Türk Lirası'nın değer kaybettiği Mart ayına ilişkin enflasyon beklentileri 1,5 yılın zirve seviyelerine işaret etti.

Enflasyon anketine göre ekonomistlerin Mart ayına ilişkin beklentisi tüketici fiyat endeksinde yıllık artışın yüzde 16,10 artması yönünde oldu. Ekonomistlerin bu beklentisinin gerçekleşmesi durumunda yıllık enflasyon Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmış olacak.

Ankete katılan kurumlar arasında en düşük beklentiyi paylaşan kurum Mart ayında aylık enflasyonun yüzde 0,8; yıllık enflasyonun ise yüzde 15,90 olarak gerçekleşmesini öngördü. En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise Mart ayında tüketici enflasyonunun aylık bazda yüzde 1,75, yıllık bazda ise yüzde yüzde 16,97 olmasını tahmin etti. Ankete katılan 14 kurum yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentilerini de paylaştı. Buna göre bu kurumların yıl sonuna ilişkin medyan tahmini yüzde 12,73’e yükseldi. Son anket döneminde yıl sonuna ilişkin en yüksek tahmin yüzde 15,50; en düşük tahmin ise yüzde 11,40 seviyesine geldi

Mart'ta TL'nin kaybı yüzde 8'i aştı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından Mart ayının son günlerinde Türk Lirası'nda değer kaybı yaşanmıştı. Son günlerde yaşanan düşüşün ardından Türk Lirası Mart ayında yüzde 8'in üzerinde değer kaybı kaydetti.

Hasan Sami Er