Çanakkale Belediye Meclisi Nisan ayının ikinci bileşiminde Sosyal Konular Kentsel Dönüşümü yeni planının görüşülmesi damga vurdu.

Başkan Gökhan Çanakkale’de uzun yıllardan beri gündem olan ve Çanakkale Belediyesinin ilgili birimlerinin altı aydan uzun bir süreden bu yana üzerinde çalışarak son hali verilen Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm Projesi’ni meclis üyelerine tanıttı. Başkan Gökhan, “Dikey değil, yatay kentleşme istiyoruz” kararının geçerli olduğunu belirterek, “Bir önceki projemizde Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşümünü sağlamak için ve bu dönüşümde de mal sahiplerinden hiç ödeme almamak için projemizde 13 katlı binaların yapılması durumu vardı. Böylelikle hem blokların altına yapılacak işyerleri hem de yeni yapılacak binaların bir bölümünün 13 katlı olması nedeni ile müteahhitlere daha cazip gelecek, müteahhitlere sağlanan bu avantaj ile sosyal konutlarda mal sahibi olan Çanakkaleliler hiçbir ücret ödemeden evlerini kentsel dönüşüm ile yenileyecekler ve riskten kurtulacaklardı. Ancak tüm bu planlamalarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hem bölgeyi riskli alan ilan etmemesi hem de bölgede 13 katlı dikey binalara izin vermeyeceğini söylemesi üzerine Çanakkale Belediyesi olarak yeni bir proje üzerinde çalıştık. Ancak gelinen noktada artık kentsel dönüşümün Sosyal Konutlarda dairesi bulunan vatandaşlarımızın ücret ödemeden yapılabilmesi mümkün gözükmüyor” dedi.

Nisan ayı meclis toplantısının ikinci bileşiminde İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Ahmet Uslu 18 Mart dolayısı ile yapmayı planladığı ancak meclis süresinin uzamasından dolayı Nisan ayına ertelenen Çanakkale şehit ve gazileri ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Uslu sunumunun sonunda Çanakkale savaşı ve bu savaş ile ilgili gösterilen fedakarlıkları kendisine hediye edilen üzerinde “Ahmet 1915” işlemeli bir mendil ile anlattı. Uslunun mendilin hikayesini anlatırken meclis salonunda duygusal anlar yaşadı. İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Ahmet uslunun sunumunun ardından Çanakkale Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu adına aynı zamanda Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı olan  İrfan Mutluay Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajı  başta olmak üzere Çanakkale’yi tehdit eden çevre sorunları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Mutluay’ın sunumunu tamamlanmasının ardından büyük bir merakla beklenen Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm Projesi’nin görüşülmesi maddesine geçildi.

“SOSYAL KONUTLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNDE BELEDİYE OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşümü ile ilgili ilk günden bugüne kadar gelen süreci anlattı. Gökhan Çeşitli gecikmeler ve çözülemeyen sorunlar nedeni ile bugüne kadar sosyal konutlarda kentsel dönüşümün başlatılamadığını söyledi. Gökhan, gelinen son noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çanakkale Belediyesinden istediği tüm çalışmaları yapmasına, istediği tüm belgeleri hazırlayıp teslim etmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığından kentsel dönüşüm yapılacak sosyal konutlar alanı ile ilgili “riskli bölge” ilan edilmesine gerek olmadığı kararının Çanakkale Belediyesine resmi yazı ile bildirildiğini söyledi. Bölgenin “riskli alan“ İlan edilmesine gerek olmadığı kararının bildirilmesinin ardından bir başka sıkıntının da belediye tarafından hazırlanan projede kentsel dönüşüm sonrası sosyal konutlar alanında yapılacak binaların 13 kat olması ile ilgili projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ dikey değil, yatay kentleşme istiyoruz” kararının da iletildiğini hatırlatarak, “Bir önceki projemizde Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşümünü sağlamak için ve bu dönüşümde de mal sahiplerinden hiç ödeme almamak için projemizde 13 katlı binaların yapılması durumu vardı. Böylelikle hem blokların altına yapılacak işyerleri hem de yeni yapılacak binaların bir bölümünün 13 katlı olması nedeni ile müteahhitlere daha cazip gelecek, müteahhitlere sağlanan bu avantaj ile sosyal konutlarda mal sahibi olan Çanakkaleliler hiçbir ücret ödemeden evlerini kentsel dönüşüm ile yenileyecekler ve riskten kurtulacaklardı. Ancak tüm bu planlamalarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hem bölgeyi riskli alan ilan etmemesi hem de bölgede 13 katlı dikey binalara izin vermeyeceğini söylemesi üzerine Çanakkale Belediyesi olarak yeni bir proje üzerinde çalıştık. Ancak gelinen noktada artık kentsel dönüşümün Sosyal Konutlarda dairesi bulunan vatandaşlarımızın ücret ödemeden yapılabilmesi mümkün gözükmüyor” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM MAL SAHİPLERİNİN EK ÖDEME YAPMASI İLE MÜMKÜN OLABİLECEK”
Gökhan sosyal konutlar kentsel dönüşüm projesinde mal sahiplerinin cebinden en az parayı çıkartarak bu projeyi tamamlama gayreti içerisinde olduklarını, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararlarının ve isteklerinin uygulanması ile bu durumun gerçekleşemediğini söyledi. Bu süreç içerisinde inşaat maliyetlerinin de çok artması ile Çanakkale Belediyesi olarak Sosyal Konutlar Kentsel dönüşüm projesinin yapılması ile ilgili yeni yollar aradıklarını ifade eden Gökhan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı karar ve istediği şartları göz önüne alarak bölgedeki binaların 5 kattan 8 kata çıkarılması uygun olur mu? diye sorduk. Çünkü mal sahiplerinden aksi halde kentsel dönüşüm ile ilgili çok büyük ödemeler istenecekti. Bunun önüne geçebilmek ve mal sahiplerinden cebinden çıkacak para miktarını en aza indirmek için şimdiki hali 5 kat olan Sosyal Konutlar bloklarını 8 kata çıkaran bir projenin hazırlanmasını istedim. Proje çok detaylı bir şekilde arkadaşlarımızın da özverisi ile 6 aydan uzun bir sürede yapıldı. Yeni hazırladığımız proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığının karar ve isteklerine uygun ve Sosyal Konutlarda ev sahibi olan vatandaşlarımızın da bir miktar para ödeyerek konutlarını yenileyebilecekleri bir proje hazırladık. Unutulmamalıdır ki bu proje içerisinde belediyeye ait olan alanlarda vardır. Büyüklüğüne göre dairelerin maliyet fiyatları tam olarak tespit edilmemiştir. Belediyeye ait olan alanların da belediyeye bir miktar ödeme yapılması ile bloklara katılması ile maliyetlerin bir miktar daha düşeceğini tahmin ediyoruz. Belediyelere ait yerlerin bu projelere katılması için  her zaman olduğu gibi kolaylık sağlayacağız. Unutulmamalıdır ki sosyal konutlar kentsel dönüşüm projesi Çanakkale Belediyesi tarafından yapılmayacaktır, zaten belediyemizin öğle bir bütçesi de yoktur. Bizim Çanakkale Belediyesi olarak görevimiz sosyal konutlar Bölgesinde yapılacak olan kentsel dönüşüm için alanı müteahhitlerin ilgisini çekebilecek onlar için avantajlı konuma getirecek adımları atmak” dedi.

“SADECE KONUTLARIN İÇİNİN YENİLENMESİ 75 BİN İLA 100 BİN TL MASRAF GEREKTİRİYOR”
Gökhan 6 ayı geçkin bir süreden buyana Sosyal Konutlar Kentsel dönüşüm Projesi üzerinde çalışıldığını sonunda projenin tamamlandığını ifade ederek Sosyal Konutlar yeni projesinin tanıtımını meclis üyelerine yaptı. Projenin hızlı bir şekilde Sosyal Konutlarda düzenlenecek olan toplantılarda Sosyal Konutlarda evi bulunan Çanakkalelilere tanıtarak projenin avantajlarını anlatacaklarını ifade  eden Gökhan, Çanakkale Belediyesi olarak projeyi hazırladıklarını ancak Sosyal Konutlar’da Kentsel Dönüşümün blok bazında mal sahipleri tarafından müteahhit antlaşması ya da kooperatif kurularak yapılacağını bilgisini verdi. Bu bilgilerin ardından son projeyi Belediye Meclis Üyelerine anlatan Gökhan, “ Projeyi arkadaşlarımız 6 aydan uzun bir süre çalışarak son şeklini verdiler. Yeni hazırlanan projede kentsel dönüşümün yeniş oluşan şartlar neticesinde mal sahiplerinin cebinden para çıkmadan yapılabilme olasılığı kalmamıştır. Ama şimdi bir hesaplama yapalım. Sosyal Konutlarda oturan vatandaşların evlerini yenime düşüncesi ile hareket ederek sadece evlerinin içi ile ilgili bir yenileme çalışmasına girdiklerini varsayalım. Burada daire başına sadece kontların içi ile ilgili bir maliyet hesabı çıkardık. Buna göre kalorifer, doğalgaz ve kombi için yaklaşık 20 Bin TL, banyo ve mutfakta kullanılacak seramikler için 2 Bin 275 TL, parke için 3 Bin 250 TL, iç cephe boyası 2 Bin TL, mantolama, sıva, dış cephe boyası 7 Bin TL, iç kapılar için 5 Bin TL, çelik kapı 2 Bin 500 TL, PVC Kapı, Pencere 13 Bin 285 TL, alüminyum kapı bin TL,  mutfak 15 Bin TL  evin yenilenmesi için bir yatırım yapılması gerekiyor. Bunun toplamında da bu yenilemenin yaklaşık maliyeti 71.310 TL yapıyor. Bu maliyete asansöründe yapımını falanda eklersek yuvarlak olarak 100 Bin TL gibi bir maliyet ortaya çıkıyor yani evlerin yıkılmadan sadece içinin yenilendiğini varsayacak olursak. Bu için yıkmadan bugün yapılacak bir yenilemenin mal sahiplerine maliyeti. Şimdi sosyal konutlarda Kentsel dönüşüme girilirse devletin mal sahiplerine ve kiracılara da nasıl destekler sağladığına bir bakalım. Hak sahibi olanlara 18 ay boyunca 905 TL kira yardımı. Kentsel dönüşüme giren konutlarda oturan kiracılara o ilde hak sahiplerine belirlenen kira destek miktarı 2 ay olarak ödeniyor. Kentsel dönüşüm ile alakalı 10 yıl vadeli düşük faizli kredi uygulaması seçeneği devlet tarafından sunulan avantajlar” diye konuştu.

ÖNERDİĞİMİZ PROJEYİ PLAN HALİNE GETİRECEĞİZ PROJE YAPIMI İLE İLGİMİZ OLMAYACAK”
Yeni projenin uygulanması halinde sosyal konutlar kentsel dönüşüm alanına toplamda 1.510 konut yapılacağını ifade eden Gökhan “Yeni projede 128 adet 1+1, 140’ı mal sahiplerine ait 204 adet 2+1 ve 720’si mal sahiplerine ait 1.178 adet 3+1 konut olacak. Toplamda yeni projede 1.510 konut yapılacak. Ayrıca Sosyal Konutlar kentsel dönüşüm alanının Tuğsavul Caddesi cepheli konutların alt tarafına da işyerleri yapılarak konut maliyetlerinde düşüş sağlanacak. Unutulmamalıdır ki Çanakkale belediyesi olarak yeni hazırladığımız bu proje sadece öneri amaçlıdır. Kabul görürse biz belediye olarak bunu plan haline getireceğiz. Projenin uygulanmasında ise herhangi bir ilgimiz olmayacak. Dediğim gibi projenin yapılması içinde belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Burada konu evini yenileyip oturmak isteyen sosyal konut mal sahipleri 100 TL harcayacak. Acaba 100 TL para vererek yada kredi çekip borçlanarak evlerini tamamen yenileyebilirler mi? bu konuya uğraşıyoruz. 100 TL vererek evini komple yenileyebilirse bu müthiş bir şey olur biz belediye olarak onun peşindeyiz” dedi.

Ogün İnal