Burundan sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısının Faz-1 denemeleri yakında başlayacak. Geliştirici firma Nanografi, spreyin mutant virüslere karşı da hızla modifiye edilebileceğini duyurmasıyla herkesin merak ettiği bir konu tekrar gündeme geldi peki bu aşının koruması ne ölçüde olacak doz kullanımı nasıl olacak?
 
Konuyla ilgili İşte Çanakkale bilgi veren Doktor Özgür Çalım, ‘’Bu aşı denemeleri umalım sağlıklı bir şekilde gerçekleşsin, faz çalışmaları tamamlansın, bu sayede hep birlikte hızlı bir şekilde aşılama sürecine ivme kazandırırız. Bu durum aşılamada toplumun bağışıklığı açısından hiç olmayacak bir fırsat, çünkü hızlı üretilebilecek, mesela biz ülkemizde ne kadar sprey şeklinde kullanılan ilaç varsa bu şekilde üretim yöntemi mümkün olursa şayet o zaman çok büyük sayılara kısa sürede oluşabiliriz. Bu hepimizin elde ettiği virüsten kurtulmak için adım olur” dedi.
 
Burun spreyi olarak kullanılacak yerli Covid aşısı Faz-1 çalışmaları için gün sayıyor."İntranazal Covid" aşısına ilişkin üretici firma Nanografi'den bir açıklama geldi. Açıklamada, başarılı olması halinde aşının yılda 250 milyon doz üretilebileceği bildirildi. Geliştirilen aşının Wuhan’a ek olarak İngiliz varyantında da etkili olduğu Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce tespit edildi. Ayrıca aşının mutant virüslere etkisine ilişkin bir başka detay da dikkat çekti. Numune üretimleri Mart ayında başlayan aşının Türkiye'de oranı giderek artan mutant virüslere karşı hızla modifiye edilebileceği belirtildi. Açıklamaya göre; aşının ruhsatlandırma çalışmasının ağustos ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ve azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin “uyandırılarak” Covid-19 aşısı araştırmasında kullanılmasıyla geliştirilen aşının, ilk insan denemeleri Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılacak. Peki sağlık dünyası buna ne diyor?

Doktor Özgür Çalım, ‘’Bu aşı denemeleri umalım sağlıklı bir şekilde gerçekleşsin faz çalışmaları tamamlansın, bu sayede hep birlikte hızlı bir şekilde aşılama sürecinde ivme kazandırırız. Aşılama sürecinde toplumun bağışıklığı açısından hiç olmayacak bir fırsat çünkü hızlı üretilebilecek, mesela biz ülkemizde ne kadar sprey şeklinde kullanılan ilaç varsa bu şekilde üretim yöntemi mümkün olursa şayet o zaman çok büyük sayılara kısa sürede oluşabiliriz. Düşünün daha aşı siparişi vermemiş toplumlara ülkelere bile satışı gerçekleştirebiliriz kimle yaparız bunu hep birlikte devletin bütün imkanları ile bu hızlı bir şekilde yapabilir. Ama dışardan gelen aşılara da hızla tatbik etmek gerekir. Onlardan aldığımız aşılama hızı ile devam edilirse işte o zaman yaz bittiğinde aşılama bitebilir bu sayede hepimiz bu rahatlığı yaşayabiliriz. Bu hepimizin elde ettiği virüsten kurtulmak için adım olur.’’

SAĞLIK BAKANI: DÜNYADA İLK OLACAK
Geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burundan sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısının Faz 1 çalışmalarına başlanacağını duyurmuş ve "Sonuçlar başarılı olursa dünyada ilk olacak" demişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın dün verdiği bilgiye göre, 'İntranazal Covid' aşısının yıl içinde kullanıma sunulması planlanıyor.

İbrahim Akın Kazancı