. ‘Herkes için adalet!’diyenler bizleriz. Ve Adaletin bekçisi olabilmek için daima varız, var olmaya da devam edeceğiz. Avukatlar mücadeleyi sever, çünkü mücadelenin kendisi, avukatlık mesleğidir. Avukatlar olduğu sürece, bağımsız ve tarafsız yargının varlığı sürecektir. Türkiye Cumhuriyeti;  Atatürk İlkelerine, Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk Devletine bağlı kalmaya devam edecektir’’ şeklinde konuştu.

“AVUKATLAR, YARGININ TEMİNATIDIR”
Şarlan, sözlerine devam ederek, ‘’Hep haykırdık, avukat, yargının teminatıdır”, “Hakim ve savcı nasıl korunuyorsa, avukat da öyle korunmalıdır” dedik. “Uygulama ve söylemlerle meslek mensuplarımızı hedef göstermeyin” dedik. “Gün gelecek sizin de avukata ihtiyacınız olacak” dedik. Ama daha kötü bir tabloyla karşılaştık. Hakarete uğradık, dövüldük, öldürüldük. “Artık yeter” diyoruz, “daha ne kadar öleceğiz” diye soruyoruz. Davaların tarafı değiliz.  Mesleğimizi yaptığımız için kategorize edilmek istemiyoruz. Davaların tarafı gibi görülüp, saldırıya uğramak, öldürülmek istemiyoruz. Daha 16 Mart’ta Kocaeli, Gebze’de genç meslektaşımız Av. Ersin Aslan, haciz sırasında öldürüldü. Meslektaşımıza rahmet dilerken bu tür olayları şiddetle kınıyor, benzeri olayların bir kez daha yaşanmamasını diliyoruz. Sizlerin de bildiği gibi yargının vazgeçilmez unsurları; avukatlar, hâkimler ve savcılardır. Dünyanın hangi ülkesinde olursak olalım, bir ülkenin; yargı sisteminin bağımsızlığı, tarafsızlığı ve savunmaya verdiği değer o ülkeyi gerçek hukuk devleti yapar. Yargılamada savunmaya ne kadar önem verilirse, yargının bağımsız ve tarafsız kalabilmesi, o kadar mümkün olacaktır’’ dedi.

“AVUKATLARIN SESİ KESİLİRSE, TOPLUMUN NEFESİ KESİLİR”
Şarlan,‘’Bu sebeple; “Yargı Sistemi İçerisinde Avukatlığı Güçlendirmek” demek; “Hukuk Devletini Güçlendirmek” demektir. Yargılama içinde avukatlar ne kadar güçlü ise, yargı o derece adil kararlar verecek, bağımsız ve tarafsız kalabilecektir. Oysa tüm bunlara rağmen; Davaların tarafı gibi görülüp müvekkilin yerine konulan, kimi Siyasetçiler tarafından yıpratılmak istenen, yaptıklarımızdan rahatsız olanlarca hedef tahtasına koyulan, sesleri kısılmaya çalışılan bizleriz. Angarya noktasına getirilen düşük CMK ücretleriyle çalıştırılan, Kamu hizmeti yaptığı unutturulmak istenen bizleriz. Cüppelerimize düğme dikilmeye çalışılan, Genel kurulları yaptırılmayan yine bizleriz. Oysa unutulmasın ki avukatların sesi kesilirse, toplumun nefesi kesilir’’ diye konuştu.

“AVUKATLAR, AŞIDA ÖNCELİKLİ MESLEKLER İÇİNDE OLMALIDIR”
Şarlan, açıklamasının devamında avukatlarda da aşıda öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, “Aukatlar duruşma salonunda, kalemde, icrada, müdürlüklerde, hatta adliye dışında herkesle daha yoğun bir temasta bulunmaktadır. Yani daha fazla risk altındadır. Öte yandan avukatların aşı olması, adliyedeki herkesin sağlığı için gereklidir” dedi.
 
Hasan Sami Er