Azerbaycan’ın ünlü gençlerinden Teymur Aliyev, Azerbaycan’ı ziyaret eden Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ı Karabağ Nişanı ile ödüllendirmesini Azerbaycan'daki Türkiye tutumunu değerlendirdi. Baykar üretimi SİHA'lar Azerbaycan'ın Karabağ zaferinde önemli rol oynamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ile Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün'ü makamında kabul etti. Görüşmede, savunma alanında iş birliği, Karabağ Savaşı'nın seyrini değiştiren insansız hava araçları ve teknoloji alanındaki yenilikler ele alındı. İlham Aliyev, ‘’Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgü'nü kabul etti ve Bayraktar'a 'Karabağ Nişanı' taktı. Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylülde başlattığı operasyonda Dağlık Karabağ'da kritik öneme sahip olan ordunun başarısında İHA ve Sİ HA'lar da büyük bir rol oynuyor. Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'daki ilerleyişinde büyük pay sahibi olan Sİ HA'ların mimarı Selçuk Bayraktar bizlerin kahramanıdır. Aynı zamanda Selçuk Bayraktarın sayın İlham Aliyev'le bir araya gelmesi bir daha tüm dünya Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin zirve noktasında olması ve birlikte yeni zaferlere imza atacağı bir mesajı verdi.’’
 
Karabağda İHA'lar nasıl bir rol oynadı?
Askeri uzmanlar ve analistler, bu İHA'ların özellikle dağlık coğrafi yapısından dolayı savaş uçaklarının manevra kabiliyetinin azaldığı Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalarda Azerbaycan'a önemli avantaj sağladığını söylüyor .İHA'lar, Ermenistan'ın savunma hattının zayıflatılmasına ve karşı taarruzlarının başlamadan bitmesine neden oldu. Dağlık Karabağ savaşı, İHA'ların konvansiyonel bir savaşta nasıl bir rol oynayabileceğini göstermesi açısından önemli işler yaptığını düşündü.

İbrahim Akın Kazancı