Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale’de bir kumpir işletmecisinin, son zamanların en çok yükseliş gösteren kripto parası bitcoin ile kumpir satışı yapmasını haberleştirmiştik. Kısa süre sonra bir emlak ofisi de verdikleri hizmeti kripto para ile ödeme aldıklarını duyurdu.

Çanakkale’de merkeze bağlı Kepez beldesinde 3 yıldır fast- food dükkânı işleten Barış Balkan, pandemi sebebiyle işlerin düşmesinden dolayı farklı bir girişimcilik örneği sergileyerek Kripto para ile müşterilerine ödeme seçeneği sunmaya başlamıştı. Balkan, ekonomi alanındaki teknolojik gelişmeleri de yakından takip ettiğini vurgulamıştı. Bu haberin üstünden fazla bir vakit geçmeden kısa süre sonra bir emlak ofisi de verdikleri hizmeti kripto para ile ödeme aldıklarını duyurdu. Türk Yapı Gayrimenkul’ da Emlak hizmetlerini artık Bitcoin ile alacağını duyurdu. Bitcoin hizmetinin Çanakkale’ de yaygınlaşması beklenirken artık dünyada ve ülkemizde bir çok işletmede  bitcoin sanal para ile ödeme alıyor. 

Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ?, kısaltma ise BTC‘dir.22 Temmuz 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki Bitcoin'lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibariyle bu değer 8.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.
 
İlk Bitcoin ödemesi ne zaman başlamıştı?
Laszlo Hanyecz adında bir bilgisayar programcısı bir Bitcoin tartışma sitesine 2 büyük boy pizza için 10 bin Bitcoin ödeme yapabileceğini söylediği bir ilan bıraktı. İlandan iki gün sonra yani 22 Mayıs 2010’da ise ’Jercos’’ adlı kullanıcı Hanyecz’e geri dönüş yaparak 10 bin Bitcoin’e iki büyük boy pizza gönderdi. Bu olay tarihteki ilk Bitcoin alışverişi olurken 22 Mayıs 2010 da “Bitcoin Pizza Günü” olarak kayıtlara geçti. Kripto para tarihinin köşe taşlarından biri olan 22 Mayıs 2010’da Bitcoin’in değeri 0,0041 dolar iken bugün ise değeri 61 bin doların üzerine çıktı.

İbrahim Akın Kazancı