Meclis Toplantısında divan üyelerinin seçimi gizli oylama komisyon üyeleri seçimleri ise açık oylama ile yapılırken mecliste alınan kararda toplu taşıma ücretlerinde tam biniş ücreti 3.60 TL, öğrenci biniş ücreti ise 2.20TL’ ye yükseldi. Öte yandan mecliste söz alan AK Parti Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı ise, belediyenin mal alımları için açmış olduğu açık ihaleleri incelediğini belirterek, “İhalelerde bazı yüksek tutarların alımların şehir dışından katılan firmaların kazandığını gördüm. Bir örnekle de açıklamak istiyorum. Çanakkale’den de temin edilebilecek bakliyat türü alım ihalesine şehir dışından bir firma katılıyor ve ihaleyi o firma kazanıyor. Burada şu soru geliyor aklımıza. Çanakkale gıda ve tarım bölgesi ve bakliyat firmalarımız var. Neden Çanakkaleli firmalar bu ihaleye katılmıyor ve şehir dışından katılan tek ve aynı firma ihaleyi alıyor? Burada yapılan açıklamada ihalenin tüm yasal kurallara uygun olarak yapıldığı ve ihale ilanının da EKAP’dan yayınlandığı ifade ediliyor ama bence şuna dikkat çekmemiz gerekiyor, yerel esnafı kollamamız ve rekabet oluşması açısından örnek veriyorum oda başkanları ile görüşüp ilgili esnafların dikkatinin çekilmesi sağlanabilir. Ya da ilgili esnaf ile iletişime geçilebilir ihaleye katılması açısından bilgi verilebilir. Bu konuda biraz daha hassas davranılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BELEDİYE MECLİSİ SEÇİM VE ZAM GÜNDEMİ İLE TOPLANDI
Çanakkale Belediye Meclisi Nisan ayı Belediye Meclisi 1. Bileşimi 1. Oturumu Parion Otel Toplantı Salonunda yapıldı. Nisan ayı belediye meclisinin ilk günkü toplantısında Covid-19 tedbirleri nedeni ile toplu halde kapalı bir mekanda bulunulması ile ilgili zaman kısıtlamasına uyulması için meclis gündem maddeleri içinde bulunan faaliyet raporunun görüşülmesi turistlik oteller ve Çanakkale gazileri hakkında sunum ile çevre ve sağlık komisyonunun sunumu yapıldı. Bu maddeler Nisan ayı meclis toplantısının ikinci bileşimi oturumlarına bırakıldı. Nisan ayı belediye meclis toplantısında denetim komisyonu raporunun sunumu yapıldı.

“İHALELERDE ŞEHİR DIŞINDAN KATILAN FİRMALARIN KAZANDIĞINI GÖRÜYORUM”
Sunumun ardından söz alan AK Parti Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı bazı konulara dikkat çekmek ve eleştirileri sunmak için söz aldığını ifade ederek, “Belediyenin mal alımları için açmış olduğu açık ihaleleri incelediğimde bazı konulara değinmek istedim. İhalelerde bazı yüksek tutarların alımların şehir dışından katılan firmaların kazandığını gördüm. Bir örnekle de açıklamak istiyorum. Çanakkale’den de temin edilebilecek bakliyat türü alım ihalesine şehir dışından bir firma katılıyor ve ihaleyi o firma kazanıyor. Burada şu soru geliyor aklımıza. Çanakkale gıda ve tarım bölgesi ve bakliyat firmalarımız var. Neden Çanakkaleli firmalar bu ihaleye katılmıyor ve şehir dışından katılan tek ve aynı firma ihaleyi alıyor? Burada yapılan açıklamada ihalenin tüm yasal kurallara uygun olarak yapıldığı ve ihale ilanının da EKAP’dan yayınlandığı ifade ediliyor ama bence şuna dikkat çekmemiz gerekiyor, yerel esnafı kollamamız ve rekabet oluşması açısından örnek veriyorum oda başkanları ile görüşüp ilgili esnafların dikkatinin çekilmesi sağlanabilir. Ya da ilgili esnaf ile iletişime geçilebilir ihaleye katılması açısından bilgi verilebilir. Bu konuda biraz daha hassas davranılması
gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“KAMU KAYNAKLARININ İYİ KULLANILMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Belediyenin toplan 79 konutunun olduğuna dikkat çeken Karadayı Bu konutlardan 45’inin konut olarak kiralandığı ve buradan belediyeye gelir elde edildiğini ancak geriye kalan 34 konutun şu an boş durduğunu ifade ederek, “ Belediyeye ait konutların 34 tanesinin boş olması nedeni ile kamu kaynaklarının iyi kullanılmadığını düşünüyorum. Bütçemiz yok diyerek yapılmayan önemli eksikler varken atıl duran kaynakların etkili ve verimli bir şekilde kullanılması ve bu kaynakların şehrimize hizmet edecek duruma getirilmesi gerektiğini düşünüyorum dedi. Karadayı son olarak yıllardır izin kullanmayan ve Sayıştay raporu ile de tespit edilen yıllık izin kullanmayan belediye işçilerinin izinlerinin kullanmaması ve bu durumun belediye bütçesine yük olmamasının sağlanması gerektiğini söyledi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan AK Parti Çanakkale Belediye Meclis üyesi Karadayı’nın konuşmasının ardından ilettiği konuların inceleneceğini söyledi.

DİVAN VE KOMİSYON SEÇİMLERİ YAPILDI
Ardından meclis toplantısında divan başkan vekilliği, divan katip üyeliği ve komisyonların seçimlerine geçildi. 3 yıllığına sürdürülecek görev için seçimleri gizli oylama şekilde gerçekleştirilen Divan 1. ve 2. başkan vekilliği seçimlerinde 1. Divan Başkan vekilliğine Bilge Şimşek, 2. Divan başkanvekilliğine Berkay Güzel seçildi. Yine üç yıllığına gerçekleştirilecek görev için Divan katip üyeliği seçiminde CHP Belediye Meclis Üyeleri Fatma Kaynaş, Kamber Koç, Birten Sarıbaş, Gülay Güney Sarıkaya Divan Katip Üyeliğine seçildiler. Meclis toplantısında seçimler encümen üyeliği seçimleri ile devam etti. Yapılan seçimde 1 yıllığına görev yapacak olan Encümen üyeleri Kamber Koç, Deniz Erdem, Deniz Karaduman oldu.  Ardından seçimlerde 5 üyeden oluşacak olan ve açık oylama ile gerçekleştirilecek komisyon seçimlerine geçildi. İmar Komisyonu üyeliği seçimlerinde 1 yıllığına görev yapacak olan İmar Komisyonu üyeleri CHP’ li meclis üyeleri Gülay Güney Sarıkaya, Egemen Ergun, Umut Karagöz, Mesut Dinç ile AK Partili Esra Yüksel ‘ den oluştu. Yine 1 yıllığına görev yapacak olan Plan Bütçe Komisyonu seçimlerinde ise CHP’ li Belediye Meclis üyeleri Bilge Şimşek, İbrahim Soydan, Süleyman Canpolat, Birten Sarıbaş ve AK Partili Belediye Meclis üyesi  Özlem Karadayı görev aldı. Sosyal İşler Komisyonu seçimlerinde ise 1 yılığına görev yapacak olan komisyona CHP’li belediye Meclis üyeleri Fatma Kaynaş Ethem Levent Polis, Bilge Şimşek, Birten Sarıbaş ve  AK Partili Belediye Meclis üyesi Nilgün Göksel seçildi. Ulaşım Komisyonu Seçimlerinde ise yine 1 sene görev yapacak olan komisyon üyeleri CHP’li belediye meclis üyeleri Ercümet Furuncu, Hüdayi Erdal Gezen, Süleyman Canpolat, Berkay Güzel ve AK Partili Belediye Meclis üyesi Musa Oyan oldu. Üç üyeden oluşan Şoför Seçim Komisyonu seçimlerin de ise 1 yılığına göreve gelen CHP Belediye Meclis üyeleri Ercüment Furuncu, Egemen Ergun ve AK Parti Belediye Meclis üyesi Reyhan Demirtaş oldu. Yine üç üyeden oluşan Şikayet değerlendirme ve Ceza Komisyonu seçimlerinde ise komisyon CHP’li Belediye Meclis üyeleri Kamber Koç, Deniz Karaduman ve AK Parti Belediye Meclis üyesi Musa Oyan’ dan oluştu. Seçimlerde son komisyon seçimleri 5 üyeden oluşan Çevre ve Sağlık Komisyonu için yapıldı. Seçimlerin ardından  Çevre ve Sağlık Komisyonu CHP’li Belediye Meclisi Üyeleri Fatma Kaynaş, Egemen Ergun, Deniz Erdem, Gülay Güney Sarıkaya ve AK parti Belediye Meclis üyesi Sıtkı Aktuğ’dan oluştu. Son komisyon seçimlerinin yapılması ile birlikte meclis toplantısında seçim maddesi sona ermiş oldu.

ULAŞIM ÜCRETLERİNE ZAM GELDİ
Çanakkale Belediyesi Nisan ayı belediye Meclis toplantısında Gündem maddeleri arasında bulunan Toplu Taşıma zam talebi de görüşüldü. Gündem maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Ulaşım Komisyonu üyesi CHP Belediye Meclis üyesi Ercüment Furuncu “ilgili taşıma kooperatifinin zam talebini görüştüklerini kooperatifin talebinin tam biniş biletinin 3.25 TL’ den  4 TL’ ye öğrenci biniş ücretinin ise 2.10 TL’ den  2.70TL’ ye yükseltilmesiydi. Biz komisyon olarak %10 artış ile Tam biniş ücretinin 3.25 TL’ den 3.60 TL’ ye, öğrenci biniş ücretinin ise %5’ lik artış ile 2.10 TL’ den 2.20 TL’ ye çıkarılması şeklinde komisyon raporumuzu hazırladık “ dedi. Konuşmaların ardından toplu taşıma zam talebi Ulaşım komisyonunun hazırladığı rapor doğrultusunda oylandı.  AK Partili ve İyi Partili Belediye Meclis üyeleri öğrenci biniş ücretlerini kabul etti, ancak tam biniş ücretleri için çekimser oy kullandı. Toplu taşıma ücretlerine yapılacak olan zam oy çokluğu ile kabul edildi. Buna göre tam biniş ücreti 3.60 TL, öğrenci biniş ücreti ise 2.20TL’ ye yükselmiş oldu.

?Ogün İnal